Εκλογές

Προεδρικές εκλογές - Η περίοδος μετά την ανεξαρτησία Πρόεδροι

Image

Κατά τη μεταβατική περίοδο από την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959 μέχρι την εγκαθίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου 1960, διεξήχθησαν στην Κύπρο οι πρώτες προεδρικές εκλογές καθώς και οι εκλογές για ανάδειξη των μελών της πρώτης Βουλής των αντιπροσώπων (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).

 

Η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας:

Βάσει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας είναι άμεση διά καθολικής και μυστικής ψηφοφορίας και, πλην της περιπτώσεως αναπληρωματικής εκλογής, διεξάγεται την ίδια μέρα, αλλά χωριστά. Αν ωστόσο εμφανισθεί μόνο ένας υποψήφιος στην κάθε περίπτωση, ανακηρύσσεται ως εκλεγείς.

 

Ο υποψήφιος που παίρνει πάνω από 50% των εγκύρων ψήφων, εκλέγεται. Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν πάρει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, η εκλογή επαναλαμβάνεται κατά την αντίστοιχη μέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας μεταξύ των δυο υποψηφίων που εξασφάλισαν τον μεγαλύτερο αριθμό των εγκύρων ψήφων. Ο υποψήφιος που θα πάρει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην επαναληπτική αυτή εκλογή, θεωρείται ως εκλεγείς.

 

Προεδρικές εκλογές και εκλογές για την ανάδειξη αντιπροέδρου γίνονται στις περιπτώσεις που το λειτούργημα του προέδρου ή του αντιπροέδρου παραμένει κενό για τους ακόλουθους λόγους:

 

  1. διά του θανάτου αυτού,
  2. διά της εγγράφου παραιτήσεώς του, που απευθύνεται προς την Βουλή,
  3. λόγω καταδίκης του για εσχάτη προδοσία ή για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας,
  4. λόγω διαρκούς σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας ή λόγω απουσίας μη προσωρινής που καθιστά αδύνατη την ενεργό εκπλήρωση των καθηκόντων του.

 

(Βλ. επίσης λήμματα πρόεδρος και αντιπρόεδρος).

 

 

Προεδρικές εκλογές:

Οι πρώτες προεδρικές εκλογές έγιναν στις 13 Δεκεμβρίου 1959 (βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). Το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας διεκδίκησαν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που υποστηριζόταν από το ΕΔΜΑ (Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας), και ο Ιωάννης Κληρίδης που υποστηρίχθηκε από την Δημοκρατική Ένωση (κόμμα της Δεξιάς που είχε ιδρυθεί πρόσφατα με ηγέτη του τον Θεμιστοκλή Δέρβη, όπως πρόσφατα είχε ιδρυθεί και το ΕΔΜΑ από αγωνιστές της ΕΟΚΑ και με τις ευλογίες του Μακαρίου όσο και του Γρίβα - Διγενή). Την υποψηφιότητα του Κληρίδη υποστήριξε και το ΑΚΕΛ. Στις εκλογές ο Μακάριος συγκέντρωσε 144.501 ψήφους που αντιπροσώπευαν ποσοστό 67% και κατέστη ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα προς τα όσα συνεφωνήθησαν στη Ζυρίχη και στο Λονδίνο, τον πρόεδρο της Κύπρου εκλέγουν οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού, ενώ τον αντιπρόεδρο οι Τούρκοι. Έτσι την ίδια μέρα (13 Δεκεμβρίου 1959) οι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν, χωρίς ανθυποψήφιο, τον Φαζίλ Κουτσιούκ ως αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά το 1963, ο αντιπρόεδρος δεν συνεργάζεται με το κράτος.

 

Μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεξήχθησαν οι ακόλουθες προεδρικές εκλογές:

 

Στις 25 Φεβρουαρίου 1968, με υποψήφιους τον μέχρι τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο, και τον γιατρό Τάκη Ευδόκα. Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η θητεία του προέδρου ήταν 5ετής, δεν έγιναν εκλογές το 1964 εξαιτίας της ανώμαλης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί μετά τις Διακοινοτικές Ταραχές το τέλος του 1963 κ.ε., αλλά και κανένας δεν είχε αμφισβητήσει την ηγεσία του Μακαρίου. Όμως μετά την κρίση της Κοφίνου το τέλος του 1967, που παρ’ ολίγον να δημιουργήσει κυπρο - ελληνικό πόλεμο με την Τουρκία, αλλά και μετά την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα (21 Απριλίου 1967 κ.ε.), και ύστερα από την πρώτη, αθόρυβη όμως, αντιπαράθεση Μακαρίου -ελληνικής χούντας,  ο Μακάριος ζήτησε ανανέωση της προς αυτόν λαϊκής εντολής. Τις εκλογές κέρδισε με συντριπτική νίκη ο Μακάριος, εξασφαλίζοντας 231.438 από τις ελληνοκυπριακές ψήφους, που αντιπροσώπευαν ποσοστό 93,45%. Ο Ευδόκας εξασφάλισε 8.577 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 3,71%. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ).

 

Στις 8 Φεβρουαρίου 1973 ο Μακάριος εξελέγη για τρίτη φορά πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς ανθυποψήφιο. Οι προεδρικές εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 18 Φεβρουαρίου 1973, μετά την απαίτηση των τριών μητροπολιτών να παραιτηθεί (Βλέπε Εκκλησιατική κρίση 1972-73) ο Μακάριος από το προεδρικό αξίωμα, μετά την ίδια αξίωση εκ μέρους του στρατηγού Γρίβα που είχε στο μεταξύ ιδρύσει την οργάνωση ΕΟΚΑ Β' και την είχε στρέψει κατά του Μακαρίου, και μετά από διάφορες προσπάθειες της ελληνικής χούντας να τον εξουδετερώσει. Έτσι ο αρχιεπίσκοπος προσέφυγε ξανά στη λαϊκή ετυμηγορία.  Στις 8 Φεβρουαρίου 1973, ημέρα κατά την οποία έληγε η υποβολή υποψηφιοτήτων, αφού κανένας άλλος υποψήφιος δεν παρουσιάστηκε, ο Μακάριος ανακηρύχθηκε χωρίς διενέργεια εκλογών ξανά πρόεδρος, ενώπιον τεραστίου πλήθους που είχε συρρεύσει από όλη την Κύπρο στην πλατεία της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ

  

Εκλογές 1977:

Μετά τον θάνατο του Μακαρίου (3 Αυγούστου 1977) την προεδρία ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σύμφωνα προς το Σύνταγμα, που λίγο αργότερα εξελέγη πρόεδρος χωρίς ανθυποψήφιο, άρα και χωρίς εκλογές στις 31 Αυγούστου 1977. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ). 

 

Οι δεύτερες προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές από το θάνατό του Μακαρίου για τις 5  Φεβρουαρίου 1978, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Σε αυτό συνέβαλε η απαγωγή του γιού του Σπύρου Κυπριανού, Αχιλλέα. Πρόεδρος «εξελέγη» ο Σπύρος Κυπριανού για δεύτερη συνεχόμενη φορά και πάλι χωρίς ανθυποψήφιο. Ο λόγος ήταν η απόσυρση της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη εις ένδειξη ομοψυχίας του πολιτικού κόσμου.

 

Εκλογές 1983:

Το 1983 διεξήχθησαν ξανά προεδρικές εκλογές. Το αξίωμα διεκδίκησαν ο μέχρι τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκος Κληρίδης και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Την υποψηφιότητα του Σπύρου Κυπριανού υποστήριξε και το ΑΚΕΛ. Ο Κυπριανού κέρδισε τις εκλογές, εξασφαλίζοντας 173.791 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 56,5%. Οι ανθυποψήφιοί του πήραν:

 

Γλαύκος Κληρίδης: 104.294 ψήφους, ποσοστό 33,9%.

Βάσος Λυσσαρίδης: 29.307 ψήφους, ποσοστό 9,5%.

 

Οι εκλογές αυτές έγιναν στις 13 Φεβρουαρίου 1983. Η συνεργασία του προέδρου Κυπριανού και του κόμματός του (ΔΗΚΟ) με το ΑΚΕΛ στις εκλογές αυτές έγινε με βάση ένα «ελάχιστο πρόγραμμα» συνεργασίας των δυο κομμάτων. Το πρόγραμμα αυτό κατάγγειλε ο πρόεδρος Κυπριανού 2 χρόνια αργότερα.

 

Το 1988 διεξήχθησαν ξανά προεδρικές εκλογές καθώς και δημοτικές εκλογές (1986), οι πρώτες μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)

 

Εκλογές 1988:

Με το τέλος της δεύτερης 5ετούς θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, το 1988, διεξήχθησαν νέες προεδρικές εκλογές. Οι εκλογές έγιναν στις 14 Φεβρουαρίου 1988, με συνολικά 5 υποψηφίους, που ήταν:

 

  1. Σπύρος Κυπριανού, ως τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) από το οποίο και υποστηρίχθηκε.
  2. Γλαύκος Κληρίδης, αρχηγός του κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) από το οποίο και υποστηρίχθηκε.
  3. Βάσος Λυσσαρίδης, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ από το οποίο και υποστηρίχθηκε. 
  4. Γιώργος Βασιλείου, οικονομολόγος επιχειρηματίας, που κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά υποστηρίχθηκε κυρίως από το κόμμα ΑΚΕΛ.
  5. Θράσος Α. Γεωργιάδης, ανεξάρτητος.

 

Για τις εκλογές λειτούργησαν συνολικά 685 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρο το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.

 

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι              363.719

Ψήφισαν                                              342.780

Έγκυρα ψηφοδέλτια                          334.639

Άκυρα ψηφοδέλτια                            8.141

 

Οι 5 υποψήφιοι συγκέντρωσαν ο καθένας τον ακόλουθο αριθμό ψήφων και το ανάλογο ποσοστό:

 

1. Σπύρος Κυπριανού          ψήφοι   91.335 (27,29%)

2. Γλαύκος Κληρίδης            ψήφοι 111.504 (33,32%)

3. Βάσος Λυσσαρίδης          ψήφοι   30.865 (09,22%)

4. Γιώργος Βασιλείου         ψήφοι 100.748 (30,11%)

5. Θράσος Α. Γεωργιάδης   ψήφοι 187 (00,06%)

 

Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το ελάχιστο απαιτούμενο για την εκλογή ποσοστό ψήφων, που είναι το 50% συν μια ψήφος, βάσει της σχετικής νομοθεσίας έγινε δεύτερος γύρος εκλογών την επόμενη εβδομάδα, με υποψηφίους τους δυο που είχαν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων κατά την πρώτη εκλογή, δηλαδή τους Γλαύκο Κληρίδη και Γεώργιο Βασιλείου.

 

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών έγινε την 21η Φεβρουαρίου του 1988. Τα σχετικά στοιχεία έχουν ως εξής:

 

Εκλογικά Κέντρα                                 685

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι      363.740

Ψήφισαν                                        342.990

Έγκυρα ψηφοδέλτια                    325.062

Άκυρα ψηφοδέλτια                         17.928

Αποχή                                                 20.750  

 

Ο μεγάλος αριθμός ακύρων ψηφοδελτίων και αποχής σημειώθηκε επειδή αρκετοί ψηφοφόροι δεν ήθελαν να ψηφίσουν κανένα από τους δυο εναπομείναντες υποψηφίους του δευτέρου γύρου. Ωστόσο επειδή η ψηφοφορία, βάσει του νόμου, είναι υποχρεωτική, προσήλθαν κι αυτοί στις κάλπες όπου κι έριξαν είτε λευκό είτε άκυρο ψηφοδέλτιο.

 

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδωσε στους δυο υποψηφίους τους ακόλουθους αριθμούς ψήφων:

 

1.Γιώργος Βασιλείου              167.834 (51,63%)

2.Γλαύκος Κληρίδης                157.228 (48,37%)

 

Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε τις αυγινές ώρες της 22 Φεβρουαρίου 1988 ο Γιώργος Βασιλείου. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)

 

 

Εκλογές 1993:

Με το τέλος της 5ετούς θητείας του τρίτου, κατά σειράν, προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, το 1993, διεξήχθησαν νέες προεδρικές εκλογές. Οι εκλογές έγιναν στις 7 Φεβρουαρίου 1993 και οι υποψήφιοι ήταν οι εξής πέντε:

 

  1. Γιώργος Βασιλείου, που κατήλθε ως ανεξάρτητος και υποστηρίχθηκε κυρίως από το ΑΚΕΛ.
  2. Γλαύκος Κληρίδης, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Πέρα από την υποστήριξη του κόμματός του, εξασφάλισε και την υποστήριξη του κόμματος των Φιλελευθέρων του Νίκου Ρολάνδη.
  3. Πασχάλης Πασχαλίδης, που υποστηρίχθηκε από το συσταθέν τότε Μέτωπο Αγωνιστικών Δυνάμεων (Δημοκρατικό Κόμμα και Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ).
  4. Γεώργιος Μαυρογένης, καλλιτέχνης- γελοιογράφος, ανεξάρτητος.
  5. Γιαννάκης Ταλιώτης, ιατρός, ανεξάρτητος.

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το ακόλουθο:

 

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 393.993

Ψήφισαν                                              364.118

Έγκυρα ψηφοδέλτια                          355.635

Άκυρα                                                       8.483

 

Οι πέντε υποψήφιοι συγκέντρωσαν τον ακόλουθο αριθμό ψήφων και το ανάλογο ποσοστό:

 

1. Γιώργος Βασιλείου                       157.027          (44,15%)

2. Γλαύκος Κληρίδης                         130.663          (36,74%)

3. Πασχάλης Πασχαλίδης                   66.300          (18,64%)

4. Γεώργιος Μαυρογένης                 890                 (0,25%)

5. Γιαννάκης Ταλιώτης                      755                 (0,21 %)

 

Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το ελάχιστο απαιτούμενο για την εκλογή ποσοστό του 50% συν μία ψήφο, έγινε και δεύτερος γύρος εκλογών μία εβδομάδα αργότερα, με υποψηφίους τους δύο που είχαν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων Γιώργο Βασιλείου και Γλαύκο Κληρίδη.

 

Στη διάρκεια της εβδομάδας που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων, οι δύο υποψήφιοι διεξήγαγαν εντατικές διαβουλεύσεις με τους ηγέτες κομμάτων που δεν τους είχαν υποστηρίξει στον πρώτο γύρο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους στον δεύτερο γύρο. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησε να υποστηρίξει τον υποψήφιο Γλαύκο Κληρίδη, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

 

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών διεξήχθη στις 14 Φεβρουαρίου 1993. Το αποτέλεσμα ήταν το ακόλουθο:

 

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι          393.758

Ψήφισαν                                             367.474

Έγκυρα ψηφοδέλτια                         355.714

Άκυρα                                                    11.760

Αποχή                                                     26.519

 

Έλαβαν:

 

1. Γλαύκος Κληρίδης                          178.945          (50,31%)

2. Γιώργος Βασιλείου                        176.769          (49,69%)

 

Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Φεβρουαρίου ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 28 Φεβρουαρίου 1993.

 

Στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Γλαύκος Κληρίδης περιέλαβε έξι υπουργούς προερχόμενους από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πέντε υπουργούς προερχόμενους από το Δημοκρατικό Κόμμα.

 

 

Εκλογές 1998:

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν τον Φεβρουάριο του 1998 σε δύο γύρους εφόσον κανένας των υποψηφίων δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία κατά τον πρώτο γύρο, δηλαδή ποσοστό εγκύρων ψήφων άνω του 50%. Οι δύο κύριοι διεκδικητές της προεδρίας ήταν ο έως τώρα πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα υποστήριξαν ο μεν ΔΗΣΥ τον Γλαύκο Κληρίδη, το δε ΑΚΕΛ τον Γιώργο Ιακώβου. Η ΕΔΕΚ κατήλθε με υποψήφιο τον αρχηγό της Βάσο Λυσσαρίδη. Συνολικά κατήλθαν 7 υποψήφιοι στον πρώτο γύρο (8 Φεβρουαρίου 1998), που έλαβαν:

           

Γιώργος Ιακώβου         40,6%

Γλαύκος Κληρίδης        40,1%

Βάσος Λυσσαρίδης      10,6%

Αλέξης Γαλανός            4,1%

Γιώργος Βασιλείου        3%

Νίκος Κουτσού              0,9%

Νίκος Ρολάνδης            0,8%.

           

Ο δεύτερος γύρος έγινε την Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 1998, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Σημαντικότερη εξέλιξη κατά τις διαβουλεύσεις του μεσοδιαστήματος υπήρξε η συμφωνία συνεργασίας του Γλαύκου Κληρίδη με την ΕΔΕΚ, η οποία και τον υποστήριξε στο δεύτερο γύρο. Ο Γλαύκος Κληρίδης κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό ψήφων 50,82%, έναντι 49,18% που πήρε ο Γιώργος Ιακώβου. Στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Γλαύκος Κληρίδης μετείχαν και υπουργοί προερχόμενοι από την ΕΔΕΚ. Όμως σύντομα η συνεργασία με την ΕΔΕΚ διεκόπη, ιδίως λόγω του ζητήματος της ακύρωσης μεταφοράς και εγκατάστασης στην Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος γνωστού ως S - 300, συστήματος που είχε παραγγελθεί. Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Άμυνας αρμόδιος υπουργός ήταν ο Γιαννάκης Ομήρου της ΕΔΕΚ. Η ακύρωση της μεταφοράς στην Κύπρο των πυραύλων έγινε ύστερα από ελλαδικές και πιθανότατα και άλλες πιέσεις, λόγω και της αντίδρασης της Τουρκίας. Το όλο πυραυλικό σύστημα εγκαταστάθηκε τελικά στην Κρήτη. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

 

Εκλογές 2003:

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές έγιναν στις 16 Φεβρουαρίου 2003 και δεν υπήρξε δεύτερος γύρος αφού ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξελέγη από τον πρώτο γύρο. Το κύριο στοιχείο που κυριάρχησε κατά τις εκλογές αυτές ήταν η συνέχιση της προσπάθειας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού και η αναμενόμενη υποβολή των τελικών του προτάσεων. Το ζήτημα μάλιστα θεωρήθηκε επείγον, καθώς τον επόμενο χρόνο η Κύπρος θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάρα πολλοί ήθελαν την επίτευξη λύσης πριν από την ένταξη. Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, που ήδη εξαντλούσε τη δεύτερη 5ετή θητεία του, ζήτησε από το λαό την επανεκλογή του για θητεία μόνο 16 μηνών, ενόψει αυτών των εξελίξεων. Ωστόσο ως υποψήφιος κατήλθε και ο έως τότε στενός του συνεργάτης Αλέκος Μαρκίδης (τότε γενικός εισαγγελέας), πράγμα που δημιούργησε πρόβλημα διαμοιρασμού των ψήφων. Ο Αλέκος Μαρκίδης, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις έως τότε συζητήσεις για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου του ΟΗΕ, κατήλθε ως ανεξάρτητος. Τον Γλαύκο Κληρίδη υποστήριξαν ο ΔΗΣΥ, το ΑΔΗΚ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες. Τρία των άλλων κομμάτων, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συνήψαν συμμαχία, τη λεγόμενη τριμερή συνεργασία, με βάση κοινό πρόγραμμα και με κοινό υποψήφιο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο υποστήριξε και το Κίνημα των Οικολόγων. Το μικρό κόμμα των «Νέων Οριζόντων» υποστήριξε την υποψηφιότητα του προέδρου του Νίκου Κουτσού. Τελικά ως υποψήφιοι κατήλθαν 10 άτομα. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήσαν 476.758 και ψήφισαν οι 413.690 (το 90,55%). Οι πρώτοι 4 των υποψηφίων πήραν:

           

Τάσσος Παπαδόπουλος            51,51%

Γλαύκος Κληρίδης                     38,80%

Αλέκος Μαρκίδης                        6,62%

Νίκος Κουτσού                            2,12%.

           

 

Οι υπόλοιποι 6 υποψήφιοι, που ήσαν άτομα χωρίς κομματικό μηχανισμό και υποστήριξη, συγκέντρωσαν ποσοστά από 0,44% μέχρι 0.05%.

 

 

Εκλογές 2008:

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν τον Φεβρουάριο του 2008, σε δύο γύρους. Στον πρώτο γύρο ( 17 Φεβρουαρίου) οι κύριοι υποψήφιοι ήταν ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Η υποβολή υποψηφιότητας από τον Δημήτρη Χριστόφια, γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, οδήγησε στη διάλυση της «τριμερούς συνεργασίας» (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ), που είχε επιτύχει την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία κατά τις προηγούμενες εκλογές. Τον Τάσσο Παπαδόπουλο, στις εκλογές του 2008, υποστήριξαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και το κίνημα των Οικολόγων. Τον Δημήτρη Χριστόφια υποστήριξαν το ΑΚΕΛ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες και άλλες μικρές κινήσεις. Τον Ιωάννη Κασουλίδη υποστήριξαν ο ΔΗΣΥ και άλλες μικρές κινήσεις. Άλλα 6 άτομα κατήλθαν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Η προεκλογική περίοδος υπήρξε μακρά (περίπου 6 μήνες) και χαρακτηριζόταν από έντονες αντιπαραθέσεις, ιδίως σχετικές με το εθνικό θέμα και περί το Σχέδιο Ανάν. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήσαν 516.441. Ψήφισαν 462.847 άτομα, δηλαδή ποσοστό 89,62%. Το αποτέλεσμα ήταν:

 

Έγκυροι ψήφοι: 450.639 (97,36%)

Άκυροι:                  7.798 (1,68%)

Λευκοί:                  4.410 (0,95%)

 

Συγκέντρωσαν:

Ιωάννης Κασουλίδης:       150.996 (33,51%)

Δημήτρης Χριστόφιας:      150.016 (33,29%)

Τάσσος Παπαδόπουλος:  143.249 (31,79%)

 

Οι υπόλοιποι 6 υποψήφιοι εξασφάλισαν ποσοστά από 0,77% έως και 0,03%.

 

Έκπληξη αποτέλεσε το ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος παρέμεινε εκτός δεύτερου γύρου.

 

Εφόσον κανένας των υποψηφίων δεν εξασφάλισε ποσοστό ψήφων άνω του 50%, διεξήχθη δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, με υποψηφίους τους δύο πρώτους. Τον Ιωάννη Κασουλίδη υποστήριξαν οι ίδιες δυνάμεις, ενώ υπέρ του Δημήτρη Χριστόφια τάχθηκαν και τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι. Το ΕΥΡΩΚΟ τήρησε αρνητική στάση έναντι και των δύο. Κατά τον δεύτερο αυτό γύρο, επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που ανήλθαν στις 516.448, υπήρξαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 

Ψήφισαν:   469.143  (90, 84%)

Άκυροι:      10.576        (2,25%)

Λευκοί:         7.768        (1,66%)

Έγκυροι:    450.799     (96,09%)

 

Συγκέντρωσαν:

Δημήτρης Χριστόφιας: 240.604 (53, 37%)

Ιωάννης Κασουλίδης:   210.195 (46,63%).

 

Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επόμενη 5ετία εξελέγη ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο 6ος πρόεδρος της Κύπρου. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την οποία στο αξίωμα του προέδρου εξελέγη αριστερός ηγέτης. Ωστόσο στη διακυβέρνηση ουσιαστικά μετέχει και πάλι η «τριμερής» των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

 

Επειδή μέχρι την εκλογή του ως προέδρου της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν πρόεδρος της Βουλής, παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό. Στην προεδρία της Βουλής, με αρχαιρεσίες στην ίδια τη Βουλή, εξελέγη ο Μάριος Καρογιάν.

 

 

Εκλογές 2013:

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε σημειώθηκε και ρεκόρ υποψηφίων- συνολικά 11 υποψήφιοι, μεταξύ τουτων για πρώτη φορά και δύο γυναίκες. Κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 17 Φεβρουαρίου, κανένας από τους υποψήφιους συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για εκλογή. Έτσι, διεξήχθη και δεύτερος γύρος στις 24 Φεβρουαρίου με αντιπαράθεση των δύο που είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο: Ο Νίκος Αναστασιάδης (με ποσοσό 45,46% στον πρώτο γύρο) και ο Σταύρος Μαλάς (με ποσοστό 26,91 % στον πρώτο γύρο). Ο Νίκος Αναστασιάδης υποστηριζόταν κυρίως από την Δεξιά και το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού του οποίου υπήρξε και ηγέτης. Ο δε Σταύρος Μαλάς υποστηρίχθηκε κυρίως από την Αριστερά. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονταν στις 545.473. Εξ αυτών ψήφισαν οι 445.009, δηλαδή ποσοστό 81.58%. Τα εγκυρα ψηφοδέλτια ήσαν 412.232, δηλαδή ποσοστό 92,63%. Η αποχή ανήλθε στο 18.42%. Μεταξύ των δύο, ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη ο επόμενος Πρόεδρος. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε ποσοστό 57,48% των ψήφων, δηλαδή 236.965. Ο δε Σταύρος Μαλάς συγκέντρωσε ποσοστό 42,52%, δηλαδή 175.267 ψήφους. 

 

Στις προεδρικές εκλογές του 2018 νικητής εξήλθε ο Νίκος Αναστασιάδης. Πέρασε από τον Α γύρο με 35.51% έναντι 30.24% του Σταύρου Μαλά. 

 

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα της επαναληπτικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στις 4 Φεβρουαρίου 2018 , όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κύπρο Κυπριανού, o επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε 215.281 ψήφους, που αποτελούν το 55,99% των εγκύρων ψήφων έναντι 169.243  ψήφων και ποσοστό 44,01% που εξασφάλισε ο Σταύρος Μαλάς. 
 
Η αποχή ανήλθε σε 26,03%, τα άκυρα 2,65% και τα λευκά 2,99%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 384.524, ποσοστό 94,37%. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)
 
Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο, η ψηφοφορία έληξε κανονικά και η καταμέτρηση και η διαλογή των ψήφων έγινε κανονικά και στις 19.23 υπήρξε το αποτέλεσμα και της τελευταίας κάλπης.  
 
Πρόσθεσε ότι στην επαναληπτική εκλογή ψήφισαν 407.475, εκλογείς, ποσοστό 73,97% του εκλογικού σώματος σε σχέση 71,88%  των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image