Πέτρα του Ρωμιού

Image

Πρόκειται για μεγάλο βράχο στη νότια ακτή της Κύπρου, πολύ κοντά στα διοικητικά όρια των επαρχιών Λεμεσού-Πάφου. Ο βράχος αυτός συντροφεύεται από άλλους μικρότερους βράχους μέσα στη θάλασσα και στην παρακείμενη ακτή.

 

Η ομορφιά και μεγαλοπρέπεια του τοπίου, ιδιαίτερα όταν κάποιος το βλέπει από ψηλά, από τον δρόμο Λεμεσού-Πάφου που περνά δίπλα του είναι τόση, ιδίως κατά τη δύση του ήλιου, ώστε θεωρήθηκε ως εκείνη η τοποθεσία της Κύπρου όπου αναδύθηκε από τα κύματα η θεά Αφροδίτη.

 

Βλέπε λήμμα: Αφροδίτη θεά

 

Σε μικρή απόσταση από την Πέτρα του Ρωμιού, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού έκτισε σε ψηλή τοποθεσία τουριστικό περίπτερο, από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη γραφικότητα του τοπίου γύρω από την Πέτρα του Ρωμιού και ν’ αγναντέψει τα δαντελωτά ακρογιάλια και τα καθαρά νερά της δυτικής παφιακής θάλασσας.

 

Ωστόσο ο θρύλος για γέννηση της Αφροδίτης σ’ αυτήν ακριβώς την τοποθεσία της Κύπρου (ή μάλλον η άφιξή της στο νησί, στη ράχη των κυμάτων) δεν μαρτυρείται σε αρχαίες πηγές. Σύμφωνα προς τον σχετικό Ομηρικό ύμνο, η θεά οδηγήθηκε στις ακτές της Κύπρου από τον άνεμο Ζέφυρον. Ο άνεμος αυτός είναι δυτικός, φυσά δηλαδή από τη δύση προς την ανατολή, συνεπώς θα πρέπει να οδήγησε τη θεά στις δυτικές ή νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου, πράγμα που εξηγεί τη λατρεία της ιδιαίτερα στην Πάφο.

 

Βλέπε λήμμα: Ζεφύρου ακρωτήρι

 

Η  Πέτρα του Ρωμιού δεν έχει, συνεπώς, καμιά μαρτυρούμενη σχέση προς την Αφροδίτη και η σχετική παράδοση που τόσο προβάλλεται σήμερα στους ξένους τουρίστες, είναι νεώτερη και χωρίς ουσιαστική σημασία.

 

Η ονομασία, εξάλλου, του βράχου — Πέτρα του Ρωμιού, δηλαδή του Έλληνα — δεν αποκαλύπτει καμιά σχέση προς την Αφροδίτη. Αντίθετα, στην παράδοση συνδέεται με τον θρύλο του ακρίτα ήρωα των μεσαιωνικών επών, του Διγενή Ακρίτα. Η παράδοση αναφέρει ότι την τεράστια αυτή πέτρα (βράχο) είχε εκσφενδονίσει ο Διγενής από τα βουνά εναντίον των Σαρακηνών επιδρομέων. Τέτοιοι θρύλοι υπάρχουν πολλοί στην Κύπρο και πολλοί βράχοι σε διάφορα μέρη του νησιού — είτε μέσα στη θάλασσα είτε κοντά σ’ αυτήν — ονομάζονται Πέτρες του Διγενή. Την ονομασία Πέτρα του Διγενή φέρει ακόμη κι ένα χωριό.

 

Βλέπε λήμμα: Διγενής

 

Ωστόσο, πέρα από τις παραδόσεις (που ούτε αυτές αναφέρονται από παλαιότερους ερευνητές οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν εντυπωσιάζονταν από την τοποθεσία), η Πέτρα του Ρωμιού αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και ένα από τα περισσότερο φωτογραφημένα τοπία της Κύπρου. Έχει επανειλημμένα αποτελέσει θέμα για κυπριακά γραμματόσημα κι έχει εκτεταμένα προβληθεί διεθνώς από την τουριστική βιομηχανία.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image