Τζιράλντι Τζιοβάννι Μπατίστα Giovanni Battista Giraldi

Image

Μεγάλος Ιταλός ποιητής και διηγηματογράφος του 16ου αιώνα. Καταγόταν από τη Φερράρα, όπου γεννήθηκε το 1504. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της πόλης του ιατρική, φιλοσοφία και κλασσικά γράμματα. Υπήρξε ταυτόχρονα σημαντικός κριτικός. Έγραψε επική, λυρική και δραματική ποίηση. Η τελευταία, ειδικά με την τραγωδία του Orbecche (την οποία μιμήθηκε ο Γεώργιος Χορτάτζης στη σύνθεση της δικής του τραγωδίας Ἐρωφίλη), τον έκανε διάσημο. Περισσότερο γνωστός έγινε με το έργο του Ecatommiti (Ἐκατόμυθοι), μια συλλογή με περισσότερα από εκατό διηγήματα, που άρχισε να γράφει το 1528 και δημοσίευσε το 1565.

 

Ένα από τα διηγήματα του Ecatommiti έχει τον τίτλο «Ο Μαύρος και η Δεισδαιμόνα» («ΙI Moro e Desdemona»). Η ιστορία τοποθετείται από τον Τζιράλντι στην Κύπρο, με συχνές αναφορές στο νησί. Η τοποθέτηση αυτής της ιστορίας του Οθέλλου στην Κύπρο γίνεται για πρώτη φορά από τον Τζιράλντι. Ο Σαίξπηρ (1564-1616), που γνώρισε το έργο του Ιταλού συγγραφέα από γαλλική του μετάφραση, αξιοποίησε τον μύθο στο δραματικό του έργο Οθέλλος, επιφέροντας ελάχιστες τροποποιήσεις σ' αυτόν.

 

Η αναφορά της Κύπρου στο έργο του Τζιράλντι επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του ιταλικού κόσμου για το νησί το οποίο διοικούμενο, κατά τον 16ο αιώνα από τη βενετική Δημοκρατία, βρισκόταν συνεχώς κάτω από την τουρκική απειλή.