Ζαβός Παναγιώτης

Κύπριος γενετιστής, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο οποίος αναμείχθηκε στις πρώτες προσπάθειες κλωνοποίησης ανθρώπου. Γεννήθηκε στο Τρίκωμο το 1944. Σπούδασε Βιολογία-Χημεία και Βιολογία-Φυσιολογία στο Emporia State University του Κάνσας. Έκανε επίσης διδακτορικό στην Αναπαραγωγική Φυσιολογία, τη Βιοχημεία και τη Στατιστική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

 

Ο Kύπριος επιστήμονας βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας, το 2004, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι κλωνοποίησε για πρώτη φορά ανθρώπινο έμβρυο. Το μόνο που είχε αποκαλύψει στους δημοσιογράφους ήταν ότι αυτός και η ομάδα του κλωνοποίησαν ανθρώπινο έμβρυο από τα δερματικά κύτταρα ενός άνδρα που αντιμετώπιζε πρόβλημα στειρότητας και τα οποία εμφυτεύτηκαν στη μήτρα της συζύγου του.  

 

Δύο χρόνια αργότερα, ο Κύπριος γενετιστής παραδέχθηκε ότι η πρώτη του προσπάθεια απέτυχε, καθώς δεν επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη.

 

Σε δημοσίευμα στην ιατρική επιθεώρηση «Aρχεία της ανδρολογίας», ο Παναγιώτης Zαβός και ο συνάδελφός του Kαρλ Ίλμενσι εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο αντέγραψαν την τεχνική που χρησιμοποίησε ο Bρετανός επιστήμονας Ίαν Oυίλμουτ, από το Iνστιτούτο Pόσλιν, για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού στον κόσμο, της Nτόλι. Ακολουθώντας την τεχνική που ονομάζεται «μεταφορά κυτταρικού πυρήνα», οι επιστήμονες παρουσίασαν στην επιθεώρηση τα στάδια της έρευνάς τους. Αρχικά έλαβαν γενετικό υλικό από τα δερματικά κύτταρα ενήλικου ατόμου, το επεξεργάστηκαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια το «ένωσαν» με τρία ωάρια που είχαν λάβει από νεαρή γυναίκα. Τρεις μέρες αργότερα, οι επιστήμονες έλαβαν ένα από τα έμβρυα που βρισκόταν σε στάδιο τεσσάρων κυττάρων και το εμφύτευσαν στη μήτρα της ασθενούς. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι η 35χρονη γυναίκα δεν ήταν έγκυος. Όπως ανέφερε ο Δρ Zαβός στην ιατρική επιθεώρηση, «είναι τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία για τη δημιουργία και μεταφορά ενός κλωνοποιημένου ανθρώπινου εμβρύου για αναπαραγωγικούς σκοπούς. Αν και δεν επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη, η ανθρώπινη αναπαραγωγή με τη βοήθεια της μεταφοράς κυτταρικού πυρήνα είναι πιθανή».

 

Οι προσπάθειες του Παναγιώτη Ζαβού, σε συνεργασία με τον Ιταλό γενετιστή Σεβερίνο Αντινόρι, για την πρώτη κλωνοποίηση ανθρώπου στον κόσμο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από άλλους επιστήμονες, αλλά και οργανώσεις Βιοηθικής, που θεωρούν την ανθρώπινη κλωνοποίηση ως ανήθικη και επικίνδυνη.