Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού

ΕΒΕΛ. Ο σύνδεσμος των Βιομηχάνων Λεμεσού

Image

Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού. Ιδρύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1962. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού είναι η «Φωνή του επιχειρηματικού κόσμου της Λεμεσού». Τα μέλη του σήμερα είναι περισσότερες από 800 Επιχειρήσεις και Σύνδεσμοι, οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, τομείς οι οποίοι αντιπροσωπεύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο από ομάδα μελών και με 6 Αντιπροέδρους. Στόχοι του ΕΒΕΛ από την ίδρυσή του είναι να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των μελών του και να τα ενημερώνει για κάθε οικονομικό θέμα μέσω ανακοινώσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων ή εκδηλώσεων.

 

Ιστορία

Η ιστορία των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων την Κύπρο ξεκινά το 1927 με την ίδρυση του ΚΕΕ και τον διορισμό αντιπροσώπου στην Λεμεσό.

 

Η αρχική πρωτοβουλία για την ίδρυση του ΚΕΕ ( Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο) ξεκινά μέσα από τις προσπάθειες του οραματιστή Hugh Llewelyn Jones, ιδρυτή της Αγροτικής Τράπεζας (μετέπειτα Συνεργατισμός) και με την συνδρομή εμπόρων, των «πατέρων» του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΕΕ), τραπεζίτη Κλεάνθη Χριστοφίδη και των έμπορων Cecil D. Hay, Ν. Λ. Πετρίδη, Ahmed Bedevi Kanaan, Κώστα Χριστοδούλου και Α. Αρτέμη, το ΚΕΕ γίνεται πραγματικότητα στις 29 Απριλίου 1927 με έγγραφο που υπέγραψε ο Άγγλος Κυβερνήτης Sir Ronald Storrs.  Πρώτος πρόεδρος ο Jones με αντιπρόεδρο τον γενικό διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου Ιωάννη Χ. Οικονομίδη. Σαν ένδειξη ευχαριστίας προς τον Κυβερνήτη Storrs του προσφέρεται ο τιμητικός τίτλος του Επίτιμου Προέδρου.

 

Ακολουθεί η ίδρυση της τοπικής Εμποροβιομηχανικής Ομοσπονδίας Λεμεσού (ΕΟΛ) το 1952. Στα αρχεία της εποχής καταγράφεται η ίδρυση και ενός άλλου ανεξάρτητου εμπορικού συνδέσμου στην Λεμεσό με την ονομασία Σύνδεσμος Αναπτύξεως Λεμεσού (ΣΑΛ), που λειτουργούσε με δικό του καταστατικό και δεν είχε καμία σχέση με την Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία Κύπρου (ΕΟΚ). Ανάμεσα στα αιτήματα του ΣΑΛ ήταν και η δημιουργία Μόνιμης Εμπορικής Εκθέσεως στη Λεμεσό.

 

Η πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου της ΕΟΛ έγινε την 3η Μαΐου 1952 στο Ξενοδοχείο ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ στη Λευκωσία. Παρόντες οι κύριοι Ρένος Γαλανίδης, Ιούλιος Μαρκίδης, Κλεάνθης Χριστοφόρου, Χριστόφορος Παυλίδης, Ευτρόπιος Παπαδόπουλος, Γιάγκος Τσάρνος και Ντίνος Κουδουνάρης. Πρόεδρο εξέλεξαν τον Ρένο Γαλανίδη και Αντιπρόεδρο τον Ιούλιο Μαρκίδη. Για το κοινό όφελος της Λεμεσού οι δύο σύνδεσμοι έχουν στενή συνεργασία. Σε κοινή συνεδρία των δύο Διοικητικών Συμβουλίων την 23η Ιουνίου 1960 στο οίκημα της λέσχης «Ένωσης», οι δύο Σύνδεσμοι ζήτησαν «όπως η Λεμεσός ιδρύσει ιδικόν της Εμποροβιομηχανικόν Οργανισμόν» με σύνθημα «Η Λεμεσός δια την Λεμεσόν».

 

Μέλη του 1ου Κοινού Συμβουλίου ήταν οι κύριοι Σταύρος Γαλαταριώτης, Γιαννάκης Βρυωνίδης και Στέλιος Μιχαηλίδης και του 2ου οι Νίκος Παττίχης, Στέλιος Μιχαηλίδης, Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Νίκος Ευστρατίου, Σάββας Αριστοτέλους και Ανδρέας Παπαδόπουλος. Τα μέλη της ΕΟΛ αυξάνονταν συνεχώς και στην Πρώτη Γενική Συνέλευση στις 25 Απριλίου 1953 τα εγγεγραμμένα μέλη ήταν 125. Η ημερήσια διάταξη εκτός από την έκθεση των πεπραγμένων, τις εκλογές νέου Διοικητικού Συμβουλίου, την επιλογή ελεγκτών, περιλάμβανε και άλλα θέματα τα οποία απασχολούσαν όχι μόνο τον εμποροβιομηχανικό κόσμο αλλά και τη Νήσο γενικότερα. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν οι ώρες κλεισίματος των καταστημάτων στις παράλιες πόλεις, η παραγωγή τεχνητού όζοντος, παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο των λιμενεργατών, τα προβλήματα οινοβιομηχανιών και το εμπόριο με τις Αραβικές χώρες.

 

Ελεγκτές  της Ομοσπονδίας επελέγησαν οι Russel & Co. με αμοιβή 25,00 Στερλίνες ετησίως. Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του 1953 συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Νίκος Σιήτας, Ιωάννης Βρυωνίδης, Κωστάκης Γλυκύς και αργότερα το 1954 οι κ.κ. Φραγκλίνος Κούκουλας, Κυριάκος Παττίχης, Νίκος Κίρζης, Βύρων Πότσος και Λούης Κωνσταντινίδης. Στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας η οποία έγινε στις 27 Ιουνίου 1954 τέθηκαν για συζήτηση και πάλι πρωτοποριακά και σοβαρά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως η νέα φορολογία, τα γεωργικά νομοσχέδια, οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, η διάθεση των γεωργικών προϊόντων στο εξωτερικό, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι υπεραστικές και άλλες τηλεφωνικές κλήσεις, οι σεισμοί της Πάφου, η πληρωμή υπερωριών στους τελωνειακούς υπαλλήλους, ο Δημόσιος Προϋπολογισμός και η οργάνωση ετήσιας Γιορτής Σταφυλιού.

 

Μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος το 1960, η ΕΟΛ ανάπτυξε στενή συνεργασία με τον ΣΑΛ στον οποίο συμμετείχαν οι Κλεάνθης Χριστοφόρου, Ευαγόρας Λανίτης, Σταύρος Γαλαταριώτης, Γιάννης Βρυωνίδης, Φωτάκης Κολακίδης και άλλοι. Αργότερα η ανεξάρτητη ΣΑΛ εντάχθηκε στην επίσημη ΕΟΛ.

 

ΕΒΕΛ

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΟΛ στις 5 Σεπτεμβρίου 1962, η Ομοσπονδία μετονομάζεται σε Εμπορικόν και Βιομηχανικόν Επιμελητήριον Λεμεσού (ΕΒΕΛ) και υιοθετείται νέο καταστατικό. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό καθορίζεται ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι όχι λιγότερα των 10 και όχι περισσότερα από 17. Σήμερα, βάσει καταστατικής αλλαγής, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λεμεσού είναι 20, με δυνατότητα διορισμού μέχρι και 10 αριστίνδην μελών.

 

Πέρα από τα τοπικά προβλήματα της Λεμεσού τα μέλη του ΕΒΕΛ ασχολούνται με  θέματα τα οποία είναι παγκύπριας εμβέλειας μέσω του  Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) με το οποίο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού είναι συνδεδεμένο ομοσπονδιακά. Επίσης τα μέλη έχουν την δυνατότητα να απευθύνονται στο ΚΕΒΕ για ειδικά θέματα που τους απασχολούν, όπως Εργασιακά, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εκπαίδευσης, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αφού εκεί υπάρχουν ειδικά τμήματα για τον κάθε ένα από αυτούς τους τομείς. Το ΕΒΕΛ έχει αναγνωρίσει προ καιρού ότι οι παλαιότεροι οφείλουν να εντάξουν τους νέους επιχειρηματίες στην δομή της οικονομίας. Γι’ αυτό, έχει εντατικοποιήσει τα τελευταία χρόνια τις επαφές και συνεργασία με το Επιμελητήριο Νέων της Λεμεσού, εκπρόσωποι του οποίου παρακάθονται στις συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου και συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου. Το ΕΒΕΛ κλείνει φέτος 50 Χρόνια Προσφοράς και Δημιουργίας. Η όλη του ιστορία ταυτίζεται με την εξέλιξη και την οικονομική ανάπτυξη της Λεμεσού. Η δε συμβολή του προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αποδειχθεί. Με τη διορατικότητα, την πείρα και το πρωτοποριακό πνεύμα που πάντοτε χαρακτηρίζει τα μέλη των Διοικητικών του Συμβουλίων, είναι σε θέση να διακρίνει τις ανάγκες που παρουσιάζονται ανάλογα με τις εξελίξεις και να υποβάλλει προς την Κυβέρνηση εισηγήσεις και αιτήματα τόσο για την πόλη και επαρχία Λεμεσού όσο και για ολόκληρη την Κύπρο, είτε ενεργώντας αυτόβουλα είτε μέσω του ΚΕΒΕ.

 

Υπουργοί

Άλλωστε το ΕΒΕΛ έχει αναδείξει τουλάχιστον έξι μέλη του ως υπουργούς της κυβέρνησης σε διάφορες χρονολογίες. Τους Νίκο Παττίχη και Ευαγόρα Λανίτη, πρώην προέδρους του ΕΒΕΛ, και τα μέλη Ανδρέα Λοϊζίδη, Τάκη Νέμιτσα, Φρίξο Σαββίδη και Στάθη Παπαδάκη. Η άμεση εμπλοκή του Επιμελητηρίου στα δρώμενα της πόλης είναι κάτι το αναμφισβήτητο και διαχρονικό. Εργάζεται μεθοδευμένα και συστηματικά και συνεχώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που με την πάροδο του χρόνου αποδεικνύονται καθοριστικές στη διαμόρφωση πολιτικής της Κυβέρνησης για τη Λεμεσό, πόλη και Επαρχία. Η συνεργασία του ΕΒΕΛ με τις τοπικές αρχές είναι συνεχής, ειδικά στη διαμόρφωση πολιτικής για τη Λεμεσό και στην προώθηση αναπτυξιακών έργων, με στόχο πάντοτε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την οικονομική αναβάθμιση της πόλης. Σίγουρα οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις του ΕΒΕΛ όχι μόνον λαμβάνονται σοβαρά υπόψη  αλλά μερικές από αυτές ήδη αποτελούν γνώμονα για τις μελλοντικές αποφάσεις και σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τη Λεμεσό. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλά αιτήματα που έθεσε το Επιμελητήριο από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα ικανοποιήθηκαν και άλλα έχουν τροχιοδρομηθεί έστω και αργοπορημένα.

 

Οικονομικός φορέας

Το ΕΒΕΛ είναι ο κατ’ εξοχήν «Οικονομικός Φορέας της Λεμεσού», και έχει καθιερωθεί πλέον ως φορέας πίεσης και παρέμβασης για την Πόλη και την Επαρχία. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού θα βρίσκεται πάντοτε εδώ, στην πρώτη γραμμή, για να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις και να διεκδικεί ό, τι καλύτερο για τη Λεμεσό. Οι κυριότεροι στόχοι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού είναι οι ακόλουθοι:

 

  • Να στηρίζει και να προωθεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών του, στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης της Λεμεσού.
  • Να προωθεί οικονομική δραστηριότητα που να συνεισφέρει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Λεμεσού και να δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τα μέλη του.
  • Να συνεισφέρει στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το οποίο έχει σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στο καθορισμό της Κυβερνητικής πολιτικής.
  • Να συμβάλει στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού στόχου για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη. Μέλη Όλες οι επιχειρήσεις της Λεμεσού, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του ΕΒΕΛ μέσα από μια πολύ απλή διαδικασία. Σήμερα υπάρχουν εγγεγραμμένα πάνω από 800 μέλη, εκπροσωπώντας όλο το φάσμα δραστηριότητας του επιχειρηματικού κόσμου στην πόλη και επαρχία Λεμεσού. Ωφελήματα Μελών:-
  • Πλήρης ενημέρωση και συμβουλές για όλα τα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως εργασιακές σχέσεις, προγράμματα στήριξης κ.λ.π.
  • Έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως χορηγίες κ.λ.π)
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε σεμινάρια, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Επιμελητήριο.
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις και εμπορικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Έκδοση πιστοποιητικών καταγωγής για εξαγωγές και άλλες πιστοποιήσεις σε διάφορα έγγραφα με έκπτωση 50%
  • Επικοινωνία με διάφορες επιχειρήσεις για εξεύρεση του κατάλληλου επιχειρηματικού συνεργάτη.
  • Δωρεάν συνδρομή στη μηνιαία εφημερίδα του ΚΕΒΕ «Εμποροβιομηχανική»

 

Αδελφοποιήσεις

  • 1980 - Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών και Λεμεσού.
  • 10 Σεπτεμβρίου 2000 - Συμφωνία κοινής συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΛ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Χάιφα.
  • 4 Μαΐου 2010 - Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αγίας Πετρούπολης και Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού.
  • 14 Σεπτεμβρίου 2010 - Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΛ και του Novorossiysk Chamber of Commerce and Industry.
  • 23 Μαΐου 2011 - Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και του ΕΒΕΛ.

 

Ευρώπη

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού ανέκαθεν είχε σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, υποστηρίζοντας σθεναρά την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, αργότερα, στην Ευρωζώνη. Από το 2001 το ΕΒΕΛ ανέπτυξε πρωτοβουλίες για ενημέρωση των μελών του και του Λεμεσιανού κοινού γενικότερα για όλα τα σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέματα. Υπήρξαν συχνές επαφές με τον τότε Επικεφαλής από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, τον Αυστριακό Leopold Maurer. O κ. Maurer, καλός γνώστης του σημαντικού ρόλου των Επιμελητηρίων, δεδομένης και της δικής του προϋπηρεσίας ως Διευθυντής του Επιμελητηρίου της Βιέννης, φιλοξενήθηκε και ήταν ο κύριος ομιλητής σε δύο εκδηλώσεις του ΕΒΕΛ. Πολλές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, τόσο με τον Ιταλό Donaldo Ciarini, όσο και με τον Ολλανδό Adriaan Van der Meer. Από το 2003 στα γραφεία του ΕΒΕΛ εγκαταστάθηκε η υπηρεσία Euro Info Point, προσβάσιμη όχι μόνο για τα μέλη του Επιμελητηρίου, αλλά για τον οποιοδήποτε, με πλούσιο έντυπο υλικό και διαδικτυακή πρόσβαση σε τράπεζες δεδομένων στις Βρυξέλλες. Δύο χρόνια αργότερα στα γραφεία του ΕΒΕΛ άρχισε να λειτουργεί η στελεχωμένη με Λειτουργό του Επιμελητηρίου Υπηρεσία Europe Direct. Στο χρονικό διάστημα της λειτουργίας της, η εν λόγω Υπηρεσία, πέρα από την πληροφόρηση για εξειδικευμένα Ευρωπαϊκά θέματα, ανέπτυξε ποικίλη δραστηριότητα σε σχολεία και άλλους χώρους, στοχεύοντας να φέρει την Ευρώπη κοντά στους πολίτες.

 

Επίσης τα γραφεία του ΕΒΕΛ φιλοξένησαν σημαντικό αριθμό επιμορφωτικών σεμιναρίων, που είχαν σκοπό να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις αρχικά για την ένταξη της Κύπρου ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετέπειτα για την προσχώρηση στη ζώνη του Ευρώ. Η στενή συνεργασία του ΕΒΕΛ και των επιχειρήσεων της Λεμεσού με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίστηκε και στα χρόνια μετά την ένταξη. Σε τρεις περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκαν μέλη του ΕΒΕΛ, στην παρουσία αξιωματούχων του Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Enterprise Experience, που διαλαμβάνει για ολιγοήμερη επί τόπου παρακολούθηση των διεργασιών επιλεγμένων επιχειρήσεων. Ο κ. William Neale, αξιωματούχος στη Γενική Διεύθυνση για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε την Εταιρεία Orbit Kazoulis. Ο Επικεφαλής της Μονάδας Πληροφορικής του Τμήματος για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Κώστας Ανδρόπουλος, επισκέφθηκε την Εταιρεία ανάπτυξης και διάθεσης εμπορικού λογισμικού ADA Computer Software. Η κα. Veronique Hyeulle, υπεύθυνη για Θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε την Εταιρεία Empex Ltd. Αντιπροσωπευτικό δείγμα του διαχρονικού ενδιαφέροντος του ΕΒΕΛ για Ευρωπαϊκά θέματα, αποτελεί και η διατήρηση μόνιμης στήλης υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη μας» σε τοπική εφημερίδα, μέσω της οποίας μεταφέρονται στο κοινό της Λεμεσού σύντομες οικονομικού χαρακτήρα ειδήσεις από τα τεκταινόμενα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image