Στυλιανού Κωνσταντίνος

Μουσικοσυνθέτης της νέας γενιάς. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Σε ηλικία πέντε χρόνων άρχισε μαθήματα πιάνου με καθηγήτρια τη Μάρω Σφήκα στο Ελληνικό Ωδείο Ακροπόλεως, από το οποίο αποφοίτησε το 1989, παίρνοντας δίπλωμα σολίστ πιάνου με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Πήρε επίσης ειδικό βραβείο στη μνήμη του Α. Τουρνάισεν. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας με καθηγητή τον Σώζο Χαραλαμπίδη, αποκτώντας τα σχετικά πτυχία.

 

Ο Κωνσταντίνος Στυλιανούσυνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Κωστή Γαϊτάνο. Στη συνέχεια σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Λονδίνο, στο Royal College of Music, στο King’s College London και στο Royal Holloway University of London απ΄όπου απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στη Σύνθεση το 2005.

 

Το 1990 κέρδισε τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Νεαρών Μουσικών που οργάνωσε το ΡΙΚ και αντιπροσώπευσε την Κύπρο στον Διαγωνισμό για Νεαρούς Μουσικούς της Γιουροβίζιον στη Βιέννη. Έλαβε μέρος σε πολλά ρεσιτάλ και φιλανθρωπικά κοντσέρτα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έπαιξε μεταξύ άλλων με τη Vienna ORF Symphony Orchestra (1990), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βασιλικού Κολλεγίου στο Φεστιβάλ του Chelsea του Λονδίνου (1994) και συμμετέσχε σε ειδική συναυλία για τα 250 χρόνια του έργου του Γ. Σ. Μπαχ «48 πρελούδια και φούγκες».

 

Τον Μάιο του 1995 κέρδισε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό Beethoven (RCM) στο Λονδίνο και τον Ιούνιο το 3ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου (The Robert William and Florence Amy Brant) στο Birmingham. Επίσης το 1995 έλαβε μέρος στον 13ο διεθνή διαγωνισμό πιάνου Fr. Chopin, που έγινε στη Βαρσοβία. Το 1996 εμφανίστηκε με την ορχήστρα του Βασιλικού Κολλεγίου σαν σολίστ στο Λονδίνο και στο φεστιβάλ των Βερμούδων.

 

Το έργο του, ως συνθέτη, δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά περιλαμβάνει έργα για σόλο όργανα, ορχηστρικά και οπερατικά. Έργα του έχουν εκτελεστεί από ορχήστρες διεθνούς κύρους όπως Philharmonia Orchestra, Oxford Philomusica, και Jeunesses Musicales World Orchestra, και έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά θέατρα όπως το Wigmore Hall στο Λονδίνο, το King’s Theatre στο Εδιμβούργο, το Teatro La Fenice στη Βενετία, το Beethoven-Haus στη Βόννη, τη Ραδιοφωνία της Βιέννης, τα κεντρικά γραφεία της Unesco και τον καθεδρικό ναό Saint-Louis des Invalides στο Παρίσι. Του έχουν απονεμηθεί δύο βραβεία σύνθεσης από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

Ένας κύκλος τραγουδιών του με τίτλο Του Περικαλλούς Βασιλείου (2007) βασισμένος σε σύγχρονη κυπριακή ποίηση, παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, τη Βόννη, την Κύπρο, την Αθήνα και το Παρίσι. Τον Φεβρουάριο 2009 δόθηκε η πρεμιέρα της όπερας του Κωνσταντίνου Στυλιανού Πικνίκ στο πεδίο της μάχης, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Φερνάντο Αρραμπάλ, στο Landestheater της πόλης Λιντζ στην Αυστρία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2009.