Λατούρος

Τα μεταλλεία Λατούρος

Image

«Λατούρος», είναι τοπωνύμιο στα παράλια του χωριού Αλαμινός, της επαρχίας Λάρνακος, που φαίνεται να κληρονόμησε το όνομα από κτήμα που διατηρούσε εκεί ο Οίκος de la Tour, τις εποχές της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Ο σιρ Νικόλ Τελατούρ μνημονεύεται από τον Κύπριο χρονικογράφο και ιστορικό του 16ου αιώνα Γεώργιο Βουστρώνιο.

 

Την επωνυμία Λατούρος ενεδύθει ο επιχειρηματίας Κώστας Αντωνίου ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Φερουαρίου και πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 2022. Ο Κώστας Αντωνίου  ίδρυσε στην περιοχή το 1977 λατομείο αμμοχάλικων, το οποίο μετεξελίχθηκε στη συνέχεια στην επιχειρηματική δυναστεία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΛΑΤΟΥΡΟΣ ΛΤΔ.

 

Από την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητας του πρώτου εκείνου λατομείου ο  Κώστας Αντωνίου έγινε γνωστός με το προσωνύμιο Λατούρος. Από το 1977 μέχρι το 1989, η εταιρεία μετακινήθηκε από την Αλαμινό στον Μαζωτό και στη συνέχεια στον Πεντάσχοινο, παρά το χωριό Άγιος Θεόδωρος.

 

» Βλέπε λήμμα: Λατομεία

 

Το 1990 ο Κώστας Λατούρος εντόπισε νέο, πολλά υποσχόμενο, κοίτασμα ασβεστολιθικού ψαμμίτη, στον Άγιο Σωζόμενο, όπου και μετακινήθηκε η εταιρεία. Αυτό συνέβη χάριν στην εμπειρία του Κώστα Λατούρου, ο οποίος παρατήρησε την ύπαρξη ψαμμίτη σε ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο αρχαίο Ιδάλιο, όπου το έδαφος στην όλη περιοχή ήταν «κιμωλία». Σκέφτηκε ότι κάπου κοντά, το έδαφος έκρυβε το πολύτιμο υλικό, αφού στην αρχαία εποχή θα ήταν δύσκολο να μεταφέρεται από μακριά αυτό το υλικό, και άρχισε την αναζήτηση ώσπου έφτασε σε λόφο στον Άγιο Σωζόμενο, όπου αφού υπόβαλε τις σχετικές αιτήσεις και εξασφάλισε τις απαιτούμενες άδειες δημιούργησε λατομείο ασβεστολιθικού ψαμμίτη. Στις αρχές της νέα χιλιετίας, του 2000, την ενεργό ηγεσία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο υιός του Κώστα Λατούρου, Αντώνης (1969). Το 2002 η εταιρεία επεκτάθηκε σε συνεταιρισμό με την Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων του Σταύρου Γαλαταριώτη και την ίδια χρονιά αγόρασε μετοχικό κεφάλαιο στην Ελμένι (Λατομεία), η οποία δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή. Το 2008 έγινε εξαγορά της  Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων από το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού και έτσι συνέταιρος στα Λατομεία Λατούρος ήταν πλέον το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού.  Η επόμενη κίνηση της εταιρείας, η οποία είχε εξελιχθεί σε όμιλο, ήταν το 2011 με την αγορά του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία Λατομείο Πυργών, στην κοινότητα Πυργά.

 

Η εταιρεία ασχολείται με παραγωγή αδρανών υλικών από διαβασικό πέτρωμα. Το 2014 ιδρύθηκε η εταιρεία “LATOUROS GYPSUM“, η οποία ασχολείται με την παραγωγή γύψου ως πρώτης ύλης για την κατασκευή γυψοσανίδων, σοβάδων και πρόσμικτων στο τσιμέντο. Η εταιρεία αυτή εξάγει όλα της τα προϊόντα. Το 2019 ο Όμιλος, ο οποίος είναι πλέον κάτω από την  μητρική εταιρεία, M.S.C. LATOUROS INVESTMENTS αγόρασε τις μετοχές που κατείχε το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού στο Λατομείο Λατούρος και στο Λατομείο Πυργών.  Το 2019 η εταιρεία του Ομίλου, Λατομεία Λατούρος, εξασφάλισε άδεια και πλέον δραστηριοποιείται και στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, όπως επίσης και πράσινων αποβλήτων και ογκωδών αποβλήτων, με σχετική μονάδα που δημιουργήθηκε επίσης στις εγκαταστάσεις του Λατομείου στον Άγιο Σωζόμενο.

 

Παράλληλα με τις πιο πάνω δραστηριότητες ο Όμιλος συμμετέχει στην εταιρεία VELTIA CYPRUS, ολιστικό αναλυτικό εργαστήριο (Veltia Lab for life) μέλος της πολυεθνικής Tentamus.

Τέλος το όνομα Λατούρος απέκτησε και την ευρωπαϊκή του διάσταση με την εκλογή του Αντώνη Αντωνίου Λατούρου, τον Ιούνιο του 2021, στη θέση του προέδρου του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων (UEPG). O UEPG, με μέλη σε 26 χώρες έχει κάτω από την ομπρέλα του 26,000 λατομεία. 

 

 

Πηγή:

  1. www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image