Τσαρτέλλα

Image

Θαλάσσιο ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των Κλουπεϊδών (Clupeidae). Στις κυπριακές θάλασσες εμφανίζονται τουλάχιστον 4 είδη. Βασικά έχουν μακρουλό και περίπου στρογγυλό σώμα, χαρακτηρίζονται δε από τα μεγάλα λέπια τους τα οποία αφαιρούνται πολύ εύκολα. Οι τσαρτέλλες ζουν συνήθως σε μεγάλα κοπάδια στο πέλαγος, όπου τρέφονται με πλαγκτόν και μικρά ψάρια. Τις ακτές τις πλησιάζουν όταν πρόκειται να γεννήσουν. Το κρέας τους, που είναι σχετικά καλό σε ποιότητα, τρώγεται τηγανητό ή ψητό. Ψαρεύονται με δίχτυα και τράτες. Ιδιαίτερα οι τράτες μπορούν να ψαρέψουν μεγάλες ποσότητες, τις αποφεύγουν όμως διότι, παρά την χαμηλή λιανική τιμή πώλησής τους, δεν τις αγοράζουν οι καταναλωτές. Ωστόσο κάποια προτίμηση δείχνουν στις εισαγόμενες παστές ή σε κονσέρβες.

 

Τα 4 είδη είναι:

 

α) Alosa alosa, (Linnaeus, 1758). Αγγλική ονομασία: Allice shad. Συνηθισμένο μήκος 20-30 εκ.. Το χρώμα της ράχης της είναι πρασινομπλέ, ενώ στα πλευρά και στην κοιλιά ασπροασημένιο με χρυσαφένιες ανταύγειες.

 

β) Alosa falax nilotica (Geoffroy Saint-Hilaire, 1826). Αγγλική ονομασία: Twaite shad. Συνηθισμένο μήκος 30 εκ. περίπου. Η ράχη της έχει χρώμα μπλε βαθύ, προς το πρασινομπλέ, με πράσινες αποχρώσεις۠ οι πλευρές και η κοιλιά έχουν χρώμα ασπροασημένιο.

 

γ) Sardina pilchardus sardina, (Risso, 1826). Αγγλική ονομασία: European pilchard. Εμφανίζεται πολύ συχνά στις κυπριακές θάλασσες. Το συνηθισμένο μήκος της είναι 15 εκ., φθάνει όμως και τα 22 εκ. Το χρώμα της ράχης της είναι πρασινωπό προς το μπλε, στα πλευρά ασημένιο προς χρυσαφένιο και στην κοιλιά ασημένιο.

 

δ) Sardinella aurita, Valenciennes, 1847. Αγγλική ονομασία: Round sardinella. Εμφανίζεται σποραδικά. Το συνηθισμένο μήκος της είναι 15 εκ., φθάνει όμως και τα 33 εκ. περίπου. Η ράχη της είναι χρώματος μπλε, ενώ τα πλευρά της είναι ασπροασημένια. Επίσης στα πλευρά της διακρίνεται μια χρυσαφένια γραμμή.