Αεροδρόμια

Αεροδρόμιο Λάρνακας

Image

Το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας, εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2009 και καλύπτει μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έχει την δυνατότητα εξυπηρέτησης 7,5 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως. Σήμερα έχει την ονομασία Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας Glafkos Clerides προς τιμή του τέταρτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ιστορία ωστόσο του αεροδρομίου ξεκινά από το 1930 επί Αγγλοκρατίας. 

 

Η Hermes Airports παρέδωσε τον Νέο Τερματικό Σταθμό Επιβατών του Αεροδρομίου Λάρνακας στις 7 Νοεμβρίου 2010, λίγο νωρίτερα από ότι είχε συμφωνηθεί. Η διαχείριση του αεροδρομίου ανατέθηκε στην Hermes Airports για τα επόμενα 25 χρόνια από την ημερομηνία παράδοσης. (Βλέπε Βίντεο)

 

Το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας διαθέτει:

 

  • 67 σημεία ελέγχου εισιτηρίων
  • 8 κιόσκια αυτοεξυπηρέτησης ελέγχου εισιτηρίων
  • 14 σημεία πώλησης εισιτηρίων από τις αερογραμμές
  • 7 σημεία ελέγχου ασφαλείας
  • 1 αίθουσα επισήμων (VIP),
  • 2 αίθουσες για επιβάτες με διακεκριμμένη θέση
  • Εμπορικό κέντρο (3,700m²) και καφεστιατόρια
  • 16 αερογέφυρες
  • 21 πύλες επιβίβασης
  • 11 σημεία αναχώρησης/άφιξης μέσω λεωφορείων
  • 5 υμάντες παραλαβής αποσκευών
  • 2,440 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων
  • Υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτου
  • Διευκολύνσεις σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα
  • Κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης
  • Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο (WI-FI)
  • Άμεση πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο

     

 

Ιστορία 

Με το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας για την πολιτική αεροπορία, μετά την τουρκική εισβολή το 1974 η Κύπρος έμεινε χωρίς αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό. Η κυβέρνηση αποφάσισε τότε να επαναλειτουργήσει το εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο κοντά στην αλυκή της Λάρνακας, πέντε χμ. περίπου στα νότια της πόλης. Μέσα σε οκτώ μόλις εβδομάδες επισκευάστηκε ο διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης και στήθηκαν λυόμενα κτίρια. Το αεροδρόμιο λειτούργησε στις 8 Φεβρουαρίου 1975. Από τότε οι εγκαταστάσεις του διεθνούς αεροδρομίου Λάρνακας βελτιώνονται συνεχώς με επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, προσθήκη σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού κ.ά. Ο διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης έχει μήκος 2.700 μέτρα και πλάτος 45 μέτρα, μπορεί δε να δεχθεί οποιονδήποτε τύπο αεροσκάφους, μέχρι και «τζάμπο». (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)

 

 

Βλέπε Βίντεο: Το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας 

 

Το αεροδρόμιο Λάρνακας χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τακτικές πτήσεις από τις Κυπριακές Αερογραμμές πριν το κλείσιμο τους και από πάρα πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες, τόσο για την εκτέλεση τακτικών δρομολογίων όσο για ναυλωμένες πτήσεις.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις το αεροδρόμιο της Λάρνακας χρησιμοποιήθηκε από διάφορους για παροχή υπηρεσιών σε ανθρωπιστικά κυρίως θέματα, που σχετίζονταν με πολεμικές επιχειρήσεις στον Μεσανατολικό χώρο. Έτσι, το αεροδρόμιο έγινε χώρος ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ διαφόρων χωρών και με τη μεσολάβηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε ως διαμετακομιστικός σταθμός για τη μεταφορά Παλαιστινίων μαχητών σε διάφορες αραβικές χώρες μετά την έξοδό τους από τον Λίβανο.

 

Το αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε επίσης και για παροχή ποικίλων υπηρεσιών και διευκολύνσεων (μεταφορές ανδρών, υλικού κλπ.) προς την πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στον Λίβανο.

 

Ανταλλαγές αιχμαλώτων έγιναν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών (21 Φεβρουαρίου 1980), μετά τις συμφωνίες ειρήνης που υπογράφτηκαν μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου το 1979. Ανταλλαγές αιχμαλώτων έγινε και μεταξύ Ιράν και Ιράκ (16 Ιουνίου 1981) και άλλες. Επίσης σε μερικές περιπτώσεις το αεροδρόμιο Λάρνακας χρησιμοποιήθηκε και ως σταθμός ανεφοδιασμού πολεμικών αεροσκαφών στο πλαίσιο επιχειρήσεων δυτικών χωρών στο χώρο της Μέσης Ανατολής, όπως συνέβη στην περίπτωση της πρώτης επίθεσης κατά του Ιράκ.

Το 2007 το αεροδρόμιο Λάρνακας εκσυγχρονίστηκε με την οικοδόμηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σε αρκετές περιπτώσεις το αεροδρόμιο έγινε θέατρο αεροπειρατιών, οι οποίες πέρα από τα θύματα που προκάλεσαν επηρέασαν και τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο, όπως πχ τις σχέσεις Κύπρου -Αιγύπτου

 

Αγγλοκρατία 

 

Το αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν το πρώτο αεροδρόμιο της Κύπρου και ήταν αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Κατασκευάστηκε  σε μια έρημη τοποθεσία, στην περιοχή όπου βρίσκονται σήμερα τα διυλιστήρια της πόλης, σε χωράφια που ανήκαν στην εταιρεία Μαντοβάνη , στην οποία ανήκε και το αεροδρόμιο. Η κατασκευή του πρώτου αυτού αεροδρομίου το 1930 είχε ως κυριότερο στόχο την προσέλκυση ξένων επισκεπτών στο νησί. Αποτελούσε δηλαδή μια πρώτη προσπάθεια για ανάπτυξη του τουρισμού που μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτος.

Το πρώτο όμως «κρατικό» αεροδρόμιο κατασκευάστηκε έξι χρόνια αργότερα από τους Άγγλους αποικιοκράτες που είχαν στοχεύσει γενικότερα στην ανάπτυξη των συγκοινωνιών του νησιού. Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε στην περιοχή της Αλυκής και αποτελούσε ουσιαστικά ένα μικρό αεροδρόμιο με λυόμενες κατασκευές που έμοιαζε περισσότερο με παράγκα παρά με αεροδρόμιο. Μέσα από προγραμματισμένες εβδομαδιαίες πτήσεις και χρησιμοποιώντας 16εξαθέσια αεροπλάνα η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία Misr Airwork συνέδεε αεροπορικά την Κύπρο με την Αίγυπτο (πτήση Λάρνακα – Κάιρο). Λίγο καιρό αργότερα προστέθηκε από την ίδια εταιρεία και πτήση προς τη Βηρυτό.

 

Το πρώτο αυτό αεροδρόμιο λειτούργησε για λίγα χρόνια, καθώς λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, οι Άγγλοι μετέφεραν το αεροδρόμιο από τη Λάρνακα στην περιοχή του Γερόλακκου, 8χλμ δυτικά της Λευκωσίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια το αεροδρόμιο της Λευκωσίας επεκτείνεται και εκμοντερνίζεται σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα αποτελώντας συγκοινωνιακός κόμβος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το 1947 θα κάνουν την εμφάνιση τους και οι Κυπριακές αερογραμμές. Η κίνηση των αεροσκαφών και η διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο ακολουθώντας μέχρι και το 1974 μια απίστευτη ανοδική πορεία, μια πορεία που διακόπηκε απότομα με την τουρκική εισβολή. Το αεροδρόμιο αποτέλεσε ένα από τους κύριους στόχους της τουρκικής αεροπορίας που το βομβάρδισε, προξενώντας του εκτεταμένες ζημιές. Μετά από σκληρότατες μάχες οι ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αποτρέψουν την κατάληψη του από τις τουρκικές δυνάμεις και να τεθεί τελικά υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα το αεροδρόμιο της Λευκωσίας βρίσκεται εντός της «νεκρής ζώνης» και παραμένει κλειστό.

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image