Μπολντενσέλ Βίλχελμ φον

Image

Γερμανός ιερωμένος του 14ου αιώνα, που το 1333 επεσκέφθη την Κύπρο και έγραψε γι’ αυτήν.

 

Ο Βίλχελμ φον ΜπολντενσέλΜπολντενσλέεβ) ήταν Δομινικανός μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου στην πόλη Μίντεν, το οποίο όμως εγκατέλειψε και, στην Ρώμη, πέτυχε την απόλυση του από αυτό. Τότε, το 1333, έκανε ένα προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους, και κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού του, πέρασε και από την Κύπρο. Το 1336 παρουσίασε το έργο του «Hodoeporicon ad Terram Sanctam» (=«Οδοιπορικό στην Αγία Γη»), προκειμένου να πληροφορηθεί σχετικά ο καρδινάλιος Ταλλεϋράντ της Λιμόζ (Γαλλία), κατά προτροπή του οποίου είχε πιθανώς κάνει το ταξίδι ο Μπολντενσέλ. Ή, ακόμη, και για καλύτερη πληροφόρηση του πάπα Βενέδικτου IB΄ (1334-1342) ο οποίος προσπαθούσε να οργανώσει μία νέα Σταυροφορία.

 

Το περί Κύπρου απόσπασμα του Μπολντενσέλ είναι σύντομο, αλλά σ’ αυτό δίνονται διάφορες σημαντικές πληροφορίες. Ο επισκέπτης κάνει λόγο για τα εξαίρετα αλλά πολύ δυνατά κρασιά της Κύπρου τότε, για τους λεγόμενους «αμπελώνες του Εγγαδδί» κοντά στη Λεμεσό, για το Σταυροβούνι (για το οποίο δίνει την μαρτυρία ότι τότε κατεχόταν από Βενεδικτίνους μοναχούς της Λατινικής Εκκλησίας), για μερικούς αγίους της Κύπρου που ετιμώντο ιδιαίτερα τότε (όπως ο Ιλαρίων, ο Σωζόμενος και ο Βαρνάβας), και για την ύπαρξη στα βουνά του νησιού «αγρίων προβάτων τα οποία λέγεται ότι δεν βρίσκονται πουθενά αλλού». Επρόκειτο για τα κυπριακά αγρινά βεβαίως, που πράγματι το υποείδος στο οποίο ανήκουν απαντάται μόνο στην Κύπρο. Ο επισκέπτης δίνει την πληροφορία επίσης (που επιβεβαιώνεται και από άλλους) ότι τα αγρινά κυνηγιόντουσαν τότε από τους ευγενείς με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά αλλά και εξημερωμένες λεοπαρδάλεις.

 

Οι λεοπαρδάλεις, τα σκυλιά και άλλα ζώα (όπως οι ταχύτατοι κυναίλουροι) εισάγονταν στην Κύπρο από τους ευγενείς της περιόδου της Φραγκοκρατίας, και εκπαιδεύονταν ειδικά, όπως εξ άλλου και τα γεράκια. Γι’ αυτά όλα, οι πλούσιοι ευγενείς του νησιού δαπανούσαν τότε τεράστια ποσά χρημάτων.