Ανδροκλής

Image

Αναφέρεται ως ο τελευταίος βασιλιάς της Αμαθούντος (; -312 π.Χ.), γνωστός από φιλολογικές και επιγραφικές πηγές.

Σύμφωνα προς τον ιστορικό Αρριανό (Αλεξάνδρου Ανάβασις, II, 20, 6-10), όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πολιόρκησε την Τύρο (332 π.Χ.), ο Ανδροκλής μαζί με τους βασιλιάδες Πνυταγόρα της Σαλαμίνος και Πασικράτη των Σόλων, πήραν μέρος στην πολιορκία. Κατάφεραν μάλιστα να κυριεύσουν το βόρειο λιμάνι της πόλης, παρά το ότι έχασαν τις πεντήρεις τους.

 

Ο Ανδροκλής, επίσης, ήταν μεταξύ των τεσσάρων Κυπρίων βασιλιάδων (μαζί με τον Νικοκρέοντα της Σαλαμίνος, τον Νικοκλή της Πάφου και τον Πασικράτη των Σόλων) που συμμάχησαν με τον Πτολεμαίο Α', γιο του Λάγου, όταν αυτός διεκδικούσε την κυριαρχία της Κύπρου από τον Αντίγονο μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου και τον κατατεμαχισμό της αυτοκρατορίας του (Αρριανός, Τα μετ' Αλέξανδρον, Fr. Gr. Hist., ΙΙΒ, απόσπ. 156, 10.6., σ. 848). Δεν γνωρίζουμε τίποτε για την τύχη του Ανδροκλή όταν το βασίλειό του διαλύθηκε, μαζί με τα υπόλοιπα κυπριακά βασίλεια, από τον Πτολεμαίο το 312 π.Χ.

Ο Ανδροκλής αφιέρωσε στο ναό του Απόλλωνος στη Δήλο χρυσά στεφάνια, όπως μαρτυρούν τρεις επιγραφές που βρέθηκαν εκεί:

 

1. IG XI, 2, 135, 39-41:    ’νδροκλῆς Ἀμαθούσιος βασιλεύς, στέφανον χρυσοῦν ἀνέθηκεν εἰς τόν νεώ τοῦ Ἀπόλλωνος.

2. IG XI, 2, 161 Β, 93: στέφανος χρυσοῦς μυρρίνης Ἀνδροκλέους ἀνάθημα

ὀλκήν δραχμαί...

03. IG XI, 203Β, 51: στέφανοι δύο οὓς Ἀνδροκλής ὀλκή σύν (τ)ῶι λίνωι...

 

Τέλος, στις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στην ακρόπολη της Αμαθούντος, όπου και ο ναός της Αφροδίτης, βρέθηκε επιγραφή που αναφέρει αφιέρωμα του βασιλιά της πόλης Ανδροκλή στο ναό αυτό. Η επιγραφή αυτή είναι σημαντική γιατί ενισχύει ακόμη περισσότερο τις σχετικές μαρτυρίες του Αρριανού.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια