Χριστοδούλου Μενέλαος

Image

Φιλόλογος, γλωσσολόγος. Γεννήθηκε στο χωριό Αστρομερίτης το 1935. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1954. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Ελλάδος, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1954-1958). Το 1959 διορίστηκε καθηγητής φιλολογίας στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου και δίδαξε μέχρι το 1962. Στη συνέχεια (1962-1963) παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής στο ειδικό φροντιστήριο του καθηγητή της γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεωργίου Κουρμούλη.

 

 

Από το 1962 μέχρι το 1993 υπηρέτησε στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Επεμελείτο όλων των εκδόσεων του Κέντρου και των εκδόσεων των Κυπριακών Σπουδών, οι οποίες βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

Για 10 περίπου χρόνια, κατέγραφε όλα τα ιδιώματα της κυπριακής διαλέκτου και τα λαογραφικά έθιμα των Κυπρίων μαζί με τον Κώστα Ιωαννίδη, επιθεωρητή Μουσικής. Με το υλικό αυτό δημιούργησε το παλαιό Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. 

 

Για 45 έτη, ήταν αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Πρόγραμμα Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων των Ηνωμένων Εθνών. Παρουσίασε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας δύο Λεξικά και 16 χάρτες. Τυποποίησε όλα τα ονόματα της Κύπρου και της Ελλάδας (οδωνύμια και τοπωνύμια) και δημιούργησε το Σύστημα Μεταγραφής του Ελληνικού Αλφαβήτου σε Ρομανικό Σύστημα Γραφής. Το σύστημα έγινε πρότυπο του ISO (international standardization organization) και χρησιμοποιείται σήμερα από την Κύπρο και την Ελλάδα. 

 

Από το 1993 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιερά Μονή Κύκκου, όπου ίδρυσε το Κέντρο Θησαυρού Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσας. Ξεκίνησε τη ψηφιοποίηση της κυπριακής γραμματείας από τον Στασίνο μέχρι σήμερα.

 

Υπήρξε συνεργάτης πολλών ερευνητών. Παρουσίαζε εκπομπές τηλεόρασης και ραδιοφώνου του ΡΙΚ με γλωσσικό και λαογραφικό περιεχόμενο. 

 

Συνεργάστηκε επίσης με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια.

Φώτο Γκάλερι

Image