Μικρομερία

Image

Micromeria sp. Γένος φυτών της οικογένειας των Χειλανθών (Labiatae), που στην Κύπρο αυτοφύεται σε τέσσερα είδη, εκ των οποίων τα δύο είναι ενδημικά. Το ένα από αυτά είναι το είδος Μικρομερία της Χιονίστρας (Micromeria chionistrae). Είναι όρθιος ημίθαμνος που φθάνει σε ύψος όχι πέραν του μισού μέτρου. Οι βλαστοί είναι τετραγωνικοί και φέρουν τρίχωμα. Τα φύλλα είναι απλά, αντίθετα, ακέραια, ελαφρά χνουδωτά, σε σχήμα ωοειδές. Τα άνθη σε σπονδύλους και σε ομάδες, ζυγόμορφα, με στεφάνη δίχειλη, χρώματος λευκού ή και ρόδινου.

 

Ο καρπός είναι τέσσερα κάρυα. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου και απαντάται σε πολλές περιοχές της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρα μεταξύ 600 και 1.500 μέτρων.

 

Το δεύτερο ενδημικό είδος είναι η Μικρομερία η κυπρία (Micromeria cypria) ή διαφορετικά Μικρομερία η μικρόφυλλη (M. microphylla). Είναι πολύκλαδος ημίθαμνος, συνήθως απλωτός, ύψους έως και 15 εκατοστά. Οι βλαστοί είναι τετραγωνικοί και τριχωτοί σε νεαρή ηλικία. Τα φύλλα είναι απλά, αντίθετα, τριχωτά επίσης. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, σε σταχιόμορφες ταξιανθίες, ρόδινα έως πορφυρά, με άσπρες κηλίδες. Το φυτό ανθίζει είτε νωρίς (από τον Ιανουάριο) είτε αργά (Οκτώβριο, Νοέμβριο). Ευδοκιμεί σε υψόμετρα μεταξύ 300 και 900 μέτρων περίπου  και απαντάται σε σχισμές βράχων και σε ασβεστολιθικά πετρώματα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. 

 

Εξάλλου, το είδος Μικρομερία η νευρώδης (Micromeria nervosa) είναι επίσης πολύκλαδος  όρθιος ημίθαμνος ύψους όχι πέραν του μισού μέτρου. Φέρει επίσης τρίχωμα, με βλαστούς τετραγωνικούς έχει φύλλα ωοειδή, απλά και αντίθετα. Δίνει άνθη σε δεσμίδες κατά μήκος του βλαστού, χρώματος ροζ - κοκκινωπού, ερμαφρόδιτα Απαντάται από τα παράλια μέχρι και σε υψόμετρο 600 μέτρων και ανθίζει σχετικά νωρίς, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Αυτοφύεται στον Ακάμα, στο Κάβο Γκρέκο, στην Καρπασία, στην περιοχή Όρκας - Λιβερών κ.α.

 

Το είδος Μικρομερία η μυρτόφυλλη (Micromeria myrtifolia) είναι επίσης όρθιος πολύκλαδος ημίθαμνος, ύψους μέχρι και μισό μέτρο. Οι βλαστοί είναι τετραγωνικοί, ελαφρά τριχωτοί, τα φύλλα απλά, αντίθετα, συνήθως ωοειδή. Τα άνθη, ερμαφρόδιτα, σε σταχυόμορφες ταξιανθίες, με κάλυκα σωληνοειδή, εσωτερικά τριχωτό, στεφάνη δίχειλη, χρώματος ρόδινου έως κόκκινου, κάποτε άσπρου. Ο καρπός είναι τέσσερα κάρυα. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου και ευδοκιμεί από τα παράλια μέχρι τα ορεινά (1.200 μέτρα περίπου).

 

Το 1995 εντοπίστηκε στην επαρχία Πάφου και άλλο ένα είδος μικρομερίας που θεωρήθηκε ότι ίσως να είναι ενδημικό, αλλά τούτο μελετάται. Όλα τα πιο πάνω φυτά, που πολλαπλασιάζονται με σπέρματα, μπορούν να αξιοποιηθούν και ως καλλωπιστικά σε κήπους.