Κουρρής

Image

Anthias anthias (Linnaeus), της οικογένειας των Σερρανιδών (Serranidae). Αγγλική ονομασία: Reef fish. Μικρό ψάρι που εμφανίζεται συχνά στις κυπριακές θάλασσες. Το συνηθισμένο μήκος του είναι 12 εκ., φθάνει όμως και τα 15 εκ. περίπου. Έχει σώμα αυγοειδές πλακωτό με σχετικά μικρά λέπια, μεγάλο κεφάλι και μεγάλο στόμα με μικρά κοφτερά δόντια. Το μακρύ ραχιαίο πτερύγιό του αρχίζει με μυτερά αγκάθια και καταλήγει σε μαλακές ακτίνες. Χαρακτηρίζεται από το διπλάσιο μέγεθος του τρίτου αγκαθιού του ραχιαίου πτερυγίου του. Κάποτε, το κάτω μέρος της διχαλωτής ουράς του είναι πιο μακρύ από το πάνω. Το χρώμα του είναι κοκκινωπό προς το ρόδινο με γαλάζιες αποχρώσεις. Στο κεφάλι εμφανίζονται κιτρινωπές ταινίες. Στις άκρες των πτερυγίων του εμφανίζονται κιτρινωπές αποχρώσεις. Ζει σε βραχώδεις βυθούς ή σε σπηλιές, συνήθως στο ημίφως. Δεν έχει καθόλου εμπορική αξία λόγω του μικρού μεγέθους του. Ψαρεύεται με τράτες και δίχτυα. Μερικοί το ονομάζουν και φαγκρούδιν επειδή θυμίζει λίγο στην όψη το φαγκρί*, που φυσικά είναι πολύ πιο μεγαλόσωμο.

 

Εκτός από το είδος Anthias anthias, στις κυπριακές θάλασσες απαντάται με την ίδια ονομασία ένα ακόμη μικρό ψάρι της ίδιας οικογένειας των Σερρανιδών (Serranidae).

 

Πρόκειται για το είδος Callanthias ruber (Rafinesque, 1810). Μικρό ψάρι, μήκους μέχρι και 12 εκατοστόμετρα, που εμφανίζεται συχνά στις κυπριακές θάλασσες. Αγγλική ονομασία: Parrot sea perch. To χρώμα του είναι κοκκινορόδινο. Ψαρεύεται με τράτες και δίχτυα, όμως δεν έχει καθόλου εμπορική αξία λόγω και του μικρού του μεγέθους και της ποιότητας του κρέατός του.

 

Η ονομασία κουρρής σαν επίθετο σημαίνει τον μικροκαμωμένο, σουρωμένο, «μπασμένο» άνθρωπο (απ' όπου και το ρήμα κουρρώννω) κι ίσως να δόθηκε στο ψάρι αυτό εξαιτίας του μικρού του μεγέθους.