Νικολαϊδης Κύπρος

Image

Διεθνούς φήμης Κύπριος επιστήμονας και ερευνητής που ζει και εργάζεται στην Αγγλία. Ο Κύπρος Νικολαϊδης ή αλλιώς ο πατέρας της αυχενικής διαφάνειας όπως τον αποκαλούν, είναι ο εμβρυολόγος που χάρη στη διαγνωστική τεχνική που ανακάλυψε είναι πλέον εφικτό στην 12η εβδομάδα της κύησης να εντοπιστούν τυχόν γενετικές μεταλλάξεις του εμβρύου μεταξύ των οποίων και αυτές που σχετίζονται με το σύνδρομο down.

 

Γεννήθηκε  9 Απριλίου 1953 στην Πάφο  και σπούδασε ιατρική στο Λονδίνο, στο King’s College School of Medicine and Dendisty. Μετά την αποφοίτησή του το 1980 εντάχθηκε στο Department of Obstetrics and Gynaecology ως ερευνητής, κοντά στους καθηγητές Stuart Campbell και Charles Rodeck, διετέλεσε δε βοηθός του δευτέρου. Άρχισε να αποκτά φήμη αφού η ερευνητική ομάδα των Rodeck – Νικολαϊδη παρουσίασε μερικά πολύ σημαντικά αποτελέσματα ιδίως στη χρήση νέων διαγνωστικών μεθόδων στον τομέα της προγεννητικής ιατρικής.

 

Βλέπε Βίντεο: Νίκος Νικολαίδης

 

Το 1984 ο Κύπρος Νικολαΐδης ανέλαβε τη διεύθυνση του Harri’s Birthright Research Centre for Fetal Medicine ( Ερευνητικό Κέντρο Εμβρυακής Ιατρικής) που υπήρξε η πρώτη εμβρυακή μονάδα που λειτούργησε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1984 με δωρεά του Sir Philip Harris και συντηρείται κυρίως από δωρεές. Υπό τη διεύθυνση του Νικολαϊδη εξελίχθηκε σε σημαντικό ερευνητικό ιατρικό ίδρυμα αλλά και σε κλινική μονάδα εμβρυακής διάγνωσης και θεραπείας, απετέλεσε δε τμήμα του King’s College Hospital, το οποίο επισκέπτονται πάρα πολλοί γιατροί από όλο τον κόσμο. Στις 12 Οκτωβρίου 2017 ο Κύπρος Νικολαϊδης αναγορεύτηκε σε επιτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Βλέπε Βίντεο: Ο Νίκος Νικολαϊδης μιλά για τη βράβευση του

 

Οι μέθοδοι στην προγεννητική ιατρική τις οποίες ανέπτυξε ο Κύπρος Νικολαϊδης τον κατέστησαν πρωτοπόρο στον τομέα αυτό και του προσέδωσαν διεθνή φήμη. Το δε 1996, με πρωτοβουλία του Κυπρίου επιστήμονα, ιδρύθηκε το Fetal Medicine Foundation (Ίδρυμα Εμβρυακής Ιατρικής) που οργανώνει τακτικά εκπαιδευτικά ιατρικά σεμινάρια με διεθνείς ομάδες ερευνητών και συνέδρων από όλο τον κόσμο, θεωρούμενο ως ένα ιδιαίτερα αξιόλογο κέντρο, πρωτοποριακό στον τομέα του. Ο Κύπρος Νικολαϊδης καθιέρωσε και το Diploma in Fetal Medicine (Δίπλωμα Εμβρυακής Ιατρικής) που έγινε το πλέον σημαντικό πιστοποιητικό στον τομέα της εμβρυακής ιατρικής, αναγνωρισμένο τόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Κάθε χρόνο περίπου 200 σύνεδροι γιατροί από 46 χώρες παρακολουθούν τα σεμινάρια του Ιδρύματος προς απόκτηση του σχετικού διπλώματος.

 

Ο δρ. Νικολαϊδης δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες και εξέδωσε περισσότερα από 30 βιβλία και μονογραφίες της ειδικότητάς του. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ οργάνωσε και ο ίδιος διεθνή συνέδρια, μάλιστα σε ετήσια βάση, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες με συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλο τον κόσμο.

 

Προγεννητικός

Ο καθηγητής Νικολαΐδης αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η έρευνα του αφορά στο σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου.

 

Βλεπε λήμμα: Το έργο του Νίκου Νικολαϊδη


Τα τελευταία 20 χρόνια θεμελιώθηκε ερευνητικά (από τον Κ. Νικολαΐδη και την ομάδα του) ότι όλες οι κύριες ανευπλοειδίες μπορούν να ανιχνευτούν στις 11-13 εβδομάδες με τη βοήθεια του συνδυασμού χαρακτηριστικών της μητέρας υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα.

Μία επίσκεψη της επιτόκου στις 11-13 εβδομάδες, η οποία περιλαμβάνει τις παραπάνω παραμέτρους και μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών μπορεί με ακρίβεια να ορίσει τον εξατομικευμένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης που περιλαμβάνει την αποβολή και τον ενδομήτριο θάνατο, την προεκλαμψία, το διαβήτη της εγκυμοσύνης, τον πρόωρο τοκετό, την αναστολή της ενδομήτριας ανάπτυξης και τη μακροσωμία. Η μέθοδος αυτή της παρακολούθησης της επιτόκου επιτρέπει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό παρακολούθησης της εγκύου με ειδικά σχεδιασμένες επισκέψεις, επιτρέποντας το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση διαθέσιμων πόρων.

 

Netflix

Ο Κύπρος Νικολαΐδης είναι ο ένας εκ των τεσσάρων χειρουργών που επέλεξε το Netflix για την πρωτοποριακή σειρά «The Surgeon's Cut». Το αφιέρωμα στον Ελληνοκύπριο γιατρό, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο  παρουσιάστηκε στην πρεμιέρα της σειράς, αποτελούσε έναν πραγματικό ύμνο στη ζωή… πριν από την γέννηση.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image