Χαρουπόμυλοι

Μύλοι για το άλεσμα των χαρουπιών

Image

Οι Μύλοι Χαρουπιών στην Κύπρο χτίστηκαν αρχικά στις αρχές του 1900, όταν τα Χαρούπια αποτελούσαν τη βασική πηγή εξαγωγών.

 

Οι χαρουπόμυλοι εντοπίζονται κυρίως στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Πιο γνωστός στη Λεμεσό ο χαρουπόμυλος Λανίτη και στην Πάφο ο Χαρουπόμυλος που βρισκόταν  στη Λεωφόρο Αποστόλου Παύλου, ο οποίος έχει σήμερα μετατραπεί σε χώρο πολλαπλής χρήσης από το Δήμο της Πόλης. 

 

» Βλέπε Λήμμα: Τερατσιά-Τεράτσι

 

Χαρουπόμυλος Λανίτη

Ο «Χαρουπόμυλος Λανίτη», αποτελεί ένα ιστορικό κτίριο 3000 τ.μ.και το οποίο κοσμεί τη δυτική πλευρά του Μεσαιωνικού Κάστρου, στη Λεμεσό. Παλαιότερα το κτίριο, «Χαρουπόμυλος Λανίτη», χρησίμευε σαν αποθήκη και στη συνέχεια σαν «χαρουπόμυλος», όπου γινόταν η παραλαβή των χαρουπιών, το άλεσμα, ο διαχωρισμός των διαφόρων υποπροιόντων τα οποία εξάγονταν σε διάφορες χώρες όπως στην Αγγλία, Αίγυπτο, Ρωσία και άλλες χώρες. Με την πάροδο των χρόνων οι εξαγωγές των χαρουπιών μειώθηκαν και ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη λιπασμάτων. Ωστόσο η νέα αυτή χρήση του χώρου θεωρήθηκε ακατάλληλη για το συγκεκριμένο και έτσι αποφασίστηκε να μετατραπεί σε ένα πολυθεματικό χώρο, όπου θα προσφέρονται ποιοτικά προϊόντα και εκδηλώσεις για τους Κυπρίους και τους επισκέπτες του νησιού.

 

Η Χαρουπιά

Η Χαρουπιά  (ξυλοκερατιά,τερατσιά) ονομαζόταν και ως ο «μαύρος χρυσός της Κύπρου», αφού αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα εξαγωγών του νησιού καθώς και για ορισμένα χωριά αποτελούσε την Τρίτη κυριότερη γεωργική δραστηριότητα και κυριότερη πηγή εισοδήματος. Ένα φυτό που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου και έχει καλλιεργηθεί στην περιοχή, για σχεδόν 4000 χρόνια.

 

Σήμερα στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει η παραγωγή χαρουπιού και από το χαρούπι παράγεται το περίφημο παστέλλι και το χαρουπόμελο, το οποίο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης.

 

Η Κύπρος παράγει το 5% της παγκόσμιας παραγωγής χαρουπιών.

 

» Βλέπε λήμμα: Τερατσόμελον 

 

Το Μουσείο

Στη σημερινή του μορφή το κέντρο «Χαρουπόμυλος Λανίτη», αποτελεί σήμα κατατεθέν της Λεμεσού, ένα κτήριο το οποίο αναπαλαιώθηκε και το οποίο αποτελείται από τρεις διαφορετικούς χώρους: (εκθεσιακοί χώροι, εστιατόρια, αίθουσες γάμων, κλπ.) Επίσης σε κεντρικό σημείο υπάρχει και η αναπαλαιωμένη μηχανή του Χαρουπόμυλου.

 

  • Στο Νότιο Μέρος: Ο επισκέπτης συναντά «τη Μηχανή του Χρόνου», στην οποία προβάλλεται η Ιστορία της Κύπρου μέσα από μία 25 λέπτη ταινία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, προσφέροντας (εικόνα, ήχο, κίνηση, συναίσθημα).
  • Δίπλα: Υπάρχει ένα Κυπριακό εστιατόριο, η αναπαλαιωμένη «Μηχανή του Χαρουπόμυλου». Επίσης υπάρχουν οι αλεστικές μηχανές, διαθέτει καφετέρια και μεγάλες αίθουσες διάφορων εκδηλώσεων.
  • Στο Βόρειο Μέρος: Βρίσκεται το «Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη» και το έργο ολοκληρώνεται με τις αποθήκες στο Νότιο Τμήμα του Κάστρου, όπου στεγάζονται διάφορα μπαρ και εστιατόρια.

 

Η Επίσημη παρουσίαση του έργου «Χαρουπόμυλος Λανίτη» στους εκπροσώπους του Τύπου και στις Δημοτικές Αρχές έγινε στις 13 Ιουνίου 2002.

 

Πληροφορίες

Το Μουσείο βρίσκεται πίσω από το «Μεσαιωνικό Κάστρο» της Λεμεσού (Λεωφόρος Βασιλίσσης) και είναι ανοιχτό ολόχρονα. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image