Μετζίτικον

Image

Τουρκικό νόμισμα που κυκλοφορούσε και στην Κύπρο επί Τουρκοκρατίας. Τα λεγόμενα μετζ'ίτικα ήταν κατασκευασμένα από κράμα αργύρου και χαλκού, 830 βαθμών, που λέγεται στην αγγλική billon, κι όχι 925 βαθμών που ήταν την εποχή εκείνη όλα σχεδόν τα αργυρά νομίσματα των διαφόρων χωρών καθώς και τα πρώτα που είχαν κοπεί στην Κύπρο κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

 

Τα γνωστότερα από τα μετζ'ίτικα είχαν περίπου το μέγεθος του πεντασελίνου που κυκλοφορούσε στην Κύπρο επί Αγγλοκρατίας (διάμετρος περίπου 37 χιλιοστά), ήσαν όμως πολύ λεπτότερα και το βάρος τους περίπου το μισό. Αντιστοιχούσαν προς 31 γρόσια. Μετζ'ίτικα ελέγοντο και άλλων αξιών νομίσματα της ίδιας σειράς που είχαν κοπεί το 1844 (1,2,5,10 και 20 γροσιών), φαίνεται δε ότι πήραν την ονομασία αυτή από το όνομα του τότε σουλτάνου Αβδούλ Μετζίτ, που είχε εισαγάγει νέο νομισματικό σύστημα στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων (βλέπε και λήμμα γρόσι).

 

Τα μετζ'ίτικα κυκλοφορούσαν για πολλά χρόνια στην Κύπρο, ακόμη και μετά την εγκαθίδρυση της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί το 1878.