Χριστοδουλίδης Γεώργιος

Image

Διετέλεσε δήμαρχος Λάρνακας. Γεννήθηκε στη Χλώρακα της επαρχίας Πάφου το 1919. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ Λευκωσίας και εργάστηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος, οπότε αναμείχθηκε ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το 1942 εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα, όπου εξελέγη επαρχιακός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής. Μέλος του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ) από το 1941. Κατά το Β' Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος (1943) εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και έκτοτε απετέλεσε ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος.

 

Το 1946 καταδικάστηκε από τις αποικιοκρατικές αρχές σε φυλάκιση 18 μηνών, με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, υπό την ιδιότητά του ως μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής. Στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 συνελήφθη και κλείστηκε στα κρατητήρια.

 

Ο Γεώργιος Χριστοδουλίδης αποτέλεσε, το 1959, μέλος της ευρείας αντιπροσωπείας που είχε κληθεί στο Λονδίνο από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ' ως συμβουλευτικό σώμα για το θέμα της αποδοχής ή όχι των συμφωνιών της Ζυρίχης.

 

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας (1975-60) και δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας (1949-53). Δήμαρχος Λάρνακας διετέλεσε κατά την περίοδο 1953 -1962, ενώ στην ίδια θέση εξελέγη και κατά τις δημοτικές εκλογές του 1986. Ο Γεώργιος Χριστοδουλίδης υπηρέτησε ως δήμαρχος Λάρνακας μέχρι το 1991. Κατά τις δημαρχιακές εκλογές του 1991, έχασε την εκλογή από τον Γεώργιο Λυκούργο.

 

Το 1995 η πόλη της Λάρνακας, σε αναγνώριση της προσφοράς του προς αυτήν, του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Ζήνωνος του Κιτιέως.

Φώτο Γκάλερι

Image