Φλωρκός ή βλωρκός η κλωρκός ή λιωρκός ή συκοφάς

Image

Oriolus oriolus. Οικογένεια: Oriolidae. Είναι το πιο εντυπωσιακό αποδημητικό πουλί, που έρχεται στην Κύπρο το φθινόπωρο και την άνοιξη, και ένα από τα ωραιότερα πουλιά του κόσμου. Έχει περίπου το μέγεθος της τζ’ίκλας (Turdus philomelos), φθάνει δε τα 24 εκατοστόμετρα. Το χρώμα του είναι χρυσοκίτρινο σε όλο το σώμα, εκτός από τις φτερούγες και το κέντρο της ουράς που είναι μαύρα. Τα μάτια είναι κόκκινα και το ράμφος πορτοκαλί. Το θηλυκό είναι πρασινοκίτρινο στο άνω μέρος του κορμού, ασπρειδερό από κάτω με ελαφρές ραβδώσεις στο στήθος, οι δε φτερούγες και η ουρά έχουν χρώμα λαδί προς το στακτί.

 

Το μελωδικό σφύριγμα του φλωρκού είναι πολύ χαρακτηριστικό, επειδή όμως το πουλί είναι μονήρες και κρύβεται σε πυκνόφυλλα δέντρα, είναι δύσκολο να φανεί, εκτός όταν πετάξει οπότε προδίδεται από το λαμπερό του χρώμα. Φωλιάζει σε πυκνόφυλλα δέντρα και φτιάχνει τη φωλιά του με στερεά και ευλύγιστα βρύα. Κρέμεται από τα ξώκλαδα των δέντρων και γεννά 3-5 αυγά που έχουν γκρίζο χρώμα, με πυκνά μαυροκόκκινα στίγματα. Στην Κύπρο ο φλωρκός κάποτε γεννούσε στους ποταμούς του Τροόδους, η δε τελευταία φωλιά του που είχε βρεθεί ήταν στον δασικό σταθμό στην τοποθεσία Τζιόνια, στην περιοχή του Μαχαιρά, το 1942.

 

Τρέφεται κυρίως με έντομα και καρπούς, ιδίως σύκα, μούρα, βαβάτσινους κ.α. Από την Κύπρο οι φλωρκοί αρχίζουν να περνούν κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν πηγαίνουν στην Αφρική, και κατά τα μέσα του Απριλίου, όταν επιστρέφουν στην Ευρώπη για να γεννήσουν, διαχειμάζουν δε στην κεντρική Αφρική.

 

Είναι το κιτρινοπούλι ή συκοφάγος ή συκαλαίος των Νεοελλήνων, και κατά τον Σίντθορπ (που επισκέφθηκε την Κύπρο το 1787), ο φλωριός των Κυπρίων.

 

Οι αρχαίοι συγγραφείς τον αναφέρουν με διάφορα ονόματα. Ο Αριστοτέλης τον αναφέρει με τα ονόματα χλωρίων και συκαλίς (με το όνομα συκαλίς τον αναφέρει και ο Αθηναίος).

 

Οι φλωρκοί είναι πουλιά προστατευόμενα και απαντώνται σ' ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μικρά Ασία και την Αραβία. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν φωλιάζουν.

Φώτο Γκάλερι

Image