Ακακία

Image

Acacia, γένος δέντρων ή και θάμνων, αειθαλών και φυλλοβόλων, μερικών με αγκάθια, που ανήκουν σε διάφορες οικογένειες, ευδοκιμούν σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου και απαντώνται σε πολύ μεγάλο αριθμό, γύρω στα επτακόσια.

           

Στην Κύπρο  η ακακία δεν υπήρχε, αλλά σήμερα απαντώνται μερικά είδη της οικογένειας των Μιμοζιδών (Mimosaceae) που εισήχθησαν κατά καιρούς, προερχόμενα βασικά από ιθαγενή φυτά της Αυστραλίας. Η αρχική τους εισαγωγή είχε γίνει κατά τα τέλη του 19ου αιώνα από τους Άγγλους και έκτοτε εξαπλώθηκαν γρήγορα. Μέχρι και σήμερα η ακακία φυτεύεται κυρίως σε χώρους περιβαλλοντικά υποβαθμισμένους ή και κατεστραμμένους, για τους οποίους γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης ή αποκατάστασης, όπως σε χώρους όπου το φυσικό περιβάλλον κατεστράφη από λατομεία, διάνοιξη δρόμων, πυρκαγιές ή διάβρωση. Και τούτο, επειδή η ακακία είναι ολιγαρκής, ανθεκτική, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, αναπτύσσεται γρήγορα και πολλαπλασιάζεται εύκολα, με σπόρους. Όταν μάλιστα αναπτυχθεί είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Εξάλλου, τα φύλλα και οι νεαροί της βλαστοί αποτελούν τροφή για τα ζώα, ενώ το ξύλο της παράγει κάρβουνα.

 

Το πλέον συνηθισμένο είδος που απαντάται στην Κύπρο είναι η Ακακία η κυανόφυλλος (Acacia cyanophylla ή και saligna). Φθάνει σε ύψος έως και πάνω από 5 μέτρα, χαρακτηρίζεται από πολύ πυκνή, σχεδόν συμπαγή κόμη, με άφθονα κλαδιά και σπαθωτά φύλλα. Ευδοκιμεί σε οποιεσδήποτε πεδινές και λοφώδεις περιοχές, ακόμη και δίπλα στο κύμα, αλλά όχι και στα ορεινά. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας της (Φεβρουάριος- Απρίλιος) γίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή και διακοσμητική, αφού καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από τεράστιο αριθμό μικρών σφαιρικών ανθέων έντονου κίτρινου χρώματος.

 

Άλλα συγγενικά είδη που απαντώνται στην Κύπρο είναι, μεταξύ άλλων, η Ακακία η πυκνανθής (Acacia pycnantha), χωρίς μεγάλες διαφορές από την προηγούμενη, και η Ακακία η φαύλη (Acacia pravissima), που ευδοκιμεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Ανευρίσκονται και άλλα είδη στην Κύπρο, σπανιότερα, εκ των οποίων τα περισσότερα εισήχθησαν πειραματικά.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image