Κακκαρίστρας φαράγγι

Image

Μικρό σε βάθος και έκταση φαράγγι, που ευρίσκεται στα νότια της Λευκωσίας, στη διοικητική έκταση του δήμου Λατσιών. Παρά το ότι πρόκειται για μικρό σχετικά φαράγγι, τούτο είναι εντυπωσιακό αλλά συγκεντρώνει και ενδιαφέρον, από γεωλογική τουλάχιστον άποψη.

 

Το φαράγγι σχηματίστηκε από ρυάκι στα νότια-νοτιοδυτικά των Λατσιών, το οποίο ρυάκι ονομάζεται Κακκαρίστρα (πιθανώς από το «κακκάρισμα» [=κελάιδημα] της πέρδικας, ή το «κακκάρισμα» [=κελάρυσμα] του νερού). Ένας μικρός καταρράκτης στο άνω μέρος του φαραγγιού, που κάνει το νερό να κελαρύζει, ίσως ευθύνεται για την ονομασία του ρυακιού και του φαραγγιού.

 

Το μήκος του φαραγγιού πλησιάζει το μισό χιλιόμετρο, το δε βάθος του ποικίλλει. Σ' αυτό, και στην περιοχή του, υπάρχουν πέρδικες, κουκουβάγιες και άλλα πουλιά, καθώς και αλεπούδες (ελάχιστες πλέον, λόγω του ότι κυνηγούνται προς εξολόθρευση).

 

Τα πετρώματα της περιοχής είναι ασβεστολιθικοί ψαμμίτες και μάργες κυρίως. Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τεράστιοι αριθμοί απολιθωμένων θαλασσίων οστράκων που υπάρχουν στα τοιχώματα του φαραγγιού, ηλικίας περίπου ενός και μισού εκατομμυρίων χρόνων. Ολόκληρη η περιοχή ήταν κάποτε αβαθής θάλασσα, που σταδιακά - με τη συνεχιζόμενη για εκατομμύρια χρόνια «ανάδυση» της Κύπρου αλλά και λόγω άλλων διεργασιών (διαβρώσεως από τα βουνά, θαλασσίων αποθέσεων κλπ.) - έγινε ακτή και τελικά, με τον σχηματισμό ολόκληρης της Κύπρου, μετατράπηκε σε πεδιάδα. Οι διάφορες αποθέσεις κάλυψαν τα όστρακα, αλλά ο σχηματισμός του φαραγγιού — λόγω της διαβρωτικής διεργασίας του ρυακιού — απεκάλυψε στα τοιχώματά του πλήθος από αυτά. Γι' αυτόν κυρίως τον λόγο, ότι δηλαδή κάποτε η περιοχή ήταν αβαθής θαλάσσιος βυθός και κάποτε παραλία, το φαράγγι αποτελεί σήμερα αξιόλογο χώρο μελέτης του φαινομένου, τον οποίο επισκέπτονται κάθε τόσο και ξένοι γεωλόγοι.

 

Δυστυχώς για πολλά χρόνια το φαράγγι ήταν όχι μόνο παραμελημένο, αλλά και χώρος στον οποίο πετιούνταν σκουπίδια. Ο δήμος Λατσιών όμως ανέλαβε την προστασία, τη φροντίδα, τον καθαρισμό και την ανάδειξη του φαραγγιού, και έκανε σχέδια αξιοποίησής του.

Φώτο Γκάλερι

Image