Πολυτρίχι

Image

Λέγεται και σκορπίδιν (το), ή και φύτζ΄ιν του νερού ή και γένεια του λάκκου (τα), ή μαλλιά της Αφροδίτης (τα). Αδίαντον, κοινώς πολυτρίχι. Επιστημονική ονομασία: Adiantum capillus -veneris. Οικογένεια: Πτεριδωδών (Adiantaceae).

 

Αυτοφυόμενο στην Κύπρο φυτό κοσμητικό και γνωστό, από τα αρχαία χρόνια, ως φαρμακευτικό. Απαντάται σε υγρά και σκιερά μέρη, σε όχθες ρυακιών και σε βράχους πηγών, σε υγρούς τοίχους και σε φράγματα, από τις πεδιάδες μέχρι και σε υψόμετρο 1.370 περίπου μέτρων. Κοινό στα Λουτρά της Αφροδίτης, στον καταρράκτη Καληδονίας και σε άλλα μέρη του Τροόδους και γενικότερα της Κύπρου όπου υπάρχουν υγρές σπηλιές και πηγές. Χαρακτηρίζεται από το πυκνό φύλλωμά του, ωραίου πράσινου χρώματος, που «ξεχύνεται» προς τα κάτω σαν πράσινος καταρράκτης.

 

Είναι φυτό ποώδες, πολυετές, που απαντάται και στην Ελλάδα και σε άλλες εύκρατες χώρες. Οι αρχαίοι Έλληνες, που γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, το ονόμαζαν αδίαντον, πολύτριχον, καλλίτριχον. Από τα φύλλα του παρασκευάζονταν φάρμακα και είδος σιροπιού που χρησίμευε για την καταπολέμηση πολλών παθήσεων. Ωστόσο το φυτό είναι θαυμάσιο κι ως κοσμητικό, έχει όμως διασταυρωθεί και δώσει και καλλιεργούμενες ποικιλίες. Αν και ανήκει σε γένος που περιλαμβάνει πέραν των 80 ειδών, ένα μόνο είδος απαντάται στην Κύπρο. Ανθίζει μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου.

Φώτο Γκάλερι

Image