Χριστοδουλίδης Χριστόδουλος

Image

Ένας από τους πρώτους Κυπρίους κομμουνιστές και ιδρυτικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, νεότερος αδελφός του Κώστα Χριοτοδουλίδη-Σκελέα και της Κλειούς Χριστοδουλίδη.

 

Ο Χριστόδουλος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1902. Άγνωστος ο τόπος και χρόνος του θανάτου του. Αποφοίτησε από την Ελληνική Σχολή Λεμεσού το 1918. Εργάστηκε ως ταμίας στο Λαϊκό Ταμιευτήριο της Λεμεσού (το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα της πόλης). Υπήρξε πεζογράφος και δημοσίευσε και κριτικές βιβλίου. Από τους πρωτεργάτες του πρώτου κυπριακού λογοτεχνικού περιοδικού Αβγή, αλλά και συνεργάτης της εφημερίδας Σάλπιγξ. Στέλεχος και μέλος της σύνταξης της εφημερίδας Πυρσός.

 

Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ) και βασικό στέλεχος του πρώτου πυρήνα του κόμματος. Από το κόμμα εστάλη για ανώτερες σπουδές στη Μόσχα, έγινε δε γνωστός με το ψευδώνυμο Αλέξης. Σπούδασε στο «Πανεπιστήμιο των Λαών της Ανατολής» στη Μόσχα, όπου και πήγε (μέσω Βιέννης) από την Αθήνα (την οποία εγκατέλειψε λόγω προσωπικού κινδύνου, αν και είχε εγγραφεί για σπουδές στο εκεί Πολυτεχνείο). Το 1927 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ). Παράλληλα εργάστηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα Ο Ριζοσπάστης. Το 1929 συνελήφθη και εξορίστηκε στο νησί Σίφνος, τον δε επόμενο χρόνο (1930) απελάθηκε από την Ελλάδα (ως Κύπριος, είχε την αγγλική υπηκοότητα). Πήγε στη Μόσχα όπου, μεταξύ άλλων, αντιπροσώπευσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στην Γ' Διεθνή.

 

Εργάστηκε στο Σοβιετικό υπουργείο των Οικονομικών στη Μόσχα, ως συντάκτης του περιοδικού Εκονομιστέβσκαγια Γκαζέτα. Αργότερα ήρθε σε ρήξη με ηγετικούς παράγοντες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, το οποίο και τον διέγραψε. Τούτο δεν φάνηκε να είχε επιπτώσεις στις σχέσεις του με τη Μόσχα. Ωστόσο το 1937 συνελήφθη, κατά τη διάρκεια των σταλινικών εκκαθαρίσεων, και είναι άγνωστο τι απέγινε. Πιθανότατα εκτελέστηκε, άγνωστο όμως πού και πότε.

Φώτο Γκάλερι

Image