Κλειδί Κλειδαράς

Image

Τα παλαιότερα κλειδιά που έχουν βρεθεί είναι περίπου 4.000 ετών. Αυτό το γνωρίζουν με βεβαιότητα οι αρχαιολόγοι, καθώς σε έναν αρχαίο ναό στο Χορσαμπάντ του σημερινού Ιράκ βρέθηκε η πιο παλιά κλειδαριά στον κόσμο. Οι Έλληνες απέδιδαν την κατασκευή του Κλειδιού στο Θεόδωρο το Σάμιο. Στα αρχαία ελληνικά η κλειδαριά ονομαζόταν κλείθρο. Ο κατασκευαστής κλειδιών ονομαζόταν κλειθροποιός.

 

Το κλειδί της κλειδαριάς δεν έχει βρεθεί, αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν αυτό τον τύπο κλειδαριάς και το αντίστοιχο κλειδί από μεταγενέστερα ευρήματα στην Αίγυπτο. Από αυτά τα ευρήματα ξέρουν ότι το κλειδί ήταν ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι ξύλου, με ξύλινες προεξοχές (δόντια) που εφάρμοζαν στην κλειδαριά. Με βάση αυτή τη λειτουργία του κλειδιού που στην πράξη ασφάλιζε τις εισόδους των σπιτιών διασώζεται το ρήμα στην Κυπριακή Διάλεκτο "αμπαρώνω". Η δράση "αμπάρωσε να κοιμηθούμε", ήταν η τελευταία πράξη μιας κοπιαστικής ημέρας, δηλαδή κλείσε την πόρτα, ασφάλισε στην πράξη τον σπίτι για να κοιμηθούμε.

 

Η βασική αρχή με την οποία λειτουργούσαν οι αρχαίες κλειδαριές ήταν πως η πόρτα που ήθελαν να κλειδώσουν ασφαλιζόταν με μια ξύλινη δοκό από την πίσω πλευρά. Πάνω στη δοκό είχαν ανοιχτεί μικρές τρύπες, στις οποίες εφάρμοζαν κυλινδρικές ξύλινες προεξοχές, που συνδέονταν με ένα μηχανισμό κλειδαριάς, ακριβώς πάνω από τη δοκό.

 

Το κλειδί είχε δόντια, τα οποία εφάρμοζαν με ακρίβεια στην κλειδαριά. Όταν το κλειδί έμπαινε σε μια τρύπα στην πόρτα, οι ξύλινες προεξοχές της κλειδαριάς έβγαιναν έξω από τη δοκό και η δοκός ωθούνταν στο πλάι, με αποτέλεσμα να ανοίγει η πόρτα. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο το κλειδί με δόντια πήρε την ονομασία "αννοιχτάριν". Αργότερα η κλειδαριά στην Κύπρο ονομαζόταν και κλειωνιά, από το ρήμα κλειώνω που σημαίνει κλείνω.

 

Οι παλιές κλειδαριές χρησιμοποιούνταν για να ασφαλίζονται δωμάτια με τιμαλφή και ειδικές κρύπτες, προκειμένου να προστατευτούν από εχθρούς και κλέφτες.

 

Ρωμαική εποχή

Αργότερα, στη ρωμαϊκή εποχή, εμφανίστηκαν οι κλειδαριές και τα κλειδιά από σίδερο, ενώ οι Ρωμαίοι ήταν επίσης εκείνοι που εφηύραν την κλειδαρότρυπα, με μια μορφή που θυμίζει πολύ τις σημερινές κλειδαριές. Στις ρωμαϊκές πόρτες υπήρχαν μικρές προεξοχές στις κλειδαρότρυπες, έτσι ώστε το κλειδί να μην μπορεί να γυρίσει αν δεν ήταν το σωστό. Οι Ρωμαίοι ήταν επίσης οι πρώτοι που κατασκεύασαν μικρές κλειδαριές και κλειδιά, για συρτάρια ή κοσμηματοθήκες. Μερικά κλειδιά ήταν μάλιστα τόσο μικρά, που τα φορούσαν στα δάκτυλα σαν δακτυλίδια.

Πότε εφευρέθηκε η κλειδαριά;

Η παλαιότερη κλειδαριά με πείρο παραχωρήθηκε στον Αμερικανό φυσικό Abraham O. Stansbury στην Αγγλία το 1805, αλλά η σύγχρονη εκδοχή, που χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα, εφευρέθηκε από τον Αμερικανό Linus Yale Sr. το 1848.

 

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την παλαιότερη γνωστή κλειδαριά στα ερείπια του παλατιού Khorsabad κοντά στη Νινευή. Η κλειδαριά εκτιμήθηκε ότι ήταν 4.000 ετών. Ήταν ένας πρόδρομος τύπος κλειδαριάς, μια κοινή αιγυπτιακή κλειδαριά.

 

Τα σύγχρονα επίπεδα κλειδιά που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα εισήχθησαν για πρώτη φορά από τον Linus Yale Sr. στα μέσα του 1800. Χρησιμοποίησε το κλείδωμα του ποτήρι παράλληλα με μια πιο εξελιγμένη μέθοδο ρύθμισης καρφιτσών. Ο βασικός σχεδιασμός έγινε άμεση επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

 

Η Βιομηχανική Επανάσταση

Τον 18ο αιώνα, ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση. Αυτή η περίοδος σημείωσε πραγματική πρόοδο στη βελτίωση των μηχανισμών κλειδώματος λόγω σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων. Οι μηχανικοί ήταν εξοπλισμένοι για να λανσάρουν καινοτόμα προϊόντα όπως το λουκέτο.

 

Γρήγορη προώθηση ενός αιώνα, και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι περισσότερες κλειδαριές βασίστηκαν στις εφευρέσεις της βιομηχανικής επανάστασης, αλλά όχι για πολύ.

 

Η Ψηφιακή Εποχή

Στην ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία ενσωματώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα προϊόντα και ήταν διαδεδομένη στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Περαιτέρω τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν την πρόοδο των κλειδαριών.

 

Οι ψηφιακές κλειδαριές ήταν μια καλύτερη επιλογή για τους καταναλωτές. Εισήγαγαν τη ζωή χωρίς κλειδί στις μάζες, η ευκολία πώλησης ως βασικός παράγοντας για την αναβάθμιση από απλές κλειδαριές σε ψηφιακές.

 

Αντί να μεταφέρουν κλειδιά, οι άνθρωποι προτιμούσαν να μην τα έχουν καθόλου. Οι ψηφιακές κλειδαριές επέτρεψαν σε πολλούς τρόπους πρόσβασης να το κάνουν αυτό δυνατό – σκεφτείτε κωδικούς PIN, κάρτες RFID, βιομετρικά και πολλά άλλα. Επιπλέον, ήταν εξοπλισμένα με χαρακτηριστικά όπως παραβίαση συναγερμών για την αύξηση των προτύπων ασφαλείας.

 

Αν και είναι μια τεράστια βελτίωση από την προέλευσή του, οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των ανθρώπων μετατοπίστηκαν γρήγορα. Ήθελαν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα. εξ ου και η έξυπνη κλειδαριά ήρθε.

 

Σήμερα

Στην σημερινή εποχή, τα κλειδιά και οι κλειδαριές ασφαλείας αποτελούν ύψιστης σημασίας αγαθά για την ασφάλεια μας. Καθίσταται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, πως είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα μας, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

 

Στην επιχείρηση μας, μπορείτε να βρείτε ποικιλία κλειδιών, κλειδαριών θωρακισμένων πορτών, κυλίνδρων ασφαλείας, μηχανισμών θυρών, λουκέτων και χρηματοκιβωτίων. Επιπροσθέτως, στις υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνονται οι επισκευές ρολών οικιών, οι κατασκευές κλειδιών αυτοκινήτου immobilizer, η τοποθέτηση πορτών ασφαλείας, οι επισκευές συρόμενων και πολλά άλλα.

 

 

Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image