Καρνάγιο

Image

Ναυπηγείο, τοποθεσία παραθαλάσσια, όπου κατασκευάζονται ή επιδιορθώνονται ξύλινα κυρίως σκάφη. Στην ιταλική γλώσσα, απ' όπου πιθανότατα η λέξη προέρχεται, η λέξη carnaio σημαίνει μέρος όπου τοποθετούνται πτώματα. Ίσως τέτοιες τοποθεσίες να πήραν την ονομασία αυτή γιατί συνήθως είναι γεμάτες από σπασμένα, «νεκρά» σκάφη που τραβήχτηκαν από το νερό είτε για να διαλυθούν, είτε για να επιδιορθωθούν (αλλαγή σάπιων μερών, καλαφάτισμα, μπογιάτισμα κλπ). Ίσως ακόμη επειδή γενικότερα, τα σκάφη έξω από το νερό, στη ξηρά, είναι «νεκρά».

 

Καρνάγιο, μικρότερο ή μεγαλύτερο, είχαν όλες οι παραθαλάσσιες πόλεις της Κύπρου παλαιότερα, πριν οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις πλήξουν το επάγγελμα του καραβομαραγκού και αντικαταστήσουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τα ξύλινα σκάφη με πλαστικά, συνθετικά και μεταλλικά. Σε τέτοια καρνάγια κατασκευάζονταν από τους Κυπρίους τεχνίτες μικρά σκάφη (κυρίως ψαρόβαρκες) και κάπως μεγαλύτερα (μαούνες, τράτες, καΐκια), αλλά και επιδιορθώνονταν ή/και συντηρούνταν, δεδομένου ότι τα ξύλινα σκάφη είναι ανάγκη να βγαίνουν σχετικά συχνά από το νερό για καλαφάτισμα και άλλες εργασίες συντήρησης.

 

Το μεγάλο καρνάγιο της Λεμεσού ήταν, παλαιότερα, στην ανατολική άκρη της πόλης, στην ακτή απέναντι από τον δημοτικό κήπο. Κατά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ανάπτυξης της περιοχής αυτής, το καρνάγιο της πόλης μετεφέρθη στο δυτικό της άκρο, σε ακτή μεταξύ του παλαιού και του νέου λιμανιού.

 

Μεγάλο καρνάγιο λειτουργούσε στην Αμμόχωστο, κοντά στο λιμάνι, μέχρι το 1974 οπότε η πόλη κατελήφθη από τους Τούρκους εισβολείς. Ένα μικρότερο καρνάγιο υπήρχε και στο Καραβοστάσι που είναι επίσης κατεχόμενο από το 1974.

 

Στην Κερύνεια λειτουργούσε καρνάγιο στο δυτικό άκρο της πόλης, στον κόλπο δυτικότερα από το μικρό νησάκι Κομπονήσι, μέχρι και μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Ύστερα από την αξιοποίηση της περιοχής (εκεί μεταξύ άλλων κτίστηκε το ξενοδοχείο «Ντόουμ»), εργασίες επιδιόρθωσης σκαφών γίνονταν στο λιμάνι.

 

Μικρό καρνάγιο λειτουργούσε και λειτουργεί στην Πάφο, ενώ σε παραθαλάσσια περιοχή κοντά στο Ζύγι λειτούργησε ένα μικρό μετά την τουρκική εισβολή του 1974, από εκτοπισμένους τεχνίτες της Αμμοχώστου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image