Δημοκρατική Ένωσις

Image

Πολιτικό κόμμα της Δεξιάς. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1959 από παράγοντες που αντιπολιτεύθηκαν τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ' αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου. Η ιδρυτική συνέλευση του κόμματος αυτού έγινε στη Λευκωσία στις 15.11.1959, δηλαδή 28 μέρες πριν από τις πρώτες προεδρικές εκλογές, που είχε εξαγγελθεί ότι θα γίνονταν στις 13.12.1959. Ηγέτες της Δημοκρατικής Ενώσεως ήσαν ο δήμαρχος Λευκωσίας Θεμιστοκλής Δέρβης* και ο Ιωάννης Κληρίδης*. Ο δεύτερος κατήλθε στις προεδρικές εκλογές ως ανθυποψήφιος του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η Δημοκρατική Ένωσις εξέφραζε την άκρα Δεξιά και πήρε θέση κατά των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, με τις οποίες η Κύπρος είχε καταστεί ανεξάρτητη.  

 

Στις εκλογές της 13.12.1959 η Δημοκρατική Ένωσις συνεργάστηκε με το ΑΚΕΛ, το οποίο επίσης είχε διαφωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο στο θέμα της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, καθώς και σε άλλα θέματα. Στις εκλογές το ΑΚΕΛ υποστήριξε τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Ενώσεως Ιωάννη Κληρίδη, πρώην πολιτικά αντίπαλο και νυν συνεργάτη του Δέρβη. Τις εκλογές κέρδισε ο Μακάριος, με ποσοστό 66,85% και κατέστη ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενωμένοι ψήφοι του ΑΚΕΛ και της Δημοκρατικής Ενώσεως έδωσαν στον Ιωάννη Κληρίδη ποσοστό 33,15% των ψήφων.

 

Η Δημοκρατική Ένωσις ανακοίνωσε στις 2.1.1960 ότι δεν επρόκειτο να κατέλθει στις πρώτες βουλευτικές εκλογές της 5.7.1960, επειδή διαφωνούσε με τον εκλογικό νόμο και το εκλογικό σύστημα (πλειοψηφικό).

 

Το κόμμα αυτό υφίστατο και μετά τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, με πρόεδρό του πάντα τον Θεμιστοκλή Δέρβη, αλλά δεν είχε οποιαδήποτε αξιόλογη δραστηριότητα.