Ζαρμάς Πιερής

Image

Κύπριος βαρύτονος που διέπρεψε στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Ακανθού το 1933. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και το Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου, και στη συνέχεια εργάστηκε ως δάσκαλος στην Αμμόχωστο. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα φωνητικής μουσικής, πιάνου και θεωρητικών. Μεταξύ 1957 και 1960 φοίτησε σε κονσερβατόρια του Λονδίνου και απέκτησε τα διπλώματα L.G.S.M. (Licentiate Guildhall School of Music), L.R. A.M. (Licentiate Royal Academy of Music) και A.R. G. M. (Associate Royal College of Music). To 1960 πήγε στο Μιλάνο, όπου συνέχισε τις μουσικές του σπουδές κοντά στους μαέστρους Ferrara, Narducci και Soresina, σταδιοδρομώντας παράλληλα στη «Scuola di Perfezionamento» της Ιταλίας και πραγματοποιώντας εμφανίσεις στη Σκάλα του Μιλάνου. Το 1963 κατόρθωσε να εμφανιστεί στα πλαίσια των «Μεγάλων Μαέστρων και Ερμηνευτών» στο Μιλάνο, γεγονός που του άνοιξε τον δρόμο για τη θέση του Α' βαρύτονου στο θέατρο Gran Liceo της Βαρκελώνης κατά την περίοδο 1963-64. Ακολούθησαν παραστάσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις (Αθήνα, Μιλάνο, Βουκουρέστι κ.α.).

 

Βλέπε βίντεο: Πιερής Ζαρμάς. Τραγούδι του Γάμου

 

Σταθμός στη σταδιοδρομία του Πιερή Ζαρμά υπήρξε το 1965, όταν προσελήφθη ως Α' βαρύτονος στην Όπερα της Βόννης, όπου εργάστηκε επί σειρά ετών έχοντας εμφανιστεί σε 3.500 και πλέον παραστάσεις, σε 150 διαφορετικά έργα, με ιδιαίτερη επιτυχία, ξεχωρίζοντας για την ερμηνεία του στις παραστάσεις «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», «Γάμοι του Φίγκαρο», «Φάλσταφ», «Ριγκολέτο», «Οθέλλος» και «Δον Ζουάν». Καλούνταν επίσης συχνά ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης σε μεγάλα θέατρα όπερας της Ευρώπης για να τραγουδήσει βασικούς ρόλους.

 

Ο Ζαρμάς δεν περιορίστηκε στον τομέα της μουσικής ερμηνείας, αλλά επεξέτεινε τις σπουδές του στη μουσικολογία, τη φιλοσοφία, τη γλωσσολογία, τη λαογραφία και άλλους συναφείς κλάδους στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας (1975). Παράλληλα ίδρυσε γερμανική μανδολινάτα για να διδάξει ελληνικούς και κυπριακούς ρυθμούς. Με την μανδολινάτα αυτή επισκέφθηκε την Κύπρο και έδωσε παραστάσεις. Ο Ζαρμάς επισκέφθηκε την ιδιαίτερή του πατρίδα και σε άλλες περιπτώσεις για ρεσιτάλ και συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Ασχολήθηκε συγγραφικά με την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου, τα μουσικά όργανα των Κυπρίων, το αρχαίο τονικό σύστημα, το βυζαντινό τονικό σύστημα, το τονικό σύστημα των Αράβων, τις πηγές της κυπριακής δημοτικής μουσικής, την ηθογραφία, τη θρησκεία, την τέχνη, τα τοπωνύμια, τη χλωρίδα και το δημοτικό τραγούδι στην Ακανθού.

 

Στις γνωστότερες ηχογραφήσεις του συγκαταλέγονται κυπριακά, ελληνικά και ναπολιτάνικα τραγούδια με τη συνοδεία μαντολινάτας και της Συμφωνικής Ορχήστρας "Beethoven-Halle" της Βόννης. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι διάφορες διασκευές που ο καλλιτέχνης έχει κάμει σε κυπριακά δημοτικά τραγούδια. Ανάμεσα στα μουσικολογικά του έργα περιλαμβάνονται: Η Δημοτική Μουσική της Κύπρου, Τα Μουσικά Όργανα των Κυπρίων κ.α.

 

Κατά την περίοδο 1964-72 εμφανίστηκε ως μονωδός στις παραγωγές της ΕΛΣ Μπορίς Γκοντουνόφ (ως Τσελκάλοφ και Τσερνικόφσκι, Ηρώδειο 1964), Φιντέλιο [Fidelio] (ως Ντον Πιτσάρρο) και Ο τροβαδούρος [Il trovatore] (ως Κόμης ντι Λούνα).

 

Η προσφορά του Πιερή Ζαρμά προς την Κύπρο ήταν συνεχής . Πρωτοστάτησε μετά την τουρκική εισβολή όχι μόνο στη διαφώτιση των γερμανικών αρχών, αλλά και στη διοργάνωση εράνου στη Γερμανία το 1974 για τα θύματα της εισβολής, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώθηκε το ποσό των 6,5 εκ. μάρκων, ενώ κατέβαλλε συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας.

 

Ο  Πιερής Ζαρμάς υπηρέτησε την Κύπρο και από τη θέση του Συμβούλου Τύπου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βόννη. Το 1999 η κυπριακή πολιτεία αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά του τον τίμησε με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, καθώς και με το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα.  Τo 2002 παρασημοφορήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο της Γερμανίας από τη δήμαρχο της Βόννης Μπάρμπελ Ντίκμαν για το ανθρωπιστικό του έργο υπέρ των προσφύγων της τουρκικής εισβολής αλλά και για την προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών..

 

Ο Πιερής Ζαρμάς πέθανε στις 7 Απριλίου του 2007, σε ηλικία 74 ετών, στη Βόννη, όπου ήταν εγκατεστημένος.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image