Ξιούτας Νικόλαος

Image

Λόγιος, εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο το 1901 και πέθανε το 1984. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Λεμεσού και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου κι αποφοίτησε το 1923. Επέστρεψε τότε στην Κύπρο όπου και διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο της Λεμεσού, υπηρετώντας μέχρι το 1936. Το 1936 πήγε στην Αγγλία όπου παρακολούθησε στο Κολλέγιο Exeter σειρά μαθημάτων παιδαγωγικής, ψυχολογίας και ιστορίας. Επιστρέφοντας στην Κύπρο τον επόμενο χρόνο, επαναδιορίστηκε στο Γυμνάσιο της Λεμεσού. Το 1940 έγινε γυμνασιάρχης στο σχολείο αυτό, όμως το 1943 υποβιβάστηκε ξανά σε απλό καθηγητή επειδή είχε αναμειχθεί ενεργά στα πολιτικά πράγματα. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού, υπηρετώντας μέχρι το 1946. Κατά το διάστημα της υπηρεσίας του ως δημοτικός σύμβουλος, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Λεμεσού, την οποία μάλιστα και διηύθυνε μέχρι και το 1957. 

Η Επιτροπή Δημοτικής Βιβλιοθήκης συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πλουτή Σέρβα στα 1945, αποτελούμενη από εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες της Λεμεσού όπως ο Κώστας Πηλαβάκης, ο Αμφιτρύων Υδραίος, ο Πάνος Φασουλιώτης, ο Ηρακλής Αγγελίδης, ο Γιάγκος Ποταμίτης, ο Πυθαγόρας Δρουσιώτης και άλλοι.  Ο Νικόλας Ξιούτας, εκλέγηκε πρόεδρος της Επιτροπής και ανέλαβε τη θέση αυτή από τις 8 Οκτωβρίου 1945.

 

Το 1957 διορίστηκε ως διευθυντής του Γυμνασίου Νεοκλέους στη Λευκωσία, παρέμεινε δε στη θέση αυτή μέχρι το 1962. Στη συνέχεια, και μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1966, υπηρέτησε ως επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων στο υπουργείο Παιδείας.

 

Βιβλία 

Ο Νικόλαος Ξιούτας εξέδωσε δυο βιβλία (Ἀγωγή τοῦ Πολίτου, σε δυο ημίτομους, 1951 και 1952, και Ἐκπαιδευτικά Ἀνάλεκτα, 1969). Έδωσε πολλές διαλέξεις πάνω σε διάφορα θέματα, συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα και μελέτες, και ασχολήθηκε επίσης με μεταφράσεις. Τέλος, επιμελήθηκε την έκδοση των Ποιημάτων του Βασίλη Μιχαηλίδη (όπου έγραψε τον πρόλογο και σημειώσεις για τα ποιήματα) που εξέδωσε ο Δήμος Λεμεσού.

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image