Τζον Κόρμπιτζ - John Corbidge

Ένας βρετανός ζωγράφος που αγάπησε την Κύπρο

Image

Βρετανός ζωγράφος. Ο Τζον Κόρμπιτζ γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1935 στην πόλη Sheffield της Αγγλίας.

 

Για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά το 1970 έζησε και εργάστηκε στην Κύπρο στήνοντας το εργαστήρι του στο Πελαμπάις της Κερύνειας. Προσφυγοποιήθηκε το 1974 και αποό τότε μέχρι το θάνατο του αγωνίστηκε για την προβολή της Κύπρου και του αγώνα της για ελευθερία.

 

Το ταλέντο

Ο Κόρμπριτζ ήταν γεννημένος ταλέντο. Η φυσική του προδιάθεση για τη ζωγραφική ήταν εμφανής από πολύ μικρή ηλικία. Σε ηλικία πέντε ετών, ένας πίνακάς του επιλέχθηκε και εκτέθηκε στο Burlington House του Λονδίνου. Η επιρροή είναι εμφανής στο πρώιμο έργο του από το ρομαντικό τοπίο των λόφων και των λιμνών του Derbyshire, όπου μεγάλωσε στο χωριό Loxley, το οποίο, σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν κάποτε μέρος του Δάσους του Sherwood. Φοίτησε σε σχολείο στη Γλασκώβη και αργότερα, στο Elstree του Λονδίνου, όπου οι επισκέψεις στα τοπικά κινηματογραφικά στούντιο πυροδότησαν τη φαντασία του.

 

Το 1944 φοίτησε στο κατώτερο τμήμα του Sheffield College of Arts και το 1951 στο Sheffield College of Arts and Crafts, όπου επηρεάστηκε σημαντικά από τον πρώην υπότροφο του Prix de Rome, Eric Jones, δάσκαλό του, για χρόνια, ο οποίος του έδωσε το πάθος του για την ιταλική τέχνη. Έκανε εκθέσεις σε ομαδικές εκθέσεις όπως η "Northern Young Artists", όπου ένας πίνακάς του αγοράστηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη του Μάντσεστερ, L.S. Lowry.

 

Το 1955 επισκέφθηκε τη Γαλλία με συμφοιτητές του και μελέτησε εκτενώς τη μεγάλη ευρωπαϊκή τέχνη. Το 1956 του απονεμήθηκε πτυχίο Καλών Τεχνών και αναχώρησε για την Ιταλία. Έζησε και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές στη Ventimiglia, τη Menton και τη νότια Γαλλία. Άρχισε να διδάσκει ζωγραφική σε υπαίθρια μαθήματα τα καλοκαίρια στην κεντρική Ιταλία. Κατάφερε να κερδίσει τα προς το ζην από την τέχνη του και άρχισε να εκθέτει με επιτυχία σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία μαζί με καλλιτέχνες εθνικής και διεθνούς εμβέλειας και κέρδισε υψηλούς επαίνους και αναγνώριση.

 

Το 1957 δίδαξε σε καλοκαιρινά μαθήματα και εξέθεσε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ανκόνα και τη γύρω περιοχή. Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Ματσεράτα της Ιταλίας, η οποία προσέλκυσε τη μεγάλη συναίνεση των τοπικών κριτικών. Το 1958 συνέχισε να διδάσκει σε καλοκαιρινά μαθήματα και πραγματοποίησε τη δεύτερη έκθεσή του στη Ματσεράτα.

 

Το 1960 πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην γκαλερί Antares στη Ρώμη. Ο σημαντικός Ρωμαίος κριτικός Michele Biancale έγραψε: Ο Corbidge, ο οποίος ζωγράφισε κατά τη διάρκεια εκτεταμένων ταξιδιών, κατάφερε να εξυψώσει την τέχνη του με τέτοιο αξιοπρεπή τρόπο ώστε να της δώσει την εμφάνιση ενός μείγματος πρόσφατων αισθητικών τάσεων ιδωμένων μέσα από ένα φίλτρο. Η τέχνη του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφηρημένη αν δεν υπήρχε αυτό το επίμονο νατουραλιστικό υπόστρωμα που προδίδει την παρουσία της πραγματικότητας. Μια πραγματικότητα η οποία στην περίπτωση αυτή απεικονίζεται γλαφυρά και εμπλουτίζεται από μια βαθιά φλέβα ποίησης. Αυτό είναι πολύ εμφανές στη χρήση του χρώματος, η οποία αποκαλύπτει τις διάφορες διαθέσεις του καλλιτέχνη. Το έργο του είναι εμποτισμένο με ένα είδος επίμονου ρεαλισμού που έρχεται σε άμεση αντίθεση με την πρώτη εντύπωση. Η ποικιλομορφία του συνδυασμού των χρωμάτων και των συνθέσεων αποκαλύπτει τη μεγάλη ευελιξία και ελευθερία του Corbidge, προφανώς αποτέλεσμα αυτού του σπάνιου χαρίσματος, ενός εσωτερικού κόσμου γεμάτου ποιητικό ένστικτο."

 

Επίσκεψη στην Κύπρο 

Το 1961 επισκέφθηκε την Κύπρο για να εργαστεί για μια έκθεση. Ο τότε έφορος του Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία, ο αείμνηστος Πορφύριος Δικαίος, τον κάλεσε να οργανώσει αναδρομική έκθεση του μέχρι σήμερα έργου του. Για πρώτη φορά το κυπριακό κοινό ήρθε σε επαφή με την προσωπική μορφή του αφηρημένου ιμπρεσιονισμού.

 

Το 1961 και ενώ βρισκόταν στην Κύπρο, προσκλήθηκε να παρουσιάσει στην γκαλερί Harmouche της Βηρυτού. Παρουσίασε επίσης έκθεση ψηφιδωτών σε ατομική έκθεση στο Δημαρχείο Λεμεσού. Το 1962 πραγματοποίησε μια ακόμη έκθεση στο Δημαρχείο Λεμεσού, στη συνέχεια στη Λάρνακα, στην Αμμόχωστο και στη  Γκαλερί  Απόφαση στη Λευκωσία. 

 

Η κριτική του Καββαδία

Το  1964 έζησε  για λίγο στο Λονδίνο, αλλά η νοσταλγία για τη Μεσόγειο ήταν μεγάλη. Ο διάσημος Έλληνας ποιητής Νίκος Καββαδίας έγραψε ένα δοκίμιο για τον Corbidge στο περιοδικό "Ταχυδρόμος", μια πολύ σπάνια δημοσιογραφική εξαίρεση για τον πολύ κλειστό αυτό ποιητή.

 

«Τα παιδικά μάτια μπορούν να δουν μόνο εικόνες και ακόμη και αυτές είναι ανάποδα. Οι νέοι μπορούν να δουν, μέχρι ενός σημείου, αλλά χωρίς διάκριση. Καθώς οι άνθρωποι ωριμάζουν αρχίζουν να βλέπουν και μέσα και έξω. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να διαπεράσουν το σκοτάδι. Όταν αυτός ο μεσήλικας ναυτικός θέλει να φτάσει κάπου πέρα από την όρασή του, κλείνει τα μάτια του για λίγο και μετά τα ξανανοίγει. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διακρίνει ανθρώπους, ζώα και τοπία. Κάποια αρχειοθετούνται, άλλα κρεμιούνται στον τοίχο και άλλα απλά μένουν στο πάτωμα. Αυτό δεν κάνει κακό. Δεν υπάρχει πουθενά σαν την Αμμόχωστο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο όπου μπορεί κανείς να αντικρίσει τη θάλασσα, αυτή τη συγκεκριμένη θάλασσα που συναντά τη σκοτεινή αμμώδη ακτή και, ενώ υποφέρει, υπομένει και ενισχύεται με πάθος και αυθάδεια.

 

Πόσα μάτια έχω συναντήσει; Τα θυμάμαι γιατί ανήκουν στις γυναίκες μιας Κύπρου που πέρασε πολύ καιρό. Αυτά τα μάτια δεν ξεθωριάζουν γιατί είναι τα μάτια των αγαλμάτων. Η Λεμεσός είναι ένας συμπαθής τόπος, το Καραβοστάσι είναι άγριο, η Κερύνεια άυπνη και η Πάφος νυσταγμένη. Ο δρόμος με τις καζουαρίνες οδηγεί στο Τρόοδος και παραδίδεται στις πευκόφυτες βουνοπλαγιές. Εδώ στέκει το σπίτι που έχτισε ο Ρεμπώ και το οποίο μου θυμίζει εκείνο που ο Στίβενσον επισκεύασε κάτω από τα καλάμια της Σαμόα. Τον περασμένο χειμώνα εντυπωσιάστηκα από μια τεράστια τοιχογραφία κρεμασμένη στον τοίχο του ναυτιλιακού μας πράκτορα στη Λεμεσό. Μετέβαλε τον τρόπο που έβλεπα. Λίγοι από τους επιβάτες που περίμεναν φάνηκε να την προσέχουν, ευτυχώς για μένα, κρεμόταν πολύ πάνω από τα κεφάλια τους. Εδώ, σε μια αδιανόητη κλίμακα, συνυπάρχουν η γέννηση ενός ταξιδιού, η νεότητα και παραλίγο να πω ο θάνατος, αλλά ένα ταξίδι δεν έχει θάνατο ή γηρατειά, και μπορούν τα χρώματα να είναι αδιανόητα; Μπορούσα να αντιληφθώ σε αυτό τα περισσότερα από τα λιγότερα και έπρεπε να προσθέσω ή να αφαιρέσω. Η αντιγραφή είναι αμαρτία και μπορεί να γίνει ανεκτή μόνο στο Λύκειο. Κοίταξα ξανά την τοιχογραφία, αυτό που έλειπε, αυτό που ήταν περιττό ήταν κρυμμένο από τους επιβάτες που είχαν αποβιβαστεί από το πλοίο "Ταξιάρχης" και περίμεναν να σαλπάρουν για την Αυστραλία. Οι πολύχρωμες τσάντες τους ήταν γεμάτες με σκληρό κέικ. "Η μητέρα των ναυτικών έφτιαχνε σκληρό κέικ για το γιο της". " Υπάρχουν κι άλλα μέσα", είπε ο πράκτοράς μας, "πηγαίνετε να ρίξετε μια ματιά". Και εκεί στο διπλανό δωμάτιο ήταν η αρχή όλων αυτών.  Ένα τοπίο που θα μπορούσε να ερμηνευτεί χωρίς δυσκολία ως μια ναπολιτάνικη λιτανεία σαν αυτές που βλέπεις στους δρόμους που οδηγούν στο Βόμερο. Τότε ήταν που αναγνώρισα την καταγωγή του ζωγράφου, όχι την εθνικότητά του, η οποία έχει μικρή σημασία».

 

Συνάντησα τον ίδιο τον καλλιτέχνη κατά την επόμενη επίσκεψή μου στην Κύπρο. Σκαρφάλωσε αντί να ανέβει τη σκάλα του πλοίου σαν ναύτης, ελαφρώς ενοχλημένος που η σκάλα δεν ήταν σχοινί. Ο John Corbidge, ο Γιάννης όπως τον αποκαλούμε τώρα, γεννήθηκε στο Σέφιλντ πριν από 28 χρόνια. Σπούδασε στην Αγγλία και την Ιταλία και ξεκίνησε ως νεορεαλιστής βοηθώντας στη δημιουργία της ομάδας "Northern Young Artists". Το έργο του έχει ήδη ταξιδέψει στην Ιταλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ και στις ΗΠΑ, όπου το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι κριτικοί Biancale και Eric Newton.

 

Μιλάει τέσσερις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής διαλέκτου, την οποία μιλάει τόσο καλά που εύκολα μπορεί να τον περάσει κανείς για ντόπιο. Η πρώτη του ερώτηση προς εμένα στην πρώτη μας συνάντηση ήταν: "Γνωρίζετε τον Σεφέρη;". Στο εργαστήριό του θα βρείτε τον Σολωμό δίπλα στον Καβάφη και βιβλία ποιητών του κόσμου. Τα μάτια της Κύπρου τον οδηγούν να ταξιδέψει και σε άλλες θάλασσες. Τα εξόριστα μάτια της Κατερίνας Κορνάρου, ανέγγιχτα ακόμα και μετά θάνατον, είναι περήφανα και θλιμμένα, όπως ακριβώς μας τα κληροδότησε ο γερο-Τιτσιάνος.

 

Κάθε φορά που το πλοίο δένει στο λιμάνι της Λεμεσού έρχεται, φέρνοντας κάτι μαζί του και παίρνοντας κάτι μαζί του. Αυτό το κάτι μπορώ να το ονομάσω μόνο ποίηση. Είχα ξεχάσει ότι μπορούσε να υπάρχει με τέτοια ένταση. Τόσο πολύ που, όταν γράφω αυτές τις γραμμές, η πένα μου γίνεται βαριά σαν χυτοσίδηρος στο χέρι μου. (Συνειδητοποίηση ότι ο θάνατος είναι κοντά). Η μεγάλη του επιθυμία; Να έρθει στην Αθήνα το χειμώνα και να εκθέσει το έργο του και μετά να μείνει για πάντα.  Να γνωρίσει, πρόσωπο με πρόσωπο, αυτούς τους ανθρώπους που πάντα ένιωθε ότι αγαπούσε. Όπως και στους περσικούς μύθους, πάντα πίστευα ότι η απόσταση είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, αλλά έκανα λάθος. Το Sheffield είναι κοντά στο Matadi και το Fikardou δίπλα στο Munden. Η τέχνη δεν έχει σύνορα".

 

Στην Αθήνα

Το 1965  ο Κόρμπιτζ εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με πάθος με όλα τα ελληνικά πράγματα, τη μουσική, την ποίηση, τη λαογραφία και το παρελθόν. Ήταν ιδιαίτερα ερωτευμένος και εμπνευσμένος από τα κυκλαδίτικα νησιά. Πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην γκαλερί Astor στην Αθήνα.

 

Το 1967 πραγματοποίησε άλλη μια ατομική έκθεση στην γκαλερί Astor στην Αθήνα και στο Hilton στη Λευκωσία. Άλλα έργα του περιλάμβαναν σχεδιασμό θεάτρου για έναν αμερικανικό θίασο ρεπερτορίου και τοιχογραφίες στην Αθήνα και το Μιλάνο.

 

Το 1968 μετά από μια έκθεση στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα και μετά την έλευση της ελληνικής στρατιωτικής χούντας, επέστρεψε στην Κύπρο.

 

Μόνιμα στην Κύπρο

Το 1969 μετά από μια ατομική έκθεση στο Hilton, Λευκωσία, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κύπρο. Το  1970 με την εγκατάστασή του στο Bellapais, κοντά στην Κερύνεια, πέτυχε τελικά ιδανικές συνθήκες για να αναπτύξει το έργο και το όραμά του στο ειδυλλιακό περιβάλλον του. Τα επόμενα δύο χρόνια έμελλε να είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά την καλλιτεχνική κατεύθυνση που θα ακολουθούσε. Πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην γκαλερί Αργώ, στη Λευκωσία και στη συνέχεια έλαβε μέρος σε όλες τις μεγάλες ομαδικές εκθέσεις του Παγκυπρίου. Επισκέφθηκε την Ελλάδα και ταξίδεψε σε όλη την Ιταλία.

 

Το 1972 πραγματοποίησε ατομική έκθεση στη Gallery One στη Βηρυτό. Το 1973 επανήλθε με έκθεση του στη γκαλερί Αργώ, Λευκωσία.

 

Το 1974 έχασε το σπίτι και το εργαστήριό του κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Εκείνη την εποχή δούλευε σε μια τοιχογραφία στην Ιταλία και εκεί πήρε τη δύσκολη απόφαση να μείνει με την Κύπρια σύζυγό του, Άντρη, και τα τρία παιδιά του. Εδώ ξεκίνησε ο μεγάλος κύκλος με τίτλο "Πικρός Ήλιος", αφιερωμένος στην κυπριακή τραγωδία, πάνω στον οποίο θα δούλευε για αρκετά χρόνια.

 

 Παρουσίασε μια μεγάλη έκθεση του έργου του που απεικονίζει την κυπριακή τραγωδία στην έκθεση "Remember Cyprus" στο Commonwealth Institute του Λονδίνου. Πραγματοποίησε την πρώτη από τις πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία, που συνοδεύονταν από προβολές διαφανειών και διαλέξεις για τα όσα συνέβησαν στο νησί, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για την πραγματική κατάσταση. Έγινε ο "πρεσβευτής τέχνης" της Κύπρου στην Ιταλία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Χαρακτηριστικά, σε μια εισαγωγή σε αυτές τις εκθέσεις, σχολίασε: Οι εικόνες μου αποτελούν μια συνύπαρξη πραγμάτων και γεγονότων που βρίσκονταν, τότε όπως και τώρα, μπροστά σε πάρα πολλά ταπεινά σπίτια στη Μέση Ανατολή, όπως και σε άλλες περιοχές συγκρούσεων, και που γίνονται ιδιαίτερα εύγλωττες όταν ένας αρχαίος πολιτισμός απειλείται με εξαφάνιση. Αυτό που αποτελούσε, σε μια μικρή και ιδιαίτερα συγκεντρωμένη περιοχή, τον πολιτισμό σχεδόν 8000 ετών, αντιμετώπισε έναν μεγάλο κίνδυνο από τη σκληρότητα του πολέμου και την ανοησία του ανθρώπου. Το να το ζήσω αυτό σήμαινε πολύ περισσότερα για μένα από το να είμαι συντονισμένος με την τελευταία λέξη της μόδας στον κόσμο της τέχνης. Μια σελίδα της ιστορίας, της ιστορίας μας, μια πολύτιμη κληρονομιά, γινόταν κομμάτια. Έδωσα τη σιωπηλή οργή της μαρτυρίας για όλα αυτά μέσα από τα σκοτεινά, ομιλητικά μάτια αυτών των ανθρώπων και μέσα από τα αγάλματα και άλλα στοιχεία του πολιτισμού και της καθημερινής τους ύπαρξης. Πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω αυτό το μήνυμα με τη χρήση όλων των εικαστικών μέσων και καινοτομιών που διαθέτω. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι παράλληλα με τη χαρά για την αισθησιακή ζωή, την "αλληλεγγύη" που εκφράζουν αυτοί οι πίνακες, υπάρχει πάντα η υπόνοια ότι αυτή η χαρά είναι πολύ εύθραυστη και πολύ σύντομα, ή πολύ σκληρά, μπορεί να ξεφύγει από τα χέρια μας. Ο ανθρώπινος πολιτισμός στο σύνολό του διακυβεύεται και όχι μόνο ο πολιτισμός ενός λαού ενός μικρού νησιού. Υπονοώ τον μελλοντικό κίνδυνο, όχι μόνο τη γεύση των γεγονότων του παρελθόντος. Αισθάνομαι ότι μόνο όταν έχεις ζήσει έντονα το ιδιαίτερο μπορείς να φτάσεις προς το καθολικό - από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο, που, κάτω από τον "μεγεθυντικό φακό", είναι, στην πραγματικότητα, πραγματικά πανομοιότυπα.

 

» Έκθεση Τζον Κόρμπιτζ: Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ

 

Πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην Galleria Tribbio στην Τεργέστη, όπου είχε εγκατασταθεί με την οικογένειά του. Γρήγορα έγινε ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της περιοχής.

 

 Ταξίδεψε στο Σουλτανάτο του Ομάν, γεγονός που οδήγησε σε μια σειρά εκθέσεων βασισμένων σε αυτή την εμπειρία. 1976 έως 1980 Σημαντικές ατομικές εκθέσεις με επίκεντρο την κυπριακή τραγωδία, οι οποίες, εκτός από την καλλιτεχνική τους αξία, έστρεψαν την προσοχή του ιταλικού κοινού στο πρόβλημα αυτό, μόνο που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, πάρα πολλές για να απαριθμηθούν, αλλά μεταξύ των οποίων: Βενετία, Μπολόνια, Cento, Conegliano, Bolzano, Taormina, Merano, Udine και Τεργέστη.

 

 Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Corbidge τοιχογράφησε την εκκλησία του San Luigi στην Τεργέστη και δημιούργησε βιτρό για μια άλλη.  Εκθέσεις ενός ατόμου πραγματοποιήθηκαν στην γκαλερί Ζυγός στη Λεμεσό και στην γκαλερί Gloria's στη Λευκωσία. Το 1981 πραγματοποίησε ατομική έκθεση στη γκαλερί Αργώ στην Αθήνα. Μια άλλη έκθεση πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Tribbio στην Τεργέστη. Ο κορυφαίος κριτικός Sergio Molesi προλόγισε τον κατάλογο.

 

Το 1982 έκανε μια ατομική έκθεση στην γκαλερί Πανσέληνος στη Θεσσαλονίκη και μια άλλη στη γκαλερί Gloria's στη Λευκωσία. Ο ζωγράφος και κριτικός Glyn Hughes σχολίασε: «αυτή είναι η καλύτερη έκθεση του Corbidge εδώ από τη θριαμβευτική δεκαετία του '60 του μουσείου του σημειώνει κανείς την περίοδο, το 1960, όταν γινόταν πολύ πραγματική ζωγραφική σε όλο το νησί, ελληνική, τουρκική και "γεννημένος Outsider". Αυτή η έκθεση είναι ακόμα καλύτερη γιατί έχει ξεπεράσει το χάσμα αφηρημένου-παραστατικού της εποχής. Αυτή η έκθεση έχει όλα τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών κινημάτων αυτού του αιώνα, με βαθιά γνώση της Αναγέννησης. Είναι μεγάλο mainstream. Εδώ αναφέρεται επίσης σε μια παλαιότερη δεκαετία. Bas Relief Μια εποχή που το έργο του John έδωσε σε τόσους πολλούς από εμάς την επιπλέον αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε να ζωγραφίζουμε. Ο ζωγράφος αρχίζει να βρίσκει τον εαυτό του. Στην κυπριακή τέχνη είναι η Αναγέννηση του "Πρώιμου Μεσαίωνα".

 

Το 1983 Πραγματοποιεί μια ακόμη έκθεση on-man στην Galleria Tribbio, στην Τεργέστη. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και πραγματοποίησε μια μεγάλη έκθεση εμπνευσμένη από την Κύπρο στο "Cyprus House" στο Μανχάταν.

 

Το 1985 για να γιορτάσει τα 50α γενέθλιά του, διοργάνωσε έκθεση στη γκαλερί Gloria's, στη Λευκωσία.

 

Το 1986 και 1987 πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην γκαλερί Πανσέληνος, στη Θεσσαλονίκη και εκθέσεις στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και στη γκαλερί Morfi, Λεμεσός.

 

Μεταξύ Κύπρου -Ιταλίας

Το 1990 άρχισε να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου σε πιο ισόρροπη βάση και έτεινε να μένει για μεγαλύτερες περιόδους ζωγραφικής στο νησί. Πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην Apocalypse Gallery, Λευκωσία και εκτέλεσε τοιχογραφίες, βιτρό και τοιχογραφίες με εγχάραξη σε πέτρα για διάφορα δημόσια κτίρια. Το 1991 έκανε  ατομική έκθεση στην γκαλερί Morfi, Λεμεσός.

 

Το  1993  έκανε ατομική έκθεση στην γκαλερί Αποκάλυψη στη Λευκωσία ενώ το 1995 έκανε τρεις σημαντικές εκθέσεις, στη Ραβέννα της Ιταλίας, στην "Darsena di Città", στο Greisbach της Γερμανίας, στην Columbia Gallery, και στη Λευκωσία στην Apocalypse Gallery.

 

Το 1996 έκανε ατομική έκθεση στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Πραγματοποίησε εκθέσεις, στη Λευκωσία στην γκαλερί Apocalypse, στη Δημοτική Πινακοθήκη στη Μύκονο, Ελλάδα, και στο Αμβούργο, Γερμανία, στην γκαλερί BP. Το  2001-2002 ξεκίνησε  να εργάζεται στις τοιχογραφίες μιας μικρής βυζαντινής εκκλησίας - της εκκλησίας των Αγίων Πάντων - στο ακρωτήριο Άσπρο, στο Πισσούρι της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2002, ο Corbidge ολοκλήρωσε αυτό το αριστούργημα, το οποίο εξακολουθεί να είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες στο Columbia Beach Resort. Το 2003 πραγματοποίησε τις τελευταίες του εκθέσεις, στη Λευκωσία, στην γκαλερί Αποκάλυψη.

 

 Ο John Corbidge πέθανε τον Νοέμβριο του 2003.

 

Ήταν ένας καλλιτέχνης που ακολούθησε ένα ισχυρό, άκρως προσωπικό όραμα, ταυτόχρονα λυρικό αλλά και δραματικό, με ασυμβίβαστη επιμονή, αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια. Βρήκε απαραίτητο να αποφύγει τους συμβιβασμούς και τη διαφθορά Βρήκε απαραίτητο να αποφύγει τους συμβιβασμούς και τη διαφθορά για να το πετύχει αυτό, γιατί ποτέ δεν αποδέχτηκε συμφωνίες ή συμβόλαια με γκαλερί ή ευνοϊκές σχέσεις με το κατεστημένο, όλες χρονοβόρες και περιοριστικές δραστηριότητες. Η ελευθερία και η απόλυτη ανεξαρτησία του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την καλλιτεχνική του ακεραιότητα. Αν και δεν έδινε καμία σημασία στην κοινωνικοποίηση ή στις μεθόδους προώθησης του έργου του, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής σε όλη την Ευρώπη για τον εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο εξερεύνησε, μέσω της τέχνης του, την καρδιά του μεσογειακού πολιτισμού.

 

Το έργο του βρίσκεται  σε ιδιωτικές και εθνικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή:

Η βιογραφία του Τζον Κορμπιτζ 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image