Σίταρος Λέανδρος

Image

Μουσικός. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1927 και πέθανε το 1984. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1945. Σπούδασε στο Trinity College του Λονδίνου και αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (1963) με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Κάτοχος πτυχίου αρμονίας του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (1949). Κατά καιρούς είχε και άλλες μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό.

 

Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγητής της μουσικής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σε άλλα εκπαιδευτήρια (από το 1950). Επίσης, από το 1950 δίδαξε θεωρητικά μαθήματα μουσικής στο Ελληνικόν Ωδείον Λευκωσίας και από το 1953 στην Κυπριακή Μουσική Ακαδημία Λευκωσίας. Το 1959 ίδρυσε την πρώτη στη Λευκωσία σχολική φιλαρμονική (στα εκπαιδευτήρια Νεοκλέους). Από το 1953 και για αρκετά χρόνια διηύθυνε τη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου «Μότσαρτ» της Λευκωσίας. Το 1966 ίδρυσε τη χορωδία της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, της οποίας ήταν διευθυντής και μαέστρος μέχρι τον θάνατό του. Με τη χορωδία αυτή (που μετά τον θάνατό του πήρε το όνομά του), ο Λέανδρος Σίταρος πήρε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα.

 

Εκτός από καθηγητής της μουσικής σε εκπαιδευτήρια και σε ωδεία και διευθυν τής χορωδιών, ο Λέανδρος Σίταρος υπήρξε και μουσικοσυνθέτης. Έκαμε διάφορες μουσικές διασκευές δημοτικών και άλλων τραγουδιών, ενώ μεταξύ των δικών του μουσικών έργων περιλαμβάνονται οι γνωστές καντάτες Ωδή στον Ένα (με στίχους Ιάνθης Θεοχαρίδου) και Νησί του Αγώνα σου (με στίχους Μ. Μιχαήλ). Τα περισσότερα έργα του ερμήνευσε η χορωδία της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας.  Έγραψε τραγούδια για χορωδία ή και σόλο με συνοδεία πιάνου ή ορχήστρας.  Έγραψε, επίσης, πολλά παιδικά τραγούδια, κυρίως στο πλαίσιο συνεργασίας του με τα παιδικά προγράμματα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Ακόμη, εξέδωσε κι ένα Ἐγχειρίδιο Μουσικῆς (1959) για σχολική χρήση.

 

Το 1986 εξεδόθη στη Λευκωσία συλλογή 15 παιδικών τραγουδιών του Λ. Σίταρου, με τίτλο Τραγουδώ και Μαθαίνω, σε στίχους Κίκας Ολυμπίου, Κύπρου Χρυσάνθη, Μαρίας Πυλιώτη, Κίκας Παντελίδου, Μ. Στασινόπουλου και Μαρίας Τσουλλή.