Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών

Image

Η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2005, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους.

 

Η πρωτοβουλία αυτή ήλθε ως συνέχεια της Συνθήκης της Οττάβας για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού (1997). Η Κύπρος υπέγραψε τη Συνθήκη τον Ιανουάριο του 2003 και έγινε πλήρες κράτος μέλος μετά που η Συνθήκη, η οποία είναι το πιο πλήρες διεθνές όργανο για την απαλλαγή του κόσμου από τη μάστιγα των ναρκών κατά προσωπικού, τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.

 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση (2018) του «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων», το 2017 κάθε χρόνο έχασαν την ζωή τους 2.793 άνθρωποι-κυρίως σε Αφγανιστάν και Συρία. Το 87% ήταν πολίτες και το 47% παιδιά. Ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις των μ.κ.ο. και των διεθνών οργανισμών, στις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν ναρκοπέδια. Το 2017, διατέθηκαν 673 εκατομμύρια δολλάρια από την διεθνή κοινότητα για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

 

 

Η νάρκη είναι εκρηκτικό μηχάνημα σχεδιασμένο να καταστρέφει προσωπικό, πλοία ή οχήματα. Η πρώτη υποβρύχια νάρκη χρησιμοποιήθηκε από τους Πρώσους εναντίον του στόλου της Δανίας το 1848, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Σλέσβιχ (1848-1851). Η νάρκη ξηράς χρησιμοποιήθηκε ευρέως, έναν αιώνα αργότερα, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Το ναρκοπέδιο είναι χερσαία ή θαλάσσια περιοχή στην οποία έχουν τοποθετηθεί ή ποντιστεί νάρκες. Υπάρχουν δύο ειδών ναρκοπέδια - τα αμυντικά και τα επιθετικά.