Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

Δραστηριότητες του ιδρύματος

Image

Την αλματώδη ανάπτυξή του το ΡΙΚ γνώρισε ιδίως κατά την περίοδο που διευθυνόταν από τον Ανδρέα Χριστοφίδη* (1967-1983). Εκτός από την προώθηση των παγίων στόχων του (επιμόρφωση, ενημέρωση, ψυχαγωγία) και τη συμβολή του στην εξυπηρέτηση του κοινού υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες του τόπου (ιδίως μετά την τραγωδία του 1974), το ΡΙΚ είχε επεκτείνει τις δραστηριότητες και την προσφορά του σε διάφορους τομείς: εκδόσεις βιβλίων, εκδόσεις δίσκων, ίδρυση ορχήστρας εγχόρδων (1967), ίδρυση και λειτουργία του θεάτρου ΡΙΚ (1969-1971), καθώς και ίδρυση κινηματογραφικής λέσχης (1969). Επίσης, από το 1965  και για σειρά ετών εξέδιδε δικό του έντυπο,  το 15νθήμερο περιοδικό «Ραδιοπρόγραμμα». Ετοιμάζει εξάλλου προγράμματα προς τους αποδήμους Κυπρίους της Μεγάλης Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας. Το ΡΙΚ συνεργάζεται επίσης με ραδιοφωνικούς σταθμούς άλλων χωρών, με τους οποίους έχει συνάψει ειδικές συμφωνίες. Συμμετέχει επίσης σε διεθνείς ραδιοτηλεοπτικές διοργανώσεις και σε φεστιβάλ, ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας  (E.B.U.). 

 

Στον τομέα της Ραδιοφωνίας, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου έχει επεκτείνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του από το 1990, οπότε κοντά στο Πρώτο και στο Δεύτερο ραδιοφωνικότου πρόγραμμα, προσέθεσε και το Τρίτο, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου 1990.  Το Τρίτο λειτούργησε εξ αρχής επί 24ώρου βάσεως, ενώ ταυτόχρονα το Πρώτο επεξέτεινε τις ώρες της δικής του εκπομπής εκπέμποντας επίσης επί 24ώρου βάσεως.

Εξάλλου από το 2002 λειτούργησε και το τέταρτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα που είναι βασικά μουσικό.

 

Η δημιουργία πολλών ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών (επισήμως από το 1990) εισήγαγε στην Κύπρο το νέο στοιχείο του ραδιοφωνικού αλλά και του τηλεοπτικού ανταγωνισμού. Τούτο ανάγκασε το ΡΙΚ να αναθεωρήσει ριζικά τις δικές του απόψεις και προσεγγίσεις, να γίνει περισσότερο τολμηρό, φιλελεύθερο και ευέλικτο και να εγκαταλείψει πολλές από τις αναστολές και αυτοαπαγορεύσεις του, αποτέλεσμα του πολύχρονου δικού του ραδιοτηλεοπτικού μονοπωλίου.

 

Μία επίσης σοβαρή εξέλιξη είναι η δυνατότητα την οποία απέκτησε το ΡΙΚ να εκπέμπει τα ραδιοφωνικά του προγράμματα απ' ευθείας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, το ραδιόφωνο του ΡΙΚ όχι μόνο εκπέμπει για μεγάλες μάζες Κυπρίων και Ελλαδιτών αποδήμων, αλλά έχει καταστεί και φορέας συνεχούς και άμεσης επαφής με τους αποδήμους αλλά και μέσον επαφής μεταξύ τους. 

 

Εκτός τούτων, το ραδιόφωνο του ΡΙΚ ετοιμάζει επί τακτικής βάσεως ειδικά ραδιοφωνικά προγράμματα για τους αποδήμους Κυπρίους, τα οποία και αποστέλλονται σε πολλές χώρες όπου υπάρχουν παροικίες Κυπρίων.

 

Επίσης, εκπέμπει επί μονίμου βάσεως και προγράμματα για τους Τουρκοκυπρίους και για τους Αρμενίους.

 

Στον τομέα της Τηλεόρασης, και πάλι το ΡΙΚ έχει επεκτείνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.

 

Στενή είναι η συνεργασία του ΡΙΚ με τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, της οποίας τα προγράμματα αναμεταδίδονται στην Κύπρο μέσω των πομπών του ΡΙΚ. Το ΡΙΚ συνεργάζεται επίσης με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας. Εξάλλου ως δημόσια ραδιοτηλεόραση καλύπτει τηλεοπτικά σημαντικά τοπικά γεγονότα, δίνοντας τηλεοπτικό σήμα και σε άλλους σταθμούς εντός και εκτός Κύπρου.

 

Επίσης, το ΡΙΚ ετοιμάζει και ειδικά τηλεοπτικά προγράμματα που αποστέλλονται σε παροικίες Κυπρίων σε διάφορες χώρες στις οποίες λειτουργούν τοπικοί παροικιακοί σταθμοί.

Το 1993 το ΡΙΚ συνδέθηκε με το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό κανάλι EURONEWS, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Επίσης την 1η Απριλίου 1997 συνδέθηκε με το Ίντερνετ και μέσω του μεταδίδει ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο, πράγμα που επιτρέπει την παρακολούθησή του από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Παράλληλα η τηλεοπτική δορυφορική του εκπομπή έγινε όχι μόνο καθημερινή αλλά και εκπέμπει επί 24ώρου βάσεως. Από το 2000 προσφέρει δορυφορικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU) και λειτουργεί ως μεσάζων για τηλεοπτική σύνδεση, σε αμφίδρομη βάση, των χωρών μελών της EBU και χωρών της Ασίας (υπηρεσίες RIKSAT και ASIASAT).

Το 2004 συνδέθηκε με το δορυφόρο HELLAS SAT για μετάδοση των τηλεοπτικών του προγραμμάτων σε περισσότερες χώρες. Τα επίσημα εγκαίνια της σύνδεσης έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου 2003 από τον έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον  πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, σε μια συμβολή κίνηση Αθήνας- Λευκωσίας. 

 

Παράλληλα το ΡΙΚ αύξησε την πολιτιστική του προσφορά αλλά και την κοινωνική του προσφορά. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε τη Λαϊκή Ορχήστρα ΡΙΚ υπό τη διεύθυνση του Μάριου Μελετίου, που από το 2000 δίνει συναυλίες σε πόλεις και χωριά της Κύπρου. Το 2003 ιδρύθηκε και ο Μουσικός Όμιλος ΡΙΚ υπό τη διεύθυνση της Μαρίνας Ευαγγέλου. Κήρυξε το 2005 ως έτος Μίκη Θεοδωράκη και με σειρές τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών τίμησε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη. Επίσης κήρυξε το 2006 ως Έτος Νεολαίας, οργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις και προγράμματα.

Φώτο Γκάλερι

Image