Ραντίδι ή Ραντί δάσος

Image

Κρατικό δάσος έκτασης 1.107 εκταρίων (8.302 σκαλών), στην επαρχία Πάφου. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, στα νοτιοανατολικά του χωριού Κούκλια, στα διοικητικά όρια του οποίου και περιλαμβάνεται.

 

Η περιοχή του δάσους χαρακτηρίζεται κυρίως από λοφώδη τοπογραφία και το υψόμετρο στο βόρειο τμήμα του φθάνει τα 315 μέτρα. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από μικρά ρυάκια που πηγάζουν βορειότερα και χύνονται στη θαλάσσια περιοχή στα νότια του δάσους. Από γεωλογικής απόψεως, το δάσος βρίσκεται πάνω στις αποθέσεις του σχηματισμού Πάχνας (εναλλασσόμενες στρώσεις κρητίδων, μαργών και ψαμμιτών), τις αποθέσεις του σχηματισμού Λευκάρων (κρητίδες, μάργες και κερατόλιθοι), τους σερπεντινίτες, τις αποθέσεις του σχηματισμού των Μαμωνιών και τις αποθέσεις του σχηματισμού Λευκωσίας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, κροκάλες και ψαμμιτικές μάργες). Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν ασβεστούχα εδάφη, τέρρα ρόζα και ξερορεντζίνες. Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται το δάσος κυμαίνεται μεταξύ 420 και 480 χιλιοστομέτρων.

 

Το δάσος Ραντίδι διασχίζεται από τον δρόμο Λεμεσού-Πάφου. Πολύ κοντά στα νότιά του βρίσκεται η Πέτρα του Ρωμιού.

 

Κύρια είδη βλάστησης του δάσους είναι σχινιές, χαρουπιές, αγριοελιές, πεύκα, κυπαρίσσια, περνιές, μερσινιές, μαζιά, ξισταρκές, θρουμπιά.

 

Στην έκταση του δάσους υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι διαφόρων εποχών. Σειρά ανασκαφών διεξήγαγε αποστολή από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Βρέθηκαν μεταξύ άλλων, κατάλοιπα αρχαίου ιερού στην κορυφή του λόφου Λιγκρίν του Διγενή. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν πολλά αγγεία καθώς και πολλές επιγραφές σε κυπροσυλλαβική γραφή. Επίσης και αγάλματα. Θεωρήθηκε ότι στον χώρο υπάρχει αξιόλογο αρχαίο ιερό σχετιζόμενο με τη λατρεία τόσο της Αφροδίτης όσο και του Άδωνι. Στην αυτή περιοχή υπάρχει και εκτενές νεκροταφείο με πολλούς αρχαίους τάφους.

 

Επίσης, στην περιοχή και ιδίως στην ανατολική πλευρά του δάσους, στην χαρακτηριστική τοποθεσία Λάκκος του Φράγκου, υπάρχουν εκτενή μεσαιωνικά κατάλοιπα που μαρτυρούν ότι είχε υπάρξει και εκεί ένας μεσαιωνικός οικισμός, που φαίνεται να ήταν και οχυρωμένος. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από θραύσματα αγγείων και πίθων της χαρακτηριστικής για την εποχή εφυαλωμένης κεραμικής. Άλλος μικρότερος μεσαιωνικός οικισμός βρισκόταν στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου όμως σήμερα έχει κτιστεί ξενοδοχείο και υπάρχει και γήπεδο γκόλφ. 

Φώτο Γκάλερι

Image