Τσένερη ή τσήνερη

Image

Λέγεται και αντρουκλιαστός (ο). Επιστημονική ονομασία: Salsola kali. Οικογένεια: Χηνοποδιδών (Chenopodiaceae). Σαλσόλα το κάλι, γνωστό στην Ελλάδα με την ονομασία αλμυρίδι.

 

Αυτοφυόμενο στην Κύπρο φυτό, θαμνίσκος που φθάνει σε ύψος μέχρι τα 90 εκατοστόμετρα περίπου. Αυτοφύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, αμμώδεις και πετρώδεις, αλλά και στα ενδότερα πεδινά μέρη. Απαντάται κυρίως στις περιοχές Πόλης Χρυσοχούς, Λάρας, Χλώρακας, Μαρωνίου-Ζυγίου, Λάρνακας, στην Καρπασία, στην περιοχή Κερύνειας. Στα ενδότερα απαντάται στις περιοχές Γερολάκκου, Αθηένου, Τρικώμου κ.α. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου.

 

Όλα τα μέρη του φυτού αυτού είναι πλούσια σε άλατα νατρίου. Σε παλαιότερες εποχές παραγόταν από το φυτό η ακάθαρτη φυτική σόδα, η οποία ονομαζόταν επίσης τσένερη. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε επίσης στην Κύπρο ως φαρμακευτικό, ιδίως για θεραπείες στομαχικών διαταραχών.

 

Της ίδιας οικογένειας απαντώνται στην Κύπρο αυτοφυόμενα άλλα δυο συγγενικά είδη φυτών, το Salsola soda (αυτοφύεται σε παραθαλάσσιες αμμώδεις περιοχές, φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστόμετρα και ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου) και το Salsola inermis (αυτοφύεται επίσης σε αμμώδεις περιοχές και γύρω από τις δυο αλυκές, φθάνει σε ύψος μέχρι και τα 40 εκατοστόμετρα και ανθίζει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια