Στρουθίν ή τσακρίδιν ή σκολαρίτζιν

Image

Λέγεται και στρουθούιν (το) ή και τσάκρα (η) ή σφυρούιν (το). Σιληνή. Επιστημονική ονομασία: Silene vulgaris. Οικογένεια: Καρυοφυλλιδών (Caryophyllaceae).

 

Φυτά του οποίου το γένος περιλαμβάνει περί τα 400 είδη, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ιθαγενή των μεσογειακών χωρών και εύκρατων χωρών της Ασίας. Πρόκειται για φυτά ποώδη, ετήσια, διετή ή και πολυετή, τα περισσότερα ενοχλητικά ζιζάνια, αρκετά κοσμητικά και ακόμη φαρμακευτικά. Στην Κύπρο αυτοφύονται 26 είδη σιληνής και αρκετά υποείδη. Γνωστότερο με την ονομασία στρουθίν, και με τις άλλες τοπικές ονομασίες που αναφέρονται πιο πάνω, είναι το είδος Silene vulgaris.

 

Πρόκειται για πολυετές κονδυλόριζο φυτό, που ξηραίνεται το καλοκαίρι και βλαστό πάλι μετά τα πρωτοβρόχια. Απαντάται σε καλλιεργημένα χωράφια, ιδίως στις άκρες τους, στις πεδιάδες μέχρι και τα παράλια. Οι τρυφεροί βλαστοί του μαζεύονται και μαγειρεύονται, πάντοτε τηγανητοί με αυγά, οπότε αποτελούν εύγεστη λιχουδιά που ήταν πολύ συνηθισμένη σε παλαιότερες εποχές, μέχρι και πρόσφατα. Σήμερα, μάλιστα, εξάγονται στην Αγγλία, επειδή ζητούνται από την εκεί κυπριακή παροικία. Τα άνθη του φυτού είναι άσπρα. Οι καρποί του κρέμονται από τα στελέχη σαν καμπανάκια, περιέχουν δε πολύ μικρούς σπόρους.

 

Άλλο λαχανευόμενο είδος σιληνής που αυτοφύεται επίσης στην Κύπρο είναι το Silene vulgaris ssp. macrocarpa, που αυτοφύεται μόνο στην περιοχή του Τροόδους, μέχρι τη Χιονίστρα, και βλαστάνει σχετικά αργά, τον Απρίλιο και υστερότερα.

 

Από τα 26 είδη σιληνής που αυτοφύονται στην Κύπρο γνωστότατο και κοινότατο, όσο κι ωραιότατο, είναι το είδος Silene aegyptiaca, το οποίο σε διάφορες περιοχές της Κύπρου είναι επίσης γνωστό με την ονομασία στρουθίν. Φθάνει σε ύψος μέχρι τα 30 εκατοστόμετρα περίπου. Το στέλεχος του είναι κολλώδες. Δίνει μικρά όμορφα λουλούδια ροζ χρώματος.  Όταν ανθίζει στους κάμπους, ιδίως στα ελιοχώραφα όπου αυτοφύεται σε τεράστιους αριθμούς, παρουσιάζει ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα και μοιάζει με γιγαντιαίο ροζ χαλί. Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες στο χωριό Κλήρου όταν ανθίζει η σιληνή, το είδος Lamium Amplexicaule. 

 

Για όλα τα είδη και υποείδη σιληνής που αυτοφύονται στην Κύπρο, βλέπε στο έργο του R. D. Meikle Flora of Cyprus, vol. I, 1977, pp. 224-252.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image