Χριστοφή Ερύμανθος

Image

Ζωγράφος και αγιογράφος. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1954 κι αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή της ίδιας πόλης. Γιος του Χρίστου Μάρκου, γνωστού λαϊκού καλλιτέχνη και κατασκευαστή μουσικών οργάνων (πέθανε το 1975). Από τον πατέρα του πήρε και τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής. Προσφυγοποιήθηκε στη Λεμεσό το 1974, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Αμμοχώστου. Το 1976 πήγε στην Αθήνα, όπου για δυο χρόνια διδάχθηκε την τέχνη της κατασκευής και επιδιόρθωσης εγχόρδων μουσικών οργάνων. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εργάστηκε στη Λεμεσό ως κατασκευαστής και επιδιορθωτής μουσικών οργάνων μέχρι το 1983. Παράλληλα ασχολείτο με τη ζωγραφική, κι από το 1983 και εξής ασχολείται πλέον επαγγελματικά.

 

Οργάνωσε την πρώτη ατομική έκθεση έργων του το 1989 στη Λεμεσό.  Έκτοτε έχει στο ενεργητικό του πολλές άλλες ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο , ενώ πήρε μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Τον Αύγουστο του 1989 προσκλήθηκε από την Ακαδημία Κρήτης και πήρε μέρος σε παγκόσμιο σεμινάριο τέχνης στα Χανιά, με τίτλο «Πρόσωπο προς Πρόσωπο».

 

Η ζωγραφική του Ερύμανθου Χριστοφή(ανεικονική και μη) διακρίνεται από τις πνευματικές αναζητήσεις του καλλιτέχνη που αντλεί τη θεματογραφία του από την πλούσια και μακρά αρχαία ελληνική και βυζαντινή παράδοση. Ο ζωγράφος εργάζεται βασικά με λάδι, αλλά χρησιμοποιεί κι άλλα υλικά και (στα ανεικονικά ή αφηρημένα έργα του κυρίως) φθάνει σε ευχάριστους χρωματικούς πειραματισμούς που όμως στο βάθος τους εκφράζουν και πάλι βιώματα και εμπεριέχουν ισχυρές αντανακλάσεις από την αρχαία και βυζαντινή παράδοση.