Εκλογές

Ευρωεκλογές

Image

Μετά την εισδοχή της Κύπρου στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Απρίλιο του 2004, διεξήχθησαν στο νησί οι πρώτες ευρωεκλογές. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αριθμούς ευρωβουλευτών ανάλογους προς τον πληθυσμό τους. Η Κύπρος, με μικρό πληθυσμό, εκπροσωπείται με 6 ευρωβουλευτές.

           

Οι πρώτες ευρωεκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή, 13 Ιουνίου 2004, με τη συμμετοχή υποψηφίων 9 συνολικά κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, ενώ κατήλθαν και άλλα 7 άτομα ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.  Η αποχή υπήρξε πολύ ψηλή αφού ανήλθε στο 27,5%. Επί συνόλου 483.311 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προσήλθαν στις κάλπες οι 350.387.

           

Ο ΔΗΣΥ συγκέντρωσε ποσοστό 28,23% και εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές (Ιωάννης Κασουλίδης και Παναγιώτης Δημητρίου). Επίσης 2 εξέλεξε και το ΑΚΕΛ (Αδάμος Αδάμου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης) με ποσοστό 27,89%. Το ΔΗΚΟ πήρε ποσοστό 17,09% και εξέλεξε ένα ευρωβουλευτή (Μάριος Ματσάκης). Επίσης η νεοϊδρυθείσα κίνηση «Για την Ευρώπη», με ποσοστό 10,80%, εξέλεξε ένα ευρωβουλευτή (Γιαννάκης Μάτσης). Τα υπόλοιπα κόμματα δεν εξέλεξαν κανένα από τους υποψηφίους τους. (Για τον κάθε ένα από τους 6 πρώτους ευρωβουλευτές δες χωριστό λήμμα).

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image