«Φως»

Image

Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησαν στην Κύπρο μια πρωινή καθημερινή εφημερίδα, μια απογευματινή καθημερινή εφημερίδα και ένα περιοδικό.

 

1) Η πρωινή καθημερινή εφημερίδα κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λεμεσό στις 26.4.1920 και αποτελούσε την πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Κύπρου. Εκδότης και διευθυντής της ήταν ο Γεώργιος Σ. Φραγκούδης, δικηγόρος, πολιτευτής και αργότερα βουλευτής Αθηνών. Ο Γ.Σ. Φραγκούδης, που έζησε αρκετά χρόνια στην Αθήνα, ήταν φανατικός Βενιζελικός και ίδρυσε το 1904 στην Αθήνα την εφημερίδα «Μεταρρύθμισις» που υποστήριζε το πολιτικό πρόγραμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο ίδιος ήταν επίσης ο ιδρυτής της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Από την Αθήνα ο Γ.Σ. Φραγκούδης επέστρεψε στη γενέτειρά του Λεμεσό και προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας «Φώς». Αντιμετώπισε όμως σοβαρές δυσκολίες και αναγκάστηκε να την κλείσει ύστερα από ένα περίπου χρόνο. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα και επανεξέδωσε την «Μεταρρύθμιση» από το 1921 ως το 1923.

 

2) Δεύτερη εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο ήταν καθημερινή απογευματινή που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 5.5.1950. Είχε μικρό μέγεθος και σχήμα και ήταν τετρασέλιδη. Αργότερα κυκλοφορούσε σε μεγαλύτερο σχήμα. Η εφημερίδα είχε δικό της στιλ και ενδιαφέρουσες ειδησεογραφικές στήλες, αλλά και άρθρα, σχόλια, κοινωνικά και πολιτιστικά-καλλιτεχνικά θέματα. Ιδιοκτήτης και διευθυντής της ήταν ο Αθανάσιος Κορφιώτης, που διετέλεσε ανώτερος υπάλληλος του Κυβερνητικού Τυπογραφείου. Με την εφημερίδα συνεργάστηκαν ο καθηγητής, λογοτέχνης, λαογράφος και ιστοριογράφος Παύλος Ξιούτας και ο δημοσιογράφος Φιφής Ιωάννου. Το «Φώς» ανέστειλε την έκδοσή του στις 12.12.1964.  Έζησε δηλαδή για 14 χρόνια.

 

3) Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε και μηνιαίο φιλολογικό και λογοτεχνικό περιοδικό. Το πρώτο τεύχος του κυκλοφόρησε στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 1911. Εκδότης και διευθυντής του ήταν ο καθηγητής-φιλόλογος του Παγκυπρίου Γυμνασίου Χαρίλαος Ι. Παπαϊωάννου. Το περιοδικό έζησε μόνο δυο χρόνια (1911-1912) αλλά αποτελεί χρήσιμο βοήθημα για τη μελέτη της κυπριακής λογοτεχνικής παραγωγής της περιόδου εκείνης.