Καραολής Γιάννης

Image

Σκηνοθέτης. Γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Παλαιχώρι. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Προσελήφθη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου το 1965 κι εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο τμήμα προγραμμάτων τηλεοράσεως, κυρίως δε ως μοντέρ και σκηνοθέτης. Με υποτροφία της γερμανικής κυβέρνησης παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας και μοντάζ ταινιών στην Βαυαρική Τηλεόραση (BR) και στη Δυτικογερμανική Τηλεόραση στη Φραγκφούρτη (WDR).

 

Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως βοηθός σκηνοθέτης και μοντέρ σε ταινίες του Γιώργου Λανίτη, τον οποίο και θεωρεί ως τον πρώτο του δάσκαλο. Ο ίδιος έχει κάμει πολλές ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ κ.ά., που έχουν προβληθεί από την κυπριακή τηλεόραση αλλά και από ξένες τηλεοράσεις καθώς και στα πλαίσια διεθνών φεστιβάλ.

 

Μεταξύ των ταινιών του, η ταινία Κύπρος 1974, με τα Μάτια των Παιδιών έχει τιμηθεί με πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1975) και στο Φεστιβάλ Κάρλοβυ Βάρι (1977) που θεωρείται από τα πιο έγκυρα του κόσμου για ταινίες μικρού μήκους. Το 1979 η ίδια ταινία θεωρήθηκε ως η καλύτερη των ταινιών μικρού μήκους από όσες προβλήθηκαν στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας στον Καναδά.

 

Ανάμεσα στις άλλες ταινίες του Γιάννη Καραολή (παραγωγές ΡΙΚ) είναι οι πειραματικές Last Tango in Cyprus, To Συμπόσιο και Ζώα - Ανομβρία. Επίσης τα ντοκιμαντέρ Μετακίνηση Τουρκοκυπρίων, Γρηά Φιλήμων, Σειρά Αυξεντίου, Η Εφτακώμη και το Ευαγγέλιό της κ.ά.

 

Εκτός από τη συμβολή του στην ετοιμασία διαφόρων εκπομπών της κυπριακής τηλεόρασης (όπως για παράδειγμα θέματα του δημοφιλούς Αόρατου φακού), έχει επανειλημμένα αποσπαστεί ως διευθυντής παραγωγής σε περιπτώσεις συμπαραγωγών με άλλες χώρες. Ως διευθυντής παραγωγής εργάστηκε στη σειρά του BBC, Κληρονομιά της Αφροδίτης και σε μια ιρλανδοκυπριακή παραγωγή. Το 1980 εργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής στη διοργάνωση του Α΄ Κοινοπολιτειακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που έγινε στην Κύπρο. Η ταινία του Κύπρος 1974... εκπροσώπησε — εκτός συναγωνισμού — την Κύπρο.

 

Το 1985, μαζί με τον κινηματογραφιστή   Άντρο Ζεμπύλα*, έκαμε για λογαριασμό του Συμβουλίου Παραγωγής Ταινιών της Κύπρου την ταινία Κερύνεια μου τόσο κοντά τόσο μακριά.

 

Ο Γιάννης Καραολής είχε ενεργό ανάμειξη και στον συνδικαλισμό. Από το 1972 και επί σειρά ετών υπηρέτησε στην ηγεσία της Ένωσης Υπαλλήλων ΡΙΚ (ΕΥΡΙΚ) από τις θέσεις του γενικού γραμματέα, του αντιπροέδρου και του προέδρου.

 

Κατά τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Καραολής επικέντρωσε την προσοχή του στην δημιουργία έργων ιστορικού περιεχομένου, και ιδιαίτερα από την νεότερη ιστορία της Κύπρου και του Ελληνισμού γενικότερα. Με προσωπική έρευνα και με δικά του σενάρια, έδωσε σειρές ταινιών που απεκάλυψαν πολλά και σημαντικά ιστορικά στοιχεία και απετέλεσαν αξιόλογες ιστορικές μαρτυρίες. Αναφέρουμε ιδιαίτερα τις τηλεοπτικές σειρές ταινιών για τους ήρωες του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα Κυριάκο Μάτση και Γρηγόρη Αυξεντίου, καθώς και δύο άλλες τηλεοπτικές σειρές: «Αρχέγονος Ελλάς - Ήπειρος» (με θέμα τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου) και «Οι Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας» (με θέμα τον Ελληνισμό των περιοχών του Ευξείνου Πόντου). Οι αποστολές τις οποίες εξετέλεσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, επικεφαλής τηλεοπτικού συνεργείου, τόσο στην Βόρειο Ήπειρο (Αλβανία) όσο και στις παρευξείνιες περιοχές, ήσαν ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες, όμως ο Γιάννης Καραολής κατόρθωσε να συγκεντρώσει και να προβάλει συγκλονιστικό υλικό για τους εκεί Έλληνες και την εκεί πορεία και παρουσία του Ελληνισμού. Επίσης έκανε ταινίες ντοκιμαντέρ για την κυπριακή παροικία της Αυστραλίας.

 

Όλες αυτές οι τηλεοπτικές του σειρές έγιναν για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΡΙΚ. Ας σημειωθεί ότι, εκτός από την έρευνα, το κείμενο και την σκηνοθεσία, ο Γιάννης Καραολής έκανε ο ίδιος και το μοντάζ όλων των πιο πάνω έργων του.

 

Ο Γιάννης Καραολής εργάστηκε στο ΡΙΚ μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2004, τα τελευταία χρόνια υπηρετώντας σε διευθυντική θέση.