Λίβιος Τίτος Titus Livius

Image

Ιστορικός. Γεννήθηκε στην Πάδουα το 59 π.Χ. Σε ώριμη ανδρική ηλικία έφθασε στη Ρώμη, όπου συνδέθηκε στενά με τον Οκταβιανό. Αφιέρωσε τη ζωή του στα γράμματα και κυρίως στη συγγραφή της ογκώδους Ιστορίας της Ρώμης 'Ab urbe condita' (από κτίσεως της πόλεως), που την άρχισε περί το 26 π.Χ. Πέθανε το 17 μ.Χ., τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Οκταβιανού Αυγούστου. Την Ιστορία του αποτελούν 142 «Βιβλία», από τα οποία σήμερα σώζονται λιγότερα από 55. Ο Τίτος Λίβιος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ρωμαίους ιστορικούς.

 

Στο 45ο «Βιβλίο» της Ιστορίας του, στα πλαίσια γεγονότων του 168 π.Χ., αναφέρεται και στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια πολιτικών και στρατιωτικών ενεργειών του εναντίον των Πτολεμαίων, ο Αντίοχος της Συρίας εξεστράτευσε με στόλο και κατέλαβε την Κύπρο. Για να σταματήσει τις εχθροπραξίες του εναντίον τους έθεσε ως όρο να του παραχωρηθεί η Κύπρος, που ανήκε στο πτολεμαϊκό κράτος, καθώς και μέρος των εκβολών του Νείλου. Προς υποστήριξη των διεκδικήσεών του επετέθη στρατιωτικά και στην Αίγυπτο. Τις ενέργειές του όμως αυτές ανέκοψε επέμβαση της Ρώμης, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει και την Αίγυπτο και την Κύπρο. Οι Ρωμαίοι πρέσβεις που του επέβαλαν τη θέληση της Ρώμης έφθασαν και στην Κύπρο για να εποπτεύσουν την αποχώρηση του στόλου του.

 

Ένα δεύτερο σημαντικό γεγονός που καταγράφεται στην Ιστορία του Λίβιου είναι η κατάληψη της Κύπρου από τους Ρωμαίους το 58 π.Χ. Tα καθέκαστα της κατάληψης αυτής είναι γνωστά και από άλλες πηγές. Ο Λίβιος αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση που ελήφθη στη Ρώμη για την προσάρτηση της Κύπρου και τη δήμευση της περιουσίας του Πτολεμαίου βασιλιά της καθώς και στην ανάθεση της ενέργειας στον Μάρκο Κάτωνα.