Σταυροβούνι μοναστήρι

Τo μοναστήρι σήμερα

Image

Το μοναστήρι προσεγγίζεται με ασφαλτόστρωτο ελικοειδή ανηφορικό δρόμο. Μέχρι το 1983 δεν διέθετε ούτε ηλεκτρισμό, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν νερό (εξυπηρετείτο από νερό της βροχής μόνο, που μαζευόταν σε στέρνα). Μετά την ηλεκτροδότησή του, διοχετεύεται εκεί νερό από το μετόχι της Αγίας Βαρβάρας. Από το 1984 άρχισαν διάφορα έργα που άλλαξαν σημαντικά την όλη όψη του μοναστηριού. Κτίσθηκαν δυο πτέρυγες, εκ των οποίων μια αποτελούμενη από κελλιά, ενώ η δεύτερη στεγάζει εργαστήρια αγιογραφίας, ξυλουργείο, φούρνο κ.α. Κτίστηκε πέτρινη δεξαμενή νερού, επεκτάθηκε    και στρώθηκε με πλάκες η πλατεία μπροστά από την είσοδο του μοναστηριού, κατασκευάστηκε κεντρική πύλη και κτίστηκε, σε κοντινή και χαμηλότερη πλατεία, προς τα βόρεια, παρεκκλήσι αφιερωμένο στους αγίους της Κύπρου (1986). Συντηρήθηκαν επίσης, και ανακαινίστηκαν, το καθολικό του μοναστηριού και τα παλαιά μοναστηριακά κτίρια, όπως και τα κτίρια του μετοχίου της Αγίας Βαρβάρας. Το καθολικό (δηλαδή ο ναός του μοναστηριού) άρχισε επίσης να αγιογραφείται από τον μοναχό Καλλίνικο Σταυροβουνιώτη.

 

Το μοναστήρι έχει σχήμα τετράπλευρο. Τα μοναστηριακά κτίρια έχουν σχήμα Π, του οποίου το άνοιγμα, που βλέπει προς την ανατολή, κλείνεται από τον ναό. Η είσοδος του μοναστηριού βρίσκεται στα δυτικά, κι οδηγεί σε εσωτερική μικρή αυλή, μπροστά από την εκκλησία. Η ανατολική πλευρά του ναού αλλά και των μοναστηριακών κτιρίων εφάπτονται τεράστιου όρθιου βράχου. Μεγάλο τμήμα του βράχου αυτού αποκολλήθηκε και γκρεμίστηκε το 1963. Οι τρεις πλευρές του μοναστηριού (ανατολική, βόρεια και νότια) βρίσκονται στα χείλη μεγάλων γκρεμών, μόνη δε η δυτική πλευρά, όπου και η είσοδος, έχει μπροστά της μια άνετη σχετικά πλατεία και είναι προσιτή. Εκτός από το μετόχι της Αγίας Βαρβάρας, το Σταυροβούνι κατείχε κατά καιρούς κι άλλα μετόχια: τον Άγιο Γεώργιο Άρπερας, κοντά στην Τερσεφάνου, κατά τον 18ο αιώνα, την Παναγία Στάζουσα* (αποτελεί και σήμερα ιδιοκτησία του μοναστηριού) και το μετόχι του Αγίου Μοδέστου, στους πρόποδες του Σταυροβουνιού (αποτελεί και σήμερα ιδιοκτησία του μοναστηριού).

 

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και την πρώτη του 21ου, στο μοναστήρι του Σταυροβουνιού προστέθηκαν και αρκετά άλλα κτίσματα που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή του μορφή. Επίσης, απαγορεύθηκε η είσοδος και επίσκεψη γυναικών στο μοναστήρι. Οι γυναίκες μπορούν να επισκεφθούν τον χώρο και να φθάσουν μέχρι τη μικρή πλατεία που δημιουργήθηκε στα βόρεια της κορυφής όπου και το μοναστήρι, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Ακόμη βορειότερα κτίστηκε και ένα παρεκκλήσι, το οποίο είναι επισκέψιμο στις γυναίκες.

Φώτο Γκάλερι

Image