Λιλλήκας Γιώργος

Image

Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στο χωριό Παναγιά της Πάφου το 1960. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Λυών, με ειδίκευση στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία. Κατέχει επίσης δίπλωμα ειδικών σπουδών για τον αραβικό κόσμο του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εμπεριστατωμένων Σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες. Συνέχισε τις σπουδές του στο διδακτορικό κύκλο από το 1985 μέχρι το 1987. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γαλλία ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό συνδικαλισμό. Από το 1985 μέχρι το 1987 ήταν μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Ιστορικής Πολιτολογίας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.

 

Από το 1988 μέχρι το 1990 υπήρξε ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου. Ακολούθως διατέλεσε για δύο χρόνια γενικός γραμματέας της Νέας Γενιάς. Από το 1993 ήταν διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που ασχολείται με δημόσιες σχέσεις και μελέτες στρατηγικού μάρκετινγκ και διαφήμισης.

 

Το 1996 εξελέγη βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και επανεξελέγη το 2001. Διετέλεσε μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών, Εμπορίου και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Υπήρξε επίσης μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου εκλέγηκε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

 

Την 1η Μαρτίου 2003 διορίστηκε υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις 11 Ιουνίου 2006, οπότε μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Από τις 16 Ιανουαρίου 2006 εκτελούσε, παράλληλα με τα καθήκοντα του υπουργού Εμπορίου, και καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 2007, όταν παραιτήθηκε μαζί με τους άλλους τρεις υπουργούς του ΑΚΕΛ μετά την απόφαση του κόμματος να μην υποστηρίξει τον Τάσσο Παπαδόπουλο για δεύτερη προεδρική θητεία και την οριστικοποίηση της απόφασης για κάθοδο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ως υποψηφίου στις προεδρικές. Πάντως ο Γιώργος Λιλλήκας διαφώνησε με την απόφαση του Δημήτρη Χριστόφια και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου, για την οποία εργάστηκε ενεργά.

 

Ο Γιώργος Λιλλήκας διετέλεσε μέλος σε συνδέσμους και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και στην κοινωνική ένταξη παιδιών με ειδικές ανάγκες. Δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες σε βιβλία, στον κυπριακό και στο διεθνή τύπο. Το 2009 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Κυπριακό, πραγματικότητες, διλήμματα και επιλογές» (εκδόσεις Λιβάνη).

 

 Αργότερα ίδρυσε το κόμμα «Συμμαχία Πολιτών». Στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2008 κατήλθε ως υποψήφιος. Αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Ως υποψήφιος κατήλθε και στις Προεδρικές του Φεβρουαρίου 2013, οπότε και πάλι αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Στις επόμενες Προεδρικές εκλογές αποκλείστηκε και πάλι από τον πρώτο γύρο  (28-01-2018) αφού εξασφάλισε ποσοστό 2,18%.