Αριστείδου Χρίστος Γ

Image

Ο Δρ. Χρίστος Αριστείδου είναι οικονομολόγος, ερευνητής και συγγραφέας οικονομικών μελετών. Γεννήθηκε στις Πάνω Αρόδες Πάφου το 1946. Το 1964 αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Λεμεσού και ως ο πρωτεύσας μαθητής   πήρε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου μέσω της Επιτροπής Επιλογής Υποτρόφων, φ/δι του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατέχει τους τίτλους B.Sc., M.Sc. και Ph.D. in Economics. Στις πτυχιακές  σπουδές του ακολούθησε τον κλάδο «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» και  στις μεταπτυχιακές σπουδές τον κλάδο «Διεθνείς οικονομικές σχέσεις». Η διατριβή του για   τον τίτλο του διδάκτορα οικονομικών επιστημών αφορούσε τη Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου και είχε ως θέμα της   «Η θεωρία των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η ενσωμάτωση των αναπτυσσομένων χωρών στο διεθνή καταμερισμό εργασίας».

 

Διετέλεσε για μερικά χρόνια συνεργάτης διαφόρων επιστημονικών ιδρυμάτων, όπως του Ινστιτούτου Εξωτερικού Εμπορίου του Βελιγραδίου και του Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας της Γιουγκοσλαβίας και δημοσίευσε  διάφορες μελέτες και έρευνες στις  ετήσιες και περιοδικές εκδόσεις τους. Επίσης συνεργάστηκε   στην έκδοση της επετηρίδας «Χρονικό των διεθνών γεγονότων», της οικονομικής εγκυκλοπαίδειας «Η Οικονομία των αναπτυσσομένων χωρών» (Economy of Developing Countries, Belgrade 1977)  όπου ανέλαβε τη συγγραφή των κειμένων για   18 από τις 112 χώρες (Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Γκάνα, Ιράκ, Ιορδανία, Κένυα, Κύπρο, Λίβανο, Λιβύη, Μαρόκο, Νιγηρία, Συρία, Ομάν, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) που κάλυψε η έκδοση. Επίσης στο Βελιγράδι εξέδωσε το βιβλίο του The Mediterranean Today. Economic Cooperation and Actual Problems, Belgrade 1974. Συνεργάστηκε ακόμη με τα περιοδικά Οικονομική Κύπρος, Παρουσία, Ελεύθερη Κυθρέα, Ελεύθερο Παλαίκυθρο, Χρηματιστηριακά Βήματα και διάφορες άλλες περιοδικές εκδόσεις της Κύπρου και του εξωτερικού, όπου δημοσίευσε μελέτες και άρθρα. Επίσης δημοσίευσε δεκάδες άρθρα και μελέτες οικονομικού κυρίως περιεχομένου σε  εφημερίδες της Κύπρου και του εξωτερικού.

 

Κατά την περίοδο 1979-83 διετέλεσε βοηθός γενικός διευθυντής και οικονομικός διευθυντής της Ζυθοβιομηχανίας Κάρλσπερκ. Το 1983 διορίστηκε  καθηγητής Οικονομικών στη Μέση Εκπαίδευση στην  οποία υπηρέτησε ως καθηγητής, βοηθός διευθυντής, βοηθός διευθυντής Α΄ και επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης για τα οικονομικά και εμπορικά μαθήματα. Αφυπηρέτησε την 31η Αυγούστου 2006.

 

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στη Μέση Εκπαίδευση εργάστηκε ως αποσπασμένος   στα τμήματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού «Φοιτητικά Θέματα», « Μονάδα Προγραμματισμού» και «Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων».  

 

Κατά την περίοδο 1971-76 υπήρξε βασικός συνεργάτης του περιοδικού International  Affairs της Ένωσης Δημοσιογράφων της Γιουγκοσλαβίας, που εκδίδετο σε έξι γλώσσες. Σ’ αυτό δημοσίευσε διάφορες μελέτες σχετικά με διεθνή οικονομικά θέματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Πολυεθνικές εταιρείες , τις Αναπτυσσόμενες χώρες, τη Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Οικονομικές μελέτες δημοσίευσε επίσης στα επιστημονικά περιοδικά International  Problems που εκδίδεται από το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας και Πολιτικής του Βελιγραδίου και το περιοδικό Problems  of  Foreign  Trade του Ινστιτούτου Εξωτερικού Εμπορίου του Βελιγραδίου.

 

Επίσης ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό συνδικαλισμό. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Γιουγκοσλαβίας (1969-76). Επίσης υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΦΕΚ κατά την περίοδο 1971-73.

 

Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Οικονομολόγων Καθηγητών για εννέα χρόνια (1997-2005) και μέλος του Κ.Δ.Σ. και του Επαρχιακού Γραφείου της ΟΕΛΜΕΚ Λευκωσίας για έντεκα χρόνια κατά την περίοδο 1990-2001.

 

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Οικονομολόγων Καθηγητών διοργάνωσε δέκα Παγκύπρια επιστημονικά συνέδρια για θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την οικονομία όπως «η Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», «οι Προοπτικές  της Κυπριακής οικονομίας μέχρι το 2010», «η Εκπαίδευση και η Οικονομία», «η Σημασία της οικονομικής  παιδείας», «η Σημασία της Λογιστικής στην  εκπαίδευση και την οικονομία» κ.ά.

 

Έγραψε δέκα βιβλία (δύο μόνος του και οκτώ με άλλους) και δημοσίευσε πέραν των 130  μελετών και άρθρων για οικονομικά και παιδαγωγικά θέματα σε επιστημονικά περιοδικά της Κύπρου και του εξωτερικού.   Μαζί με άλλους συνέγραψε διδακτικά βιβλία για τη διδασκαλία των ακόλουθων οικονομικών μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση: Εμπορικά Β΄ Λυκείου, Εισαγωγή στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματιστηριακά, τόμος Α΄,  Οικονομικά Β΄ Γυμνασίου, Εισαγωγή στη Λογιστική Α΄ Λυκείου κ.ά.

 

Κατά την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Συντονιστής για την εισαγωγή του Ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Συμμετείχε σε πολλά Συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό όπου έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για διάφορα κυρίως οικονομικά, αλλά και πολιτικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά θέματα. Επίσης συμμετείχε και σε διάφορες τηλεοπτικές συζητήσεις στην Κύπρο και στη Σερβία με αντικείμενο τη συζήτηση επίκαιρων οικονομικών και πολιτικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων, η Παγκοσμιοποίηση, το Κυπριακό, το Βοσνιακό, το πρόβλημα του Κοσόβου και άλλα.

 

Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο του Ευρώ το νέο νόμισμα της Κύπρου, με αναδρομή στην ιστορία του χρήματος, των νομισμάτων, των τραπεζικών εργασιών και των τραπεζών στην Κύπρο. Η έκδοση περιλαμβάνει έγχρωμες φωτογραφίες των  πιο αντιπροσωπευτικών  νομισμάτων όλων των περιόδων της  κυπριακής νομισματοκοπίας.

 

Τον Μάιο του 2009 διορίστηκε ως διευθυντής του Κοινοφελούς Επιστημονικού και Πολιτισμικού ιδρύματος "Φώτος Φωτιάδης".

 

Είναι  βασικός συνεργάτης της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας.