Αλεξανδρουπόλεως συνάντηση

Image

Συνάντηση κορυφής των ηγετών της ελληνικής χούντας και της κυβέρνησης της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 1967 στα θρακικά σύνορα των δυο χωρών, με πρωτοβουλία της ελληνικής χούντας και με σκοπό την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Οι συνομιλίες έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου στο Κεσάν, επί τουρκικού εδάφους, και συνεχίστηκαν την επομένη στην Αλεξανδρούπολη, επί ελληνικού εδάφους.

 

Παρά την ευφορία και αισιοδοξία που ενέσπειρε η χούντα των Αθηνών ότι επίκειτο δήθεν λύση του Κυπριακού, οι συνομιλίες στον Έβρο κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία. Η χουντική αντιπροσωπεία, υπό τον ίδιο τον αρχηγό της χούντας Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον πρωθυπουργό της Κ. Κόλλια, απλώς κατόρθωσαν να εκνευρίσουν τον Τούρκο πρωθυπουργό Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που εξέφρασε δυσφορία για σπατάλη του χρόνου του, δηλώνοντας ότι απλώς είχε πάει στη συνάντηση για να δει τι ήθελαν οι Έλληνες. Ουδεμία σοβαρή προπαρασκευή είχε γίνει και τίποτα το θετικό δεν προέκυψε.

           

Η «προσέγγιση» αυτή Ελλάδας και Τουρκίας έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής χούντας που αναζητούσε την επίτευξη μιας μεγάλης επιτυχίας που να εδραίωνε την υπόστασή της. Νόμισε ότι θα ήταν εύκολο να σημείωνε την τέτοια επιτυχία με τη διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου, λίγους μόνο μήνες μετά την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα.