Χαράκης Κώστας

Image

Εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο χωριό Βάσα Κοιλανίου το 1905 και πέθανε το 1983. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Λεμεσού το 1922. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1927-1931), ενώ το 1939 πήρε αγγλικό δίπλωμα Accountancy and Auditing. Για 41 χρόνια υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στη Λεμεσό, καθηγητής σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης και γυμνασιάρχης. 

 

Το 1940 συνεργάστηκε με την ελληνική εκπομπή του B.B.C., απ' όπου μεταδόθηκαν διάφορα κείμενά του. Ασχολήθηκε με τη θεατρική γραφή και το διήγημα. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ἀλήθεια και Ἐλευθερία και με τα περιοδικά Κυπριακά Γράμματα, Θέατρο και Μόρφωσις.

 

Στη σκηνή ανεβάστηκαν κατά καιρούς θεατρικά έργα του, όπως τα έργα Ὁ Κατήφορος, Ἔσπασε στό Βράχο, Τά Ξερά Κλαδιά και η οπερέτα Τό Ὄνειρο τοῦ Τζιυπρῆ τοῦ Λευκαρίτη.

 

Η νουβέλα του με τίτλο Τό Θάμα κέρδισε πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό στη μνήμη του Νίκου Νικολαΐδη το 1969. Το θεατρικό του Μαδημένα φύλλα (το ίδιο με το έργο Τά Ξερά Κλαδιά) κέρδισε πρώτο βραβείο το 1978 σε πανελλήνιο διαγωνισμό του περιοδικού Μόρφωσις. Για την πολύχρονη προσφορά του, ο Κώστας Χαράκης τιμήθηκε από το Ελληνικό κράτος με τον χρυσό σταυρό του τάγματος του Φοίνικος (1970).

 

Πολλά έργα του παραμένουν ανέκδοτα. Εξέδωσε μόνο δυο βιβλία:

 

  1. Ὁ Κατήφορος (θεατρικό, 1943)
  2. Τό Θάμα (νουβέλα, 1974).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image