Σιβυλλικοί χρησμοί

Image

Χρησμοί που αποδίδονταν στις αρχαίες Σίβυλλες. Οι Σίβυλλες ήταν προφήτισσες ή μάντισσες, που, κατά την αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, εμπνέονταν από κάποιο θεό, συνήθως τον Απόλλωνα, και προφήτευαν, κυρίως μελλοντικές συμφορές. Οι γνωστότερες Σίβυλλες ήταν η Ερυθαία, η Λιβύα και η Κυμαία.

 

Οι χρησμοί των Σιβυλλών ήταν διατυπωμένοι σε δακτυλικούς εξαμέτρους στίχους. Υπήρχε παράδοση ότι στα χρόνια του Σόλωνος οι σιβυλλικοί χρησμοί καταγράφηκαν σε βιβλία, που μεταφέρθηκαν αργότερα και στη Ρώμη, και στα οποία οι Ρωμαίοι απέδιδαν μεγάλη σημασία.

 

Μερικοί από τους χρησμούς αυτούς αναφέρονται και σε συμφορές που θα έπλητταν την Κύπρο. Ένας τέτοιος χρησμός προφητεύει ότι, ενώ την Ασία θα πλήξει μεγάλος κατακλυσμός, την Κύπρο θα χτυπήσουν άλλες συμφορές: η Πάφος θα γκρεμιστεί από σεισμό, ενώ ολόκληρο το νησί θα το ρημάξει η ακρίδα.  Ένας άλλος χρησμός προβλέπει ότι η Κύπρος θα καταστραφεί από το κύμα της θάλασσας.

 

Ο συγγραφέας Ιωάννης Λυδός γράφει ότι στην Κύπρο βρήκε ένα βιβλίο της Εβραίας Σίβυλλας Σαμβήθης, θεωρούμενης κόρης του Νώε, το οποίο περιείχε πολλές προφητείες. Ανάμεσα σ' αυτές υπήρχαν σχετικές με τον Όμηρο, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον ερχομό του Χριστού στη γη και άλλες. Ο Λυδός διασώζει και τον χρησμό της Εβραίας Σαμβήθης, ο οποίος αναφέρεται σε συμφορά που θα πλήξει την Κύπρο: «Αλοίμονό σου, Κύπρο δύστυχη, θα σε σκεπάσουνε πολλά νερά από χειμωνιάτικες βροχές και η οργισμένη θάλασσα».

 

Διάφορες καταστροφές κυπριακών πόλεων από ισχυρούς σεισμούς κατά την Αρχαιότητα θεωρήθηκαν κατά καιρούς ως επαληθεύσεις των σιβυλλικών χρησμών. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, σεισμοί προκάλεσαν ισχυρά θαλάσσια κύματα που έπληξαν παράκτιες πόλεις (όπως λ.χ. τη Σαλαμίνα που αναφέρεται ότι, μετά από ισχυρό σεισμό το 342 μ.Χ., η μισή γκρεμίστηκε σε ερείπια και η υπόλοιπη καταποντίστηκε στη θάλασσα).