Πατσαλίδης Κύρος

Image

Διεθνούς φήμης Κύπριος βαρύτονος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 6 Αυγουστου 1961 και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες της Κύπρου, που ακολουθεί διεθνή σταδιοδρομία τόσο στο χώρο της όπερας όσο και σε συμφωνικές συναυλίες. 

 

Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη της Κικής Μορφονιού , απ'όπου αποφοίτησε με Αριστείο και    Διάκριση.  Με υποτροφία του «Ταμείου Μουσικής και Καλών Τεχνών» της Κύπρου συνέχισε τις σπουδές του στη Βιέννη υπό την καθοδήγηση των παγκοσμίως γνωστών βαρύτονων Walter Berry και Gottfried Hornik. Ταυτόχρονα σπούδασε Lied και Oratorio στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης.  Συμμετείχε ενεργά σε σεμινάρια κλασσικού τραγουδιού, όπου δίδαξαν οι  Kώστας Πασχάλης, Ileana Cotrubas, Jannet Pilou και Luici Alva και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μιλάνο και στη Μόντενα της Ιταλίας, μελετώντας ρεπερτόριο όπερας με τον μαέστρο Αdalberto Τοnini και τεχνική τραγουδιού με τους Arrigo Pola και Simone Badi. 

 

Το 1995 κέρδισε το Α´ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού στην Κρατική ΄Οπερα της Βουδαπέστης. Την ίδια περίοδο αρχίζει τη διεθνή του σταδιοδρομία ερμηνεύοντας με επιτυχία τους κύριους ρόλους G.Germont και Belcore στις παραγωγές όπερας «La Traviata» και «L’Elisir d’amore», πού έγιναν στη Βιέννη  και στη Βερόνα αντίστοιχα.  Έχοντας έτσι πετύχει διεθνή αναγνώριση, εμφανίστηκε σε σημαντικές ευρωπαϊκές σκηνές. Τραγούδησε  ως σολίστ σε συναυλίες με πολλές συμφωνικές ορχήστρες. 

 

Το ρεπερτόριό  του περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους από έργα προκλασσικών, κλασσικών και σύγχρονων συνθετών. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2004, ερμήνευσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον ρόλο του Omar στη διεθνή παραγωγή της όπερας του G. Rossini «L’Assedio di Corinto» («Η Πολιορκία της Κορίνθου») που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου.

 

Συνεργάστηκε με διακεκριμένους διευθυντές ορχήστρας, καθώς και με σημαντικούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων οι Gianfranco de Bosio, Prof. Friedrich Götz, Lina Wertmüller, Planen Kartaloff, Danielle Abbado, Michael Leinert, Aike Grams, Craham Vik, Σπύρος Ευαγγελάτος, Σέργιος Βαφειάδης, Βασίλης Νικολαΐδης και Μιχάλης Κακογιάννης. 

Ο Κύρος Πατσαλίδηςέχει επίσης ερμηνεύσει έργα Κυπρίων συνθετών όπως    των Σόλωνα Μιχαηλίδη, Χρήστου Πήττα, Αναστασίας Γκάι, Μιχάλη Χριστοδουλίδη,  Φαίδρου Καβαλλάρη και Ανδρέα Ορφανίδη, καθώς και κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια σε σύγχρονη μουσική επεξεργασία.  

 

Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διάφορες διεθνείς διοργανώσεις με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, μεταξύ των οποίων στο Grand Concert-Welcome to the Union και Kulturjahrs der Zehn,  που έγιναν στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών των Μεγάρων Μουσικής στη Βιέννη και στο Βερολίνο αντίστοιχα, στο πλαίσιο των εορτασμών της διεύρυνσης της Ε.Ε., και στο επίσημο τελετουργικό για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας το 2004 στην Κύπρο. 

 

Με στόχο την προώθηση και προβολή του κυπριακού πολιτισμού στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Αυστρία, προχώρησε τον Απρίλιο του 2004, ως συστατικό μέλος, στην ίδρυση του «Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου στη Βιέννη», του οποίου εξελέγη πρόεδρος.   

 

Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μουσική ζωή της Κύπρου με Τιμητικό Δίπλωμα από τον Οργανισμό Λυρικής Σκηνής Κύπρου. Επίσης έχει τιμηθεί από το Ρ.Ι.Κ για την αφιλοκερδώς συμμετοχή του σε συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια της Ε.Ο.Κ.Α.», που οπτικογραφήθηκε για το αρχείο του Ιδρύματος, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Κύπρου. Σημαντική είναι  και η από ετών συμμετοχή του, ως σολίστ, σε συναυλίες διαφώτισης και ενημέρωσης της χορωδίας «Η Φωνή της Κερύνειας» σε διάφορες σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις.  

 

Τον Ιανουάριο του 2008 έλαβε μέρος στην επίσημη εορταστική συναυλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ, «Ρίμες Αγάπης -Τραγούδι για τη ζωή» ερμηνεύοντας το μέρος του βαρύτονου, στο έργο αυτό του Κύπριου συνθέτη Χρίστου Πήττα. 

 

» Βλέπε Βίντεο: 9η Ιουλίου 

 

Είναι ο πρώτος Κύπριος λυρικός καλλιτέχνης που ηχογράφησε αποσπάσματα   από δημοφιλείς όπερες σε ψηφιακό δίσκο με τον τίτλο «Pieta, rispetto, amore». Η δισκογραφία του περιλαμβάνει επίσης: «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη», ορατόριο του Τάσσου Ιωαννίδη και «Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος» οπερατικό έργο του Μανώλη Καλομοίρη, που ηχογραφήθηκαν σε ζωντανές  παραστάσεις στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και «Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν» με το Εργαστήρι  Παλιάς Μουσικής και  «Young Europe Salutes Cyprus» με το έργο Συμφωνία No.9 του L.van Beethoven.

 

Παραγωγές
Ριγολέττος (Rigoletto), 1989-1990
Ο μαγικός αυλός (Die Zauberflöte), 1990
Ο μαγικός αυλός (Die Zauberflöte), 1991
Κάρμεν (Carmen), 1999
Τραβιάτα (H παραστρατημένη) (La traviata), 2001
Μποέμ (La bohème), 2002
Μποέμ (La bohème), 2002
Το ελιξίριο του έρωτα (L’elisir d’amore), 2002
Μάκβεθ (Macbeth), 2003
Τραβιάτα (H παραστρατημένη) (La traviata), 2003
Κάρμεν (Carmen), 2004
Μάκβεθ (Macbeth), 2004
Μποέμ (La bohème), 2005
Κάρμεν (Carmen), 2007
Μποέμ (La bohème), 2007-2008
Μποέμ (La bohème), 2008
Μαραθών-Σαλαμίς (Marathon-Salamis), 2010
Μποέμ (La bohème), 2010
Το ελιξίριο του έρωτα (L’elisir d’amore), 2011-2012
Βέρθερος (Werther), 2014
Μποέμ (La bohème), 2014
Μποέμ (La bohème), 2015
Ρέα, 2017
Λουτσία ντι Λαμμερμούρ (Lucia di Lammermoor), 2018
Λουτσία ντι Λαμμερμούρ (Lucia di Lammermoor), 2019
Σιμόν Μποκκανέγκρα (Simon Boccanegra), 2019

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image