Σουλιώτη Στέλλα

Η πρώτη γυναίκα Υπουργός επί Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Η πρώτη γυναίκα υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία υπηρέτησε επίσης ως γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 13 Φεβρουαρίου 1920. Κόρη του νομικού Παναγιώτη Κακογιάννη και της Αγγελικής Ευθυβούλου. Είναι αδελφή του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη του νομικού Γεώργιου Κακογιάννη και της Γιαννούλλας Γουεϊκφιλντ.

 

Αφού συμπλήρωσε τη βασική εκπαίδευσή της στην Κύπρο και στην Αίγυπτο, παρακολούθησε γραμματειακές σπουδές στο Λονδίνο και ανέλαβε τη θέση γραμματέα στο Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών στην Κύπρο. Παντρεύτηκε το Δημήτρη Σουλιώτη και απέκτησε μια κόρη. 

 

Το 1943, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου,   εντάχθηκε στο Βοηθητικό Γυναικείο Σώμα της Βασιλικής Αεροπορίας στη Λευκωσία και υπηρέτησε στη συνέχεια στο Κάιρο.  Το 1946 αφυπηρέτησε με το βαθμό του υπολοχαγού.

 

Αργότερα παρακολούθησε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου, το δε 1972 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Εισήλθε στο νομικό Σώμα από το 1951 και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Λεμεσό από το 1952 ως το 1960, οπότε διορίστηκε ως υπουργός Δικαιοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Στη θέση αυτή υπηρέτησε από τις 31 Αυγούστου 1960 έως και τις 30 Ιουνίου 1970. Επιπρόσθετα προς τα καθήκοντά της ως υπουργού Δικαιοσύνης, ανέλαβε (μεταξύ 1964 και 1966) και καθήκοντα υπουργού Υγείας, όταν απεχώρησε από την κυβέρνηση ο Τουρκοκύπριος υπουργός Υγείας Νιαζί Μανιέρα μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυβέρνηση ως απόρροια των Διακοινοτικών Ταραχών του 1963

 

Από το 1971 μέχρι το 1984 διετέλεσε επίτροπος νομοθεσίας, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Αναθεωρήσεως και Ενοποιήσεως της Κυπριακής Νομοθεσίας. Κατά τη δεκαετία 1974-1984 υπηρέτησε ως συντονίστρια της ξένης βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Από τον Απρίλιο του 1976 άρχισε να υπηρετεί και ως σύμβουλος στις ενδοκυπριακές συνομιλίες. Στη θέση αυτή υπηρέτησε και επι των Προεδριών Σπύρου Κυπριανού, Γιώργου Βασιλείου, Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου

 

Το 1984 διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, διαδεχθείσα του πρώτο γενικό εισαγγελέα Κρίτωνα Toρναρίτη. Η Στέλλα Σουλιώτηυπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι το 1988 οπότε αφυπηρέτησε και τη διαδέχθηκε ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης.

 

Η Στέλλα Σουλιώτη υπηρέτησε επίσης, μεταξύ άλλων, ως πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (από το 1961), πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών Κύπρου, πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας και Πολεοδομίας, πρόεδρος του Ταμείου Ανακουφίσεως Κύπρου, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργανώσεως Γυναικών Δικηγόρων, αντιπρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, μέλος της Επιτροπής για Διορισμούς στη Διπλωματική Υπηρεσία κ.α.

 

 

» Βλέπε Βίντεο: Στέλλα Σουλιώτη

 

Πέθανε την 1η Νοεμβρίου 2012.

 

Σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία για το Κυπριακό αποτελεί το δίτομο έργο της Δέσμια Ανεξαρτησία: Κύπρος 1878-1964, που εκδόθηκε στα αγγλικά από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (Fettered Independence: Cyprus 1878-1964).

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image