Αβδελόπουλος Μπάμπης

Image

Δημοσιογράφος, φωτοδημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1934 στην Αλγερία (όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία) και πέθανε στην Κύπρο το 2004. Ο πατέρας του ήταν Πελοποννήσιος και η μητέρα του Γαλλοϊσπανίδα. Στην Ελλάδα πήγε μαζί με την οικογένειά του το 1940 και φοίτησε σε σχολεία της Αθήνας. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία. Παράλληλα ασχολήθηκε με την τέχνη της φωτογραφίας. Μετά το στρατό εργάστηκε σε φωτογραφεία της Αθήνας και σύντομα άνοιξε δικό του φωτογραφείο, εγκαινιάζοντας μία μακρά σταδιοδρομία ως φωτοδημοσιογράφος. Κάλυπτε κάθε είδους γεγονότα της επικαιρότητας και τροφοδοτούσε με φωτογραφικό υλικό τις εφημερίδες.

           

Τη δεκαετία του 1950 ο Μπάμπης (Χαράλαμπος) Αβδελόπουλος συνδέθηκε στενά με το ζήτημα της Κύπρου, καλύπτοντας φωτογραφικά τα γεγονότα που σχετίζονταν με αυτό. Καλύπτοντας όσα συνέβαιναν στην ελληνική πρωτεύουσα σε σχέση προς την Κύπρο, όπως τις εκεί επισκέψεις του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τις δραστηριότητες του εκεί Κυπριακού Γραφείου Εθναρχίας κ.α., άρχισε τη συνεργασία του και με κυπριακές εφημερίδες. Στην Κύπρο ήλθε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1959 για κάλυψη σημαντικών γεγονότων, δηλαδή τον τερματισμό του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα, την αποχώρηση των Βρεττανών, την κάθοδο από τα βουνά των ανταρτών της ΕΟΚΑ κ.α. Επέστρεψε κατόπιν στην Αθήνα όπου κάλυψε τις εκεί επαφές του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπως κάλυψε και την πανηγυρική επιστροφή του στην Κύπρο από την εξορία.

 

Με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960) παρέμεινε στην Κύπρο και συνεργάστηκε αρχικά με τις εφημερίδες «Μάχη» και «Θάρρος» του Νίκου Σαμψών. Σύντομα προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου στην Κύπρο φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου, μαζί με τους Δημήτρη Κωνσταντίνου και Θέμη Ιωαννίδη. Το πρακτορείο, με την ονομασία «Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερς», τροφοδοτούσε με φωτοειδησεογραφικό υλικό όλα τα έντυπα της Κύπρου καθώς και έντυπα της Ελλάδας και άλλων χωρών.

           

Τον Σεπτέμβριο του 1968 οι μέτοχοι του πρακτορείου άρχισαν την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ο Κόσμος Σήμερα». Ο Αβδελόπουλος υπήρξε ο κύριος συνεργάτης του περιοδικού μέχρι τον Δεκέμβριο του 1971, οπότε οι κυπριακές αρχές τον απέλασαν στην Ελλάδα. Η απέλασή του προκάλεσε αίσθηση, αφού ο Αβδελόπουλος ήταν στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Μακάριο, τον οποίο μάλιστα συνόδευε σε όλα του τα ταξίδια στο εξωτερικό για φωτογραφική κάλυψη. Η απέλασή του διατάχθηκε λόγω δημοσίευσης στο περιοδικό άρθρων που θεωρήθηκαν ως προσπάθεια διάσπασης του εσωτερικού μετώπου, σε μία κρίσιμη για το Κυπριακό περίοδο.  Το περιοδικό, με την απουσία του Αβδελόπουλου, ανέστειλε την έκδοσή του.

           

Στην Κύπρο ο Αβδελόπουλος επέστρεψε το Πάσχα του 1973 και ίδρυσε δικό του γραφείο στη Λευκωσία. Κάλυψε φωτογραφικά όλα τα τραγικά γεγονότα της εποχής: τη δράση της ΕΟΚΑ Β΄, το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή και τα επακόλουθά της.

           

Τον Μάιο του 1977 άρχισε την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Εικόνες», μαζί με τους Εύη Ιωαννίδη και Ανδρέα Μωυσέως. Κυκλοφόρησαν 116 τεύχη, μέχρι το 1983. Παράλληλα συνεργάστηκε και με άλλα έντυπα της Κύπρου και της Ελλάδας.

 

Το αρχείο

Απεσύρθη από το επάγγελμα κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά συνέχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Τον Ιούνιο του 1989 απέκτησε και τυπικά την κυπριακή υπηκοότητα. Σειρά φωτογραφιών του από τα τραγικά γεγονότα του 1974 εξέδωσε σε ένα τόμο με τίτλο «Μέρες Οργής».

     

Όλα τα χρόνια κατά τα οποία ο Αβδελόπουλος εργάστηκε στην Κύπρο ή για την Κύπρο, δημιούργησε ένα τεράστιο αρχείο ασπρόμαυρων φωτογραφιών που αποτυπώνουν όλες τις στιγμές, σημαντικές αλλά και τραγικές, της νεότερης ιστορίας της Κύπρου. Οι φωτογραφίες του αποτελούν τεράστια συλλογή μεγάλης ιστορικής αξίας. Το αρχείο αυτό αποκτήθηκε από την εφημερίδα «Πολίτης» το 2006. Σημαντικές φωτογραφίες από το  αρχείο Αβδελόπουλου δημοσιεύονται σε αρκετά λήμματα της εγκυκλοπαίδειας www.polignosi.com

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια