Βασιλείου Αντώνης

Γιατρός, που διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1940. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ως μαθητής του Παγκυπρίου και σε ηλικία 17 χρονών συνελήφθη από τους Άγγλους αποικιοκράτες για τη δράση του στην νεολαία της Ε.Ο.Κ.Α. και φυλακίστηκε στην Ομορφίτα. Εν συνεχεία σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε ειδικότητα στη Μαιευτική – Γυναικολογία.

 

Το 1972 μετά από υποτροφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετέβη στη Νέα Ζηλανδία για μετεκπαίδευση για δύο χρόνια. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο εργάσθηκε σαν κυβερνητικός γιατρός μέχρι το 1977. Από το 1977 ιδιώτευσε μέχρι το 2003, όταν διορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, στις 13 Ιουνίου 2006. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Χριστόφια, τον Φεβρουάριο του 2008.

 

Από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην Κύπρο ως γιατρός αναμείχθηκε ενεργά στα κοινά συμμετέχοντας στα συμβούλια των κυβερνητικών γιατρών. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Σ.Κ. ΕΔΕΚ και επί σειράν ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού γραφείου. Από το 1986 εξελέγη για δύο συνεχείς πενταετείς θητείες δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του Σ.Κ. ΕΔΕΚ στο Δήμο Λευκωσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Λευκωσίας. Εξελέγη επίσης για τέσσερις συνεχείς θητείες Πρόεδρος της Παγκύπριας Μαιευτικής - Γυναικολογικής Εταιρείας.

 

Από τον Ιανουάριο του 1997 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με ομόφωνη εκλογή από Γενική Συνέλευση των γιατρών και του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος επί τέσσερις συνεχείς θητείες. Διετέλεσε επίσης μέλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.